Bedrovník anízový (Pimpinella anisum)

Bedrovník anízový využijeme rovnako pre potreby kuchyne i pre medicínu. Poznáme ho tiež pod ľudovým názvom aníz voňavý. Pestuje sa na poliach i v záhradách. Vhodné miesto je na suchom slnečnom mieste, v skalke, prípadne v kvetináčoch.
Dorastá do výšky asi 65 cm, kvitne bielym kvetom a celá rastlina sa podobá mrkve, rasci alebo feniklu. **V auguste až v septembri sa zbierajú zrelé plody** (majú sivú farbu). Sušíme ich v tenkých vrstvách.

Pozor! Bedrovník anízový by sme si mohli vo voľnej prírode zameniť s jedovatým bolehlavom.

Účinné látky

Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor,draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík. Vitamín A, B (B1, B2, B3 a B6) a vitamín C. Kyselinu listovú, kyselina pantoténovú a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny. Typickú a príjemnú vôňu mu dodávajú éterické oleje.


Teraz je sezóna i týchto plodov. Prečítajte si, prečo ich zberať:

Arónia spomaľuje starnutie a pomáha pri hnačke

Využitie v ľudovom liečiteľstve

Vo farmaceutickom priemysle sa používajú listy a koreň, v ľudovom liečiteľstve zasa semená, ale najmä nálev, ktorý je výborným prostriedok na odkašľanie, prečisťuje dýchacie cesty. V zažívacom trakte uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, pôsobí proti žalúdočným kŕčom, odstraňuje plynatosť, zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie. Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela, prečisťuje obličky a močové cesty.

Nápoj z teplého mlieka a niekoľko zrniečok anízu navodí pokojný spánok.

Žuvanie semien zase zabraňuje nepríjemnému dychu.

Využitie v gastronómii

  • Pridáva sa do chleba, do pečiva.
  • Hodí sa aj do kompótov (jablká, hrušky) i do zaváranej repy.
  • Používa sa na korenenie jedál.
  • Štipka anízu rozvonia a ochutí šampiňóny, ryby ale aj ďalšie mäsové jedlá, najmä divinu.
  • Ochutí aj likéry a čaje.

Pripravte si anízový čaj

1 ČL podrveného anízu zalejeme vriacou vodu (200 ml ) a necháme asi 15 minút vylúhovať. Precedíme a ešte teplý popíjame 2 až 3 x denne po malých dúškoch počas trvania zdravotných problémov. Môžeme si pridať 1 ČL medu.

Komu nechutí čaj môže si pridať štipku anízu do jogurtu. V odbornej literatúre sa uvádza, že dokonca pomôže aj pri čkaní, ak prehltneme zopár zrniečok a zapijeme vodou.


Poznáte tieto liečivé plody? Prečítajte si o nich:

Arónia spomaľuje starnutie a pomáha pri hnačke