Prečo sa oplatí jesť kozí syr a ako si z neho možno pripraviť lahodný dezert?

Kozí syr sa vyznačuje kyslejšou príchuťou, no i tak ho obľubuje mnoho ľudí po celom svete. Skúste aj vy vyskúšať tento jedinečný druh syra, ktorý poteší aj vaše zdravie.

Kozí syr Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to kozí syr?

Tento druh syra má pikantnú chuť a vyrába sa z kozieho mlieka, pričom je k dispozícií v jemných, stredne jemných a tvrdých odrodách. Má nižší obsah tuku a väčšie množstvo bielkovín ako mnoho iných mäkkých syrov. Jedna polievková lyžica syra zahŕňa asi 75 kalórií, 6 gramov tuku, 5 gramov bielkovín a asi 5% odporúčanej dennej dávky vitamínu A a vápnika.


Prečítajte si aj:

Syry sú hlavným zdrojom bielkovín a vápnika

Tvrdý kozí syr má viac vápnika

Jedna polievková lyžica tvrdého kozieho syra obsahuje približne 140 miligramov vápnika, zatiaľ čo rovnaká dávka kozieho syru v mäkkej forme má iba 40 miligramov. Vápnik je základnou živinou pre budovanie a udržiavanie silných kostí a znižuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenín kostí.

Obsahuje ľahko stráviteľné tuky

Kozí syr je vhodnou voľbou pre ľudský zažívací systém vďaka nízkemu obsahu kalórií, cholesterolu a tukov. Jedna štúdia pochádzajúca z americkej univerzity v Delaware poukázala na to, že tuky obsiahnuté v kozích mliečnych výrobkoch sa zaraďujú medzi mastné kyseliny, ktoré sú pre telo ľahko stráviteľné než tie nachádzajúce sa v kravskom mlieku.

Je tento syr dobrý aj pre vaše srdce?

Podľa prieskumu jedného amerického epidemiológa nepatrí kozí syr medzi príčiny vyvolávajúce ochorenia srdca. Táto potravina je súčasťou skoro každého jedla na ostrove Kréta, ktorý sa vyznačuje najnižšou mierou srdcových ochorení v západnom svete. Strava jeho obyvateľov je zameraná na ovocie, zeleninu, obilniny a na obľúbený kozí syr.

Kozí syr Zdroj foto: Shutterstock.com

Lahodný, krémový dezert z kozieho syra

Ingrediencie:

  • 1 balík kozieho syra
  • 2/3 šálky nízkotučného jogurtu
  • 3 lyžice cukru
  • 1/3 šálky smotany
  • 8 lyžíc marhuľového džemu
  • drobné sušienky na ozdobu navrch

Postup: Zmixujte dokopy kozí syr, jogurt a cukor do hladka a hotovú zmes preložte do misy. Do druhej stredne veľkej misy si dajte smotanu a tiež ju poriadne rozmixujte ručným mixérom alebo vlastnoručne. Danú zmes zo smotany preložte do zmesi z kozieho syra a zamiešajte dokopy. Nachystajte si niekoľko sklenených (menších) pohárov a vyplňte ich nasledovnými vrstvami: najprv ide vrstva marhuľového džemu, potom zmes zo syra a smotany, opäť džem a na vrch znova zmes. Na ozdobu použite len niekoľko malých sušienok podľa vlastného výberu.


Nezabudnite si prečítať aj:

Oplatí sa jesť syry? Viete, čo všetko obsahujú?