10 minút denne pre pevné bruško

Chcete mať silné brušné svalstvo? Okrem iného by ste mali cvičiť aspoň 4-krát do týždňa po 10 minút. Ako inšpirácia možno poslúžia aj nasledujúce cviky z pilatesu. Dôležitú úlohu v nich zohráva poloha table-top, ale takisto aj chrbát, boky a zatláčanie spodných brušných svalov dovnútra.

pilates_brucho_cviky_8-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Criss - Cross

Dajte dlane za hlavu, zatlačte chrbát do podložky a zdvihnite nohy jednu po druhej do polohy table-top (poloha s nohami skrčenými v kolenách a zdvihnutými k bruchu). S výdychom otočte hornú časť tela smerom doľava, pričom pravý lakeť nasmerujte k ľavému koleno a pravú nohu nechajte narovnanú. Nadýchnite sa a vráťte sa späť do počiatočnej pozície. Vydýchnite a precvičte i druhú stranu.

Mali by ste sa takmer dotknúť podpazuším protiľahlej bedrovej kosti. Udržujte váš hrudník stále mierne zdvihnutý.

Ak chcete tento cvik sťažiť, udržte obe nohy rovno a vykonávajte cvik nožnicovo s dôrazom na prsty.

Precvičte striedavo 8 až 10-krát na každú stranu.


Prečítajte si tiež:

Toto sú zásady pre pekne vytvarované brušné svalstvo

Zdvíhanie hrudníka

Preložte prsty a položte ruky za hlavu. Chrbát zatlačte do podložky a zdvihnite nohy jednu po druhej do polohy table-top. Ak si chcete cvičenie zjednodušiť, nohy môžete mať ohnuté a v prípade potreby aj s chodidlami na podlahe. Nadýchnite sa a pri výdychu zatlačte dopredu hlavu, krk a ramená.

Budete cítiť tlak v páse, ale brušné svaly rozhodne neuvoľňujte. Kolená by mali zostať ohnuté nad bokmi. Nadýchnite sa a s výdychom pomaly spustite hornú časť tela do východiskovej polohy .

Opakujte 8 až 10 krát. hrudnik_zdvihanie_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Ťah prsta k zemi

Začnite tým, že ležíte na chrbte s ohnutými nohami a chodidlami na podlahe. Dolnú časť chrbta tlačte do podložky, ťahajte lonové kosti smerom k pupku a všimnite si, ako vaše spodné brušné svaly pracujú.

Zdvihnite nohy jednu po druhej do polohy table-top. Kolená majte zložené priamo nad bokmi a holenné kosti rovnobežne k stropu. Nadýchnite sa a s výdychom tlačte jeden prst smerom k podlahe, pričom zapájate celú nohu už od stehna. Nadýchnite sa a zdvihnite nohu späť do východiskovej polohy .

Pred prestriedaním nôh sú nohy opäť vo východzej pozícii. Nedvíhajte zadok a pás zo zeme. V cvičení tiež pokračujte len tak ďaleko, pokiaľ sa cítite pohodlne.

Vykonajte 10 až 12 na každej strane. pilates-prsty_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Strečing na jednu nohu

Začnite s nohami v polohe table-top a hlavu, krk a ramená zdvihnite k hrudníku. Vystrite jednu nohu smerom k stropu a rukami nohu zozadu chyťte. Druhú nohu sa snažte na podložke čo najviac vystrieť. Nadýchnite sa, keď nohy vystierate, a s výdychom pomocou nožnicového strihu ich vymeňte. Hornú časť tela tlačte smerom k nohe, nie nohu k hrudníku.

Ak si chcete cvičenie sťažiť, uchopte nohu až za členok bez pokrčenia kolena. Ak chcete cvičenie intenzívnejšie, umiestnite ruky za hlavu, pričom telo je stále zdvihnuté, a udržte nohy v nožnicovej polohe.

Vykonajte striedavo 8 až 10 krát na každej strane. noha-natahovanie_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Roll - up

Začnite s nohami v polohe table-top a s rukami na zadnej strane stehien. Zhlboka sa nadýchnite sa a s výdychom tlačte pred seba hlavu, krk a ramená a ťahajte sa až do polohy sedu. Keď už dosiahnete túto polohu, nadýchnite sa, aby sa vám natiahla chrbtica, a nohy položte na zem. Vydýchnite, ruky zastrčte pod kostrč a začnite si pomaly späť líhať na chrbát. Zamerajte sa na ťahanie brušných svalov späť smerom k chrbtici, netlačte ich von. Pomáhajte si silovým tlačením na nohy.

Opakujte 6 až 8 krát. roll_up_pilates_8-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Criss- cross s Pilates krúžkom

Ako na to?

Začnite na chrbte, zdvihnite Pilates krúžok alebo Squishy loptu smerom stropu s nohami skrčenými v kolenách a zdvihnutými k bruchu. Vydýchnite a otočte telo na pravú stranu a natiahnite ľavú nohu. Nadýchnite sa a cvik vykonajte aj na druhú stranu. Precvičujte rýchlo a dynamicky bez prestávok. Ak si chcete toto cvičenie sťažiť, udržte nohy rovno a strihajte nimi až k stropu.

Opakujte 8 až 10 na každej strane. pilates_kruh_8-11_2015

Zdroj foto: Womenshealthandfitness.com.au


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú zásady pre pekne vytvarované brušné svalstvo