Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička!

Existuje množstvo druhov orechov, viete ale, aké majú jednotlivé druhy účinky? Ktorý druh orechov pomôže chudokrvným, zlepší spánok alebo podporí rast svalov? Predstavíme vám niekoľko z nich a dôvody, prečo by ste ich mali jesť.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vlašské orechy

Majú najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia náš organizmus pred rôznymi ochoreniami. Ďalej tu nájdeme nasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E a minerály ako fosfor či draslík. Ich výhodou je aj to, že ľudia ich väčšinou konzumujú surové, čím z nich získavajú oveľa viac živín ako z iných orechov, ktoré sa často jedia pražené. Zaujímavosťou je, že vďaka látke melatonín nám pomáhajú aj lepšie zaspať. A čo sa týka odporúčanej dennej spotreby, stačí štvrtina šálky.

Lieskové orechy

V našich končinách sú pomerne rozšírené, tak to využime, pretože v lieskovcoch nájdeme vitamíny A, E, vápnik, horčík a vlákninu. Podporujú činnosť mozgu, uľavujú pri kŕčoch a bolestiach hlavy. Ak máte problémy s lámavými vlasmi a rozštiepenými nechtami, ich konzumácia by vám mohla pomôcť.Odporúčaná denná spotreba je približne 25 gramov.


Máte radi aj tieto jesenné plody? Prečítajte si o nich:

[Gaštany môže jesť takmer každý. Viete prečo?]https://www.zdravie.sk/clanok/54468/gastany)

Pistácie

Platí pri nich pravidlo, že čím sú zelenšie, tým sú zdravšie. Nachádza sa v nich najmä veľké množstvo železa a medi, a pre tento dôvod sú odporúčané ku konzumácii ľuďom, ktorí trpia nedostatkom týchto látok.Taktiež redukujú množstvo LDL cholesterolu v krvi a antioxidanty v nich obsiahnuté spomaľujú proces starnutia. A môžete ich jesť rovnako surové, ako i pražené, výber je na vás.

Arašidy

Tiež sa nazývajú aj búrske oriešky a sú to plody podzemnice olejnej. Nájdeme v nich kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, horčík či nasýtené mastné kyseliny. Ocenia ich aj športovci, pretože podporujú rast svalov, pomáhajú spaľovať tuky a znižujú spotrebu inzulínu v organizme. Ďalej sú prospešné i pri zápche alebo hemoroidoch. Ale pozor, tie pražené už nie sú také zdravé, najlepšie urobíte, ak ich budete konzumovať surové.

Mandle

Je to najstarší orech, ktorý ľudia poznali už 2500 rokov pred Kristom. Tieto plody krémovej farby obsahujú okrem iného najmä proteíny, vlákninu, omega 3 a 6 mastné kyseliny, betakarotén,kyselinu listovú a vitamíny A, B, E. Pomáhajú nám pri trávení, zasýtia na dlhšiu dobu, odstraňujú z tela tzv. "zlý tuk" a tiež aj podporujú činnosť mozgu.

Para orechy

Nazývajú sa tiež aj brazílske orechy a semená sa nachádzajú v plode, ktorý pripomína kokos. Iba dva tieto orechy denne dokážu dodať vášmu telu potrebnú dávku selénu. Jeho nedostatok vedie k predčasnému starnutiu. Taktiež rozjasňujú pokožku, podporujú rast vlasov a nechtov a sú prevenciou pred rakovinou. A ich ďalšou výhodou je aj skutočnosť, že patria medzi najchutnejšie orechy.

Konzumáciu orechov treba zvážiť:

  • počas tehotenstva
  • ak má dieťa menej ako 3 roky
  • ak trpíte nadváhou alebo obezitou

Prečítajte si aj o týchto zdravých plodoch jesene:

Gaštany môže jesť takmer každý. Viete prečo?