VIDEO: Zacvičte si pilates! Cvičenie prináša týchto 10 benefitov

Dnes si je väčšina ľudí vedomá, aké výhody telu prináša cvičenie a silový tréning. Vďaka aktívnemu životu si nielen vybudujete svalovú hmotu a skrášlite krivky, ale zároveň posilníte srdce, prekrvíte pokožku a dokonca zlepšíte svoj sexuálny život.

V dnešnej dobe väčšina ľudí si je vedomá, aké výhody telu prináša cvičenie a silový tréning. Vďaka aktívnemu životu si nielen vybudujete svalovú hmotu a skrášlite svoje krivky, ale zároveň posilníte srdcovú činnosť, prekrvíte a tým ozdravíte pokožku a dokonca zlepšíte aj svoj sexuálny život.

Zbavíte sa stresu!

Už 20 minút jazdy na rotopede znižuje hladinu stresových hormónov minimálne na dve hodiny. Stres, podráždenosť a únavu viditeľne zmierňuje aj nenáročné posilňovanie. Za niekoľko týždňov budete mať silnejšie svaly, bude sa vám lepšie dýchať a možno budete dokonca lepšie aj spať. S cvičením ide ruka v ruke aj zdravé stravovanie. Ak sa chcete teda cítiť dobre a vitálny je nutné, aby ste obe tieto zložky vzájomne prepojili.

Zacvičte si Pilates s naším videom

Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk

10 benefitov cvičenia

  • Štúdie ukazujú, že pravidelné cvičenie vám pomôže oveľa rýchlejšie a pritom bezpečne schudnúť. Vysnívanú váhu si potom ľahšie udržíte bez tzv. jojo efektu.
  • Aktívny život zlepšuje váš vzhľad i sexuálny život. Podporuje totiž tvorbu kolagénu a prekrvenie kože. Pleť tak viac žiari a vrásky sú menej viditeľné. Vďaka tomu si zvýšite sebavedomie a sformujete postavu. Čo povedie tiež k lepšiemu sexu.
  • Pohyb znižuje krvný tlak a cholesterol. Cvičenie zvyšuje dobrý HDL cholesterol a znižuje zlý LDL cholesterol, triglyceridy a tiež znižuje krvný tlak.
  • Pravidelné cvičenie znižuje riziko stareckej demencie a to v priemere až o 40%. Vedci tiež zistili, že ľudia, ktorí pravidelne cvičia, sú zručnejší, majú lepšiu pamäť, ľahšie sa rozhodujú a efektívnejšie riešia problémy. Cvičenie má totiž priaznivý vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Vďaka tomu sa v ňom tak rýchlo nevytvárajú zrazeniny, ktoré potom bránia správnej výžive a funkcii mozgu.
  • Cvičením tiež znížite riziko ochorenia na osteoporózu, srdcové ochorenia, cukrovku a rakovinu. U žien po tridsiatke, ktoré pravidelne cvičia, napríklad dochádza k výraznému zníženiu rizika vzniku rakoviny prsníka. Podľa vedcov to môže byť spôsobené tým, že cvičiace ženy majú menej tukového tkaniva. To v malej miere produkuje ženský hormón estrogén, ktorý môže čiastočne zohrávať úlohu vo vzniku rakoviny prsníka.
  • Cvičenie podporuje rast svalovej hmoty, spevňuje kĺby a zvyšuje hustotu kostí.
  • Telesná aktivita zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín z potravy, podporuje zdravé vylučovanie toxínov prostredníctvom potných žliaz a predchádza zápche.
  • Srdce a pľúca vďaka pravidelnému cvičeniu sú odolnejšie a pracujú efektívnejšie. Lepšie sa vám dýcha a máte viac energie na ďalšie aktivity. Všetko si môžete tak oveľa viac užiť.
  • Pravidelný pohyb zvyšuje citlivosť tkanív voči inzulínu a znižuje riziko vzniku cukrovky typu 2. Lenže nie je cvičenie ako cvičenie. V prevencii cukrovky typu 2 je ale dôležitejšia intenzita cvičenia ako jeho dĺžka. Takže veľmi tvrdé posilňovanie či veľmi intenzívny pohyb ako šprint, sú lepšie ako menej záťažové cviky.
  • Pravidelné cvičenie spôsobuje uvoľňovanie endorfínov (hormóny šťastia), ktoré fungujú ako prírodné antidepresívum. Vďaka tomu kvalitnejšie spíte, nie ste tak stresovaní a úzkostliví, neprepadáte depresiám a celkovo sa cítite lepšie naladení.

Majú pravdu!

Pohyb vám pohladká dušu, hovoria štúdie!