"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine

Kurkuma nie je len obyčajnou koreninou. Pozitívne vplýva na funkciu pečene ale aj na kvalitu našej pleti. Prípravou čarovného elixíru z nej dokonca môžete úspešne bojovať proti rakovine.

zlate_mlieko_kurkuma Zdroj foto: Shutterstock.com

Kurkuma nie je len korenie

Aj napriek tomu, že kurkumu poznáme "len" ako tradičnú indickú koreninu, jej účinky na naše zdravie sú ohromujúce. Je účinnou prevenciou cukrovky, obezity a ochorenia srdca i ciev. Podporuje funckiu orgánov a pozitívne vplýva i na kvalitu našej pleti. V ajurvédskej medicíne sa používa k správnej funkcii pečene. Kurkuma je tiež vhodná pre diabetikov alebo ľudí trpiacich reumou či zápalmy kĺbov.

Za jej liečivé účinky môže flavonoid kurkumín, teda olej, ktorý spôsobuje jej žlto-oranžové zafarbenie. Ten podporuje funkciu vnútorných orgánov, čistí krv a ochraňuje pokožku. Tento silný antioxidant dokáže ako aj iné antioxidanty zachytávať voľné radiály a je dokonca účinnejší ako vitamín C a E.

Kurkumou proti rakovine?

Je zvláštne, že aj napriek tomu, že rakovina sa skladá z rôznych molekulárnych patológií, mohla by existovať jedna univerzálna korenina účinna takmer na každý jej druh. Môže ňou byť práve kurkuma, presnejšie látka kurkumín, ktorá potláča tvorbu nádorov, ich rast a tvorbu metastáz. Jeho výhodou je, že proti rakovine účinkuje hneď viacerými spôsobmi, čo predpokladá ešte väčšiu ochranu. Účinný je najmä v boji proti rakovine hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc, ale aj maternici, mozgu, pľúc či močového mechúra. 

Na dosiahnutie výsledkov je však potrebné siahnuť po 100 % extrakte z koreňa s aspoň 95 % obsahom kurkuminoidov. Bežný koreň obsahuje asi len 3 % kurkumínu. Čítajte viac o koreninám bojujúcich proti rakovine.

Golden Milk - čarovný lekvár pre naše zdravie

Tento chutný nápoj je veľmi prospešný pre našu chrbticu. "Zlaté mlieko" pomáha aj pri odplavovaní soľných usadenín, krvotvorbe, či už tvorbe krvných buniek alebo delení kmeňových buniek v kostnej dreni. Priaznivo vplýva aj na hrubé črevo, nervový systém a kostné tkanivá.

Golden Milk je čarovný lekvár, ktorý tiež pomáha v predlžovaní mladosti, normalizuje celý tráviaci systém a má priaznivý účinok na pečeň. Odstraňuje toxíny, zlepšuje stav pleti a podporuje dlhovekosť. Veľmi účinné je aj pri artritíde a artróze, pretože jeho konzumácia zvyšuje pohyblivosť kĺbov. Napríklad v Rusku je to veľmi populárna forma alternatívnej medicíny.

Ako si pripraviť Zlaté mlieko?

Zlaté mlieko sa pripravuje z kurkumovej pasty zmiešanej s mliekom.

Na prípravu pasty potrebujete:

  • 40g prášku kurkumy
  • 100 - 150 ml vody

Prášok nasypte do vody, premiešajte a priveďte k varu. Varte po dobu 8 minút, až kým zmes nezhustne. Nepretržite miešajte. Ak sa vám pasta zdá príliš hustá, pridajte trošku vody. Zmes by mala pripomínať hustý jogurt. 

Príprava mlieka:

  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice (40 ml) raw nerafinovaného mandľového oleja (alebo iného rastlinného oleja podľa chuti)
  • med

Mlieko dajte variť na miernom ohni, pridajte mandľový olej a nalejte do šálky.

Pridajte lyžicu pripravenej kurkuma pasty do mlieka a oslaďte medom podľa chute.

![Pasta z kurkumy](images/library_original/food/kurkuma_pasta_miska_koren.jpg)

Pastu z kurkumy si môžete pripraviť aj do zásoby. V chlade si zachováva všetky vlastnosti až po dobu 40 dní, stačí ju uložiť v chladničke a kedykoľvek pridať spolu s medom a olejom do horúceho mlieka.

Užívanie

Golden Milk sa odporúča piť na prázdny žalúdok, najlepšie ráno a večer pred spaním po dobu 40 dní. Táto liečba by sa mala opakovať dvakrát ročne po 40 dňoch.

POZOR! Tí, čo majú problémy so žlčníkom, by sa mu však mali vyhnúť, pretože kurkuma má výrazné močopudné účinky.

redka

tato veta mi nejako nedava zmysel

POZOR! Tí, čo majú problémy so žlčníkom, by sa mu však mali vyhnúť, pretože kurkuma má výrazné močopudné účinky.

obličkaa

Zdravím, Redka. Ani mne to nedáva zmysel, ale možno exituje nejaké mysteriózne prepojenie medzi žlčníkom a obličkami v súvislosti s kurkumou, len my dve o tom ešte nevieme. :O