Už ste ochutnali „mŕtve“ jedlo? Z mikrovlnky určite

Patria k povinnej výbave takmer každej kuchyne. Veľmi používané sú najmä v zamestnaneckých kuchyniach a bufetoch. Šetria čas aj energie, no naše zdravie nie. Viete, prečo sú vlastne mikrovlnky škodlivé?
Zdroj foto: Shutterstock.com

Určite ste sa už niekoľkokrát niekde dočítali, že mikrovlnky sú rádioaktívne, to však nie je pravda a ani dôvod, prečo mikrovlnku nepoužívať. Mikrovlnky totiž škodia úplne inak. Zjednodušene povedané, škodia potravinám, ktoré potom, keď ich zjeme, škodia nám.

Mikrovlnky totiž dokážu zničiť takmer všetky nutričné hodnoty v jedle. Preto experti potravinám upraveným v mikrovlnke hovoria aj „mŕtve“ potraviny.


Pripravujete jedlo zdravo? Pozrite si článok:

Tepelná úprava potravín

Zabíjajú vitamíny

Vitamín B12 má v našom organizme nesmierne dôležitú úlohu. Je potrebný pri produkcii červených krviniek, chráni pred anémiou, je potrebný pre zdravý rast detí. Ak však jedlo upravíte v mikrovlnke, vitamín B12 z neho odstránite. Veľmi bohatá na B12-ku je napríklad pečienka. Stačí, ak si ju ale prihrejete v mikrovlnke a urobíte z nej len bezcenné jedlo. Treba si uvedomiť, že nedostatok vitamínu B12 vedie k vážnemu poškodeniu organizmu.

Mnohé dojčiace matky zvyknú uskladňovať materské mlieko v mrazničke. Najväčšia chyba je, ak sa s rozmrazovaním ponáhľajú v mikrovlnke. Nielenže zabijú všetky vitamíny, ale aj cenné baktérie, ktoré podporujú imunitu dojčiat.

Spôsobujú rakovinu

Nie je to ale spôsobené žiarením. Mikrovlnky sú dnes vďaka modernejším technológiám pri výrobe pomerne bezpeční pomocníci v domácnosti. Predsa však len môžu prispieť k rozvoju rakovinových ochorení. Najmä ak máte vo zvyku ohrievať si jedlo v plastových obaloch. Plasty obsahujú celé množstvo toxínov, ktoré sa zohrievaním uvoľňujú a dostávajú aj do jedla. Preto jedlo vždy upravujte v sklených alebo porcelánových nádobách.

Menia náš krvný obraz

Vo Švajčiarsku výskumníci vypracovali štúdiu na základe testovaní ľudí. Tí, ktorí jedli mlieko a zeleninu ohrievanú v mikrovlnke, mali zvýšený počet bielych krviniek a tiež zvýšený cholesterol oproti tým, ktori použili tradičné metódy.

Súvis so zlyhaním srdca?

Mikrovlnka je elektrické zariadenie. V ojedinelých prípadoch môže mať negatívny vplyv na tepovú frekvenciu srdca. Najmä u ľudí, ktorí majú so srdcom problémy. Určite nepoužívajte mikrovlnku, ak trpíte srdcovou arytmiou alebo vás náhle premohla bolesť na hrudi.


Prečítajte si aj článok o tom, aká úprava jedál je najzdravšia:

Tepelná úprava potravín