Kotvičník zemný (Tribulus terrestris)

Kotvičník zemný je extrémne účinnou liečivou rastlinou so silným vplyvom na testosterón a na všetko, čo s týmto hormónom súvisí. Taktiež je populárna aj medzi športovcami, keďže dokáže zvyšovať vytrvalosť a je anabolická. Štúdie tiež ukazujú, že táto rastlinka môže pozitívne ovplyvniť náladu, sexuálne zdravie a mnoho ďalšieho.
### 1. Posilňuje libido oboch pohlaví

Tribulus má dlhú históriu v podpore sexuálnej funkcie u mužského i ženského pohlavia. Jedna štúdia zistila, že táto bylina dokáže zlepšiť sexuálnu túžbu u 49 uchádzačov z 50tich. Ďalšia vykonaná štúdia vypozorovala, že ženy, ktorým bol podaný kotvičník zemný, zažili väčšie vzrušenie a spokojnosť v porovnaní s tými, ktorým bolo podané iba placebo. Predpokladá sa, že tribulus dokáže zvýšiť produkciu spermií u mužov a produkciu vajíčko u žien a z tohto dôvodu sa častokrát používa aj na liečbu erektilnej dysfunkcie.

**Prečítajte si aj:**

Ako zvýšiť túžbu po sexe?

2. Ako ochrana pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Kotvičník zemný sa v súčasnosti využíva aj pri riešení problémov s vysokým krvným tlakom či vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Vďaka svojim účinkom dokáže ochraňovať srdce a zvýšiť obehový systém, ktorý pomáha telu dodávať kyslík a dôležité živiny do svalov. V niektorých prípadoch sa ukázalo, že Tribulus vie premeniť zlé tuky v krvi na dostupnú energiu pre ľudský organizmus.

3. Na vyrovnávanie nálad

Výkyvy nálad či iné poruchy môžu predstavovať skutočný problém, s ktorým bojuje už viacero ľudí prostredníctvom predpísaných tabletiek. Rovnako ako káva či kôra z mulungu je Tribulus bylina, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť náladu a odstrániť stres či úzkosť. Táto vlastnosť je užitočná najmä pre ženy, ktoré bojujú s väčšou dávkou zodpovednosti či s problémovým PMS.

V prípade zvýšenej hladiny stresu dokáže vyrovnávať a upokojovať nervový systém a zabezpečiť hlbší a kvalitnejší spánok.

4. Chráni močové cesty

V mnohých lekárskych tradíciách sa kotvičník zemný používa ako diuretikum, t.j. má antiseptické a močopudné účinky, ktoré znižujú výskyt infekcií v močových cestách. Vďaka podpory močového ústrojenstva sa prečisťujú obličky a tým sa prechádza ich ochoreniam.

### 5. Je súčasťou stravy športovcov

Kotvičník zemný je vďaka svojim účinkom na testosterón veľmi efektívny pri zvyšovaní vytrvalosti a pri budovaní svalov, keďže je prírodne anabolický. Z tohto dôvodu sa odporúča pre profesionálnych atlétov.

Vedľajšie efekty:

Tribulus Terrestris môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť, ale k tej dochádza najmä v prípade, že bylinu konzumujete zarovno s nejakým jedlom. Výskumy tiež ukazujú, že kotvičník môže zväčšiť veľkosť prostaty, preto nie je vhodný pre mužov s rozšírenou prostatoua pre ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo rakovinu maternice.


Nezabudnite si prečítať:

Nízke libido? Problém, na ktorý existuje riešenie!

Vladik65

Môžem iba potvrdiť hore uvedené informácie. Pijávam ho raz za čas, pol litra vody na lyžicu byliny, dlho luhovať.
Je viacero obchodov, kde sa nachádza ale obľúbil som si ho na www.najlepsicaj.eu

Iiiii

Podľa mňa to nie je podvod. Dnes som si objednal malú motyčku, už nebudem chodiť na huby, ale radšej si pekne pôjdem do lesíka nazbierať trochu kotvičníka zemného. Len ešte musím zistiť, či to nie je nejaká chránená rastlinka, lebo som ju ešte nikdy nevidel:-)
Raz som išiel z lesa a hubári sa ma pýtali: rastú, rastú? A ja že neviem, ja som si bol nazbierať trochu pľúcnika lekárskeho:-) Neviem ako teraz zareagujú na môj zber kotvičníka zemného:-)))