Naštartujte svoju pamäť týmito jednoduchými trikmi!

Koľkokrát sa vám už stalo, že ste stáli vo dverách pripravení odísť do práce, ale odrazu ste nemohli nájsť kľúče od domu? Nech ste hľadali v obývačke, v spálni či v kuchyni, nikde neboli? Odrazu ste si vôbec nemohli spomenúť, kde ste ich včera položili? Ak sa vám takáto situácia už stala, je potrebné zlepšiť svoju pamäť.
Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Robte si prestávky

Či už sa učíte dátumy najdôležitejších bitiek v histórií alebo sa snažíte naučiť štrikovať, hlavnou zásadou je robiť si prestávky medzi jednotlivými krokmi (sekciami). Je potrebné sa pripraviť na to, že vám takéto učenie bude trvať o niečo dlhšie ako keby ste sa snažili si všetky informácie do hlavy natlačiť naraz, no zato bude účinnejšie. Danú činnosť totiž nevykonávate úplne plynule a tým pádom vás to núti lepšie zapájať svoj mozog a zároveň i pamäť.    

Niekoľko tipov pre dobrú pamäť

2. Hľadajte prepojenie a urobte si nadväznosť

Príde vám nemožné zapamätať si nové telefónne číslo od kamaráta? Je pravda, že v súčasnosti je jednoduchšie si ho rovno uložiť do svojho mobilu, no čo tak si ho uložiť do svojej pamäti? Trik spočíva v tom, aby ste sa na tie číslice pozreli iným pohľadom – nájdite v nich dátumy narodenín, výročia alebo iné zmysluplné čísla, ktoré pre vás niečo znamenajú.

Nemáte pamäť na ľudí? Takto si môžete ľahko zapamätať meno nového človeka, ktorého stretnete:

  • Priraďte si k danej osobe nejakú charakteristickú črtu – Priezvisko slečny, s ktorou ste sa zoznámili, je Topoľská? V hlave si len na okamih predstavte strom topoľ.
  • Pozorne si vypočujte jeho meno – Keď prvýkrát počujete meno nového človeka, vyčistite si hlavu a pozorne počúvajte.
  • Zopakujte ho – Pri predstavovaní seba samého oslovte danú osobu: „Ahoj Danka, rada ťa spoznávam.“
  • Počas konverzácie ho používajte tiež - „Tak, Danka, čo vlastne robíš vo voľnom čase?“

3. Napíšte si to

Chystáte sa na nákupy do obchodu a manžel/manželka vám diktuje, čo treba kúpiť? V takomto prípade je najlepšia siahnuť po pere a papieri a napísať si zoznam. Počas písania sa vám veci navyše ukladajú lepšie do pamäti a vďaka tomu sa budete vedieť v obchode ľahšie orientovať, keď si budete pamätať viac vecí.   

4. Buďte viac špecifickí

Pýtate sa, čo máme na mysli? Ak si po robote vždy len poviete: „Po ceste domov sa zastavím v obchode.“, buďte viac špecifickí pri stanovovaní svojho zámeru! Namiesto tejto vety skúste radšej povedať: „Keď vyštartujem z roboty, prejdem po hlavnej ceste k najbližšej svetelnej križovatke, na ktorej zabočím smerom na Vajnorskú a budem pokračovať až na Rožňavskú.“ Výskum ukázal, že aj keď na to nemyslíme, tieto predvídajúce spomienky vždy zostávajú v našom podvedomí a objavia sa vtedy, keď ich potrebujeme. Tak či onak, čím viac podrobností môžeme pridať do našej pamäte, tým dávame našej mysli viac spôsobov ako efektívne využívať pamäť.    

5. Urobte si z toho zábavu

Kto povedal, že posilňovanie vašej pamäti musí byť nudné? Presťahovali ste sa do nového mesta? Pred odchodom z domu si naštudujte mapu a skúste sa orientovať podľa toho, čo ste si zapamätali. Až v krajnej núdzi použite GPS alebo pomoc okoloidúceho. Napísali ste si zoznam potravín, čo máte kúpiť v obchode? Nevyberajte si z vrecka papier, ale skúste pohľadať vo svojej mysli, čo ste si naňho písali.


Prečítajte si aj: Niekoľko tipov pre dobrú pamäť