Motivujte deti na zeleninu

Poznáme to všetci, čo máme deti. To večné zápasenie pri každom jedle, od raňajok, cez obed až po večeru. Želáme si, aby boli zdravé a preto sa snažíme dostať do ich tela čo najviac stravy v jej prirodzenej podobe. Pri sladkom ovocí sa nám to ešte ako tak darí, no pri zelenine akékoľvek naše snaženie zlyháva.
Prichádzajú automaticky výčitky a otázniky kde robíme chybu? _„Mám 6 ročného syna, viem, o čom hovorím. Dlhodobo sme zápasili s hlienmi. Pomohlo až nahradenie mliečnych výrobkov rastlinnými. Synovi totiž diagnostikovali alergiu na kazeín, čo je hormón obsiahnutý v kravskom mlieku“_ hovorí o svojej skúsenosti Zuzana Líšková, výživová poradkyňa a nadšená propagátorka zdravého životného štýlu. _„Začala som postupne, trpezlivo, bez očakávania veľkých výsledkov v krátkom čase. **Hravou formou** som postupne pridávala nové a nové chute zeleniny do jedál a tešila som sa aj z jedinej zjedenej mrkvy, papriky, či uhorky....“_

Surová zelenina a ovocie zabezpečujú dostatok dôležitých enzýmov v tele, ktoré v bunkách zaisťujú látkovú premenu. Enzýmy slúžia nielen na trávenie stravy, ale telo ich používa prakticky pri všetkých chemických procesoch, podieľajú sa pri budovaní mozgu a učení sa. Bez enzýmov by na zemi prakticky nebol život.

SLADKOSTI ACH TIE SLADKOSTI

Väčšina detí má sklon k sladkým chutiam. Skúste ich pomaly nahrádzať viac orechmi a prirodzeným cukrom potrebným pre organizmus. A hlavne nekupujte sladkosti, nesmiete mať plné skrinky lákadiel. Zo začiatku budú možno frflať, ale ak vydržíte, výsledky vašej pevnej vôle sa dostavia. Chuť na sladké „uhaste“ deťom lákavo nakrájaným ovocím, čerstvým alebo sušeným.

MÚKU NAHRAĎTE ZEMIAKOM

V jesennom období a s blížiacou sa zimou začneme opäť variť teplé jedlá, hlavne polievky. Nezahusťujte ich však múkou, radšej nastrúhajte surový zemiak alebo časť zeleniny rozmixujte.

JEDENIE ZELENINY AKO ZÁBAVA

Pokúste sa docieliť, aby deti prijali surovú zeleninu a ovocie, ryby, rôzne druhy semiačok a orechov ako samozrejmú súčasť stravovania namiesto chipsov, hranoliek a podobných nezdravých polotovarov. Vymyslite si vlastné odmeny a systém ich získavania. Deti milujú napríklad zbieranie rôznych nálepiek, magnetiek, ktoré si môžu lepiť na tabuľu, do zošita, na chladničku. Dôležité je, aby za vopred dohodnutý počet mohli dostať niečo vysnívané napr. výlet, hračku, návštevu zábavného centra apod. Urobte im z toho zážitok a uvidíte ako ich to bude baviť.

Prečítajte si tiež: 6 trikov, vďaka ktorým sa budete tešiť na zeleninu

HÁDAJ ČO JE TO

Nechajte deti hádať so zaviazanými očami nové chute, vône, tvary jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. Doprajte im objavovať rozmanitosť, ktorú nám príroda ponúka v tej najprirodzenejšej podobe. Opäť ich nezabudnite odmeniť za každú správnu odpoveď.

#### AJ OČI JEDIA

Spravte zážitok zo samotnej prípravy jedla. Deti veľmi rady pomáhajú pri varení. Dovoľte im to a spoločne vykrajujte veselé tvary, postavičky. Na trhu dostať rôzne pomôcky na vykrajovanie zeleniny aj ovocia. Ak vo vašom úsilí zotrváte, úspech sa určite dostaví a deťom dáte skvelý základ správnych návykov zdravého stravovania do života.

NAUČTE DETI RAŇAJKOVAŤ

Raňajky zlepšujú sústredenosť a výkon, čo deti v škole potrebujú. Zdravé energetické raňajky obsahujú vyvážený pomer sacharidov s nízkou glykemickou záťažou, hodnotnú bielkovinu a nenasýtené tuky (semená olejnatých plodín, orechy, rastlinné oleje a výrobky z nich, prípadne ryby). Výborné sú preto rôzne kaše so semiačkami a orechmi, ktoré vaše ratolesti doslova nabijú energiou a dobrou náladou.

Vyskúšajte Zuzanine BRAINFIT TYČINKY.

Prečítajte si tiež:

6 trikov, vďaka ktorým sa budete tešiť na zeleninu