Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia

Časté užívanie analgetík – antireumatík nie je úplne bez rizika. U ľudí s vysokým krvným tlakom môžu negatívne ovplyvňovať liečbu, nezriedka spôsobia aj poškodenie obličiek či krvácanie do tráviaceho traktu, najmä pri nadmernom užívaní. Pozreli sme sa preto po zdravších a bezpečnejších variantách, ktoré nájdeme v prírode.

Kapsaicín

Je základnou zložkou červených čili papričiek. Okrem konzumácie klasických čili papričiek či čili prášku sa s nimi môžeme stretnúť v rôznych krémoch, určených na natieranie bolestivých miest. Ak zacítime bolesť, jej signál už zamieril do mozgu. Kapsaicín sa s týmto problémom dokáže veľmi účinne popasovať: signál o bolesti prichádzajúci do mozgu jednoducho zablokuje.

Kapsaicín je zvlášť pálivý, netreba teda zabúdať aj na ochranné opatrenia, aby sa napríklad nedostal do otvorenej rany, očí či dokonca do rúk detí. Dôsledne si treba po použití kapsaicínového prípravku umyť ruky.

Rybí olej

Určite už dlhé roky patrí k prírodným “všeliekom”. Naozaj je len máloktorý zdravotný problém, kde by nedokázal aspoň zlepšiť stav. Vďačí za to vitamínu D a omega-3 mastným kyselinám, ktoré pôsobia silne protizápalovo. Pacienti so zápalovými ochoreniami pohybového systému tak obmedzenie zápalu spoznajú na znížení bolestivosti.


Pozrite si tiež:

Máte vysoký krvný tlak? Tieto potraviny ho znižujú!


Kurkumín

Je to zložka pochádzajúca z koreňa rastliny známej akokurkuma. Pochádza z Indie, má dlhú históriu používania v ajurvédskej medicíne. Na organizmus pôsobí podobne ako kapsaicín (blokuje prechod signálu bolesti do mozgu), taktiež má schopnosť blokovať určité druhy bielkovín, spôsobujúce zápal v organizme. Takto blokuje aj nepríjemnú bolesť pri artritíde.

1/2 – 1 čajová lyžička prášku z kurkumy denne, ideálne v spojení s omega-3 olejom, sú skvelým a bezpečným liekom pri bolestiach kĺbov.

Esenciálne oleje

Dokážu pomerne účinne bojovať proti jednej z najrozšírenejších bolestí – bolesti hlavy. Mnohé druhy sú často následkom stresu a zlého životného štýlu. Vmasírovanie esenciálnych olivových olejov do pokožky hlavy, prípadne do oblasti spánkov môže byť účinným prírodným liekom bez akéhokoľvek rizika ohrozenia zdravia nežiadúcimi účinkami.

Liečivý účinok esenciálnych olejov pracuje na dvoch úrovniach:

  • prostredníctvom čuchu sa prírodné chemické látky dostávajú do tela a pôsobia liečivo

  • masáž či kúpeľ, ktoré sa často s aromaterapiou kombinujú podporujú jej relaxačný účinok (jemná masáž prstami a následná kúpeľ na 20 – 30 minút vo vani).

Poznáme tri hlavné relaxačné esenciálne oleje:

  • Rímsky harmanček (kamilky) – používa sa na uvoľnenie svalov

  • Levanduľa používa sa proti bolesti

  • Šalvia muškátová – používa sa na zníženie srdcovej frekvencie a krvného tlaku, znižuje stres a napätie

Mačací pazúr (Vilcacora)

Inkovia ju považovali za svätú rastlinu a pochádza najmä z dažďových pralesov Amazonky. Výskumy potvrdili, že mačací pazúr dokáže stimulovať imunitný systém. Najčastejšie sa na liečbu používa extrakt z vnútornej časti kôry. Pôsobí protizápalovo, blokuje tvorbu tzv. prostalglandínov, ktoré spúšťajú zápalovú kaskádu a podieľajú sa aj na vzniku bolesti v tele.

Výskumy tiež naznačujú, že sa môže používať na relaxáciu hladkých svalov, teda aj na rozšírenie ciev (čo prispieva k zníženiu krvného tlaku). Rovnako je účinný ako prírodné diuretikum, teda prostriedok na odvodnenie organizmu. Často sa odporúča ľudom, trpiacim osteoartrózou kolena či bedrového kĺbu. Môžete si ju zakúpiť vo forme kapsúl, výborné z nej sú čaje a nachádza sa aj v rôznych druhoch tinktúr.

Používanie vilcacory sa neodporúča v gravidite a tiež pri užívaní liekov na potláčanie činnosti imunitného systému!

Boswellia

Ďalšia stále známejšia rastlinka, resp. strom, známy aj ako indické kadidlo, Boswellia sa v ajurvédskej medicíne používa po celé stáročia. Predmetom účinku sú najčastejšie chronické zápalové stavy ako napríklad reumatoidná artritída, zápalové črevné poruchy alebo astma. Protizápalový účinok má najmä kyselina boswellová, ktorá takto znižuje zápal, opuch a teda aj bolesť.

U nás je k dispozícii Boswellia v kapsliach, za účinnú dávku sa považuje 300-500 mg 3 x denne. Neodporúča sa používať v gravidite.


Viac o liečivých účinkoch potravín a ich mnohostrannom využití sa dozviete na novom webe www.potraviny-pre-mna.sk.


Prečítajte si tiež:

Tieto potraviny vám znížia krvný tlak