Radi by ste v práci trávili menej času? Poradíme vám, ako byť produktívnejší

Poznáte tie dni, keď už ráno viete, že sa z práce nestihnete vrátiť domov pred večerou? Namiesto nekonečného vysedávania v zamestnaní si radšej prečítajte týchto sedem rád, ako zvýšiť svoju produktivitu.

produktivita_prace Zdroj foto: Shutterstock.com

52 minút práca, 17 prestávka

Práve touto zásadou sa riadia ľudia s vysokou mierou produktivity. Pravidelné prestávky majú schopnosť odbúravať stres a zvyšovať efektivitu. Aj keď 17-minútová pauza každú hodinu môže byť pre mnohých nerealizovatelná, nakoniec, takto by ste zabili okolo dvoch hodín z vášho pracovného dňa, skúste si túto stratégiu odložiť iba na obzvlášť komplikované či stresujúce úlohy.

Pomôcť zlepšiť sústredenosť môže aj krátka prechádzka, napríklad počas obednej prestávky. Uvoľní vás to a budete pre prácu pociťovať väčšie nadšenie.


Čítajte aj:

Pracovné aktivity vs. rodina alebo ako si správne zadeliť čas

Prispôsobte svoje prostredie

Keď sa blíži termín a vy ešte nie ste ani blízko k dokončeniu vášho pracovného zadania alebo skrátka len pracujete na niečom náročnom, nemôže byť nič horšie, ako hlučné prostredie.

Najlepším riešením sa vtedy môžu zdať slúchadlá v ušiach a vaša obľúbená hudba - chyba. Štúdie dokázali, že počúvanie skladieb so slovami počas mentálnej činnosti znižuje sústredenosť a spôsobuje, že v konečnom dôsledku toho spravíte ešte menej.

Ideálne je pustiť si napríklad zvuky prírody - šum lesa, žblnkanie vody, spev vtákov. Takéto aspekty prirodzene zlepšia vašu náladu a zvýšia produktivitu.

Hluk však nie je jediným narušiteľom pracovného prostredia - rovnakým rozptýlením je pre nás neporiadok. Zásada je jednoduchá. Ak chcete byť produktívni, udržujte vaše pracovné prostredie čisté a majte vo veciach systém.

Niekto si môže myslieť, že mu chaos neprekáža, dokonca sa v ňom zdanlivo cíti príjemne, avšak ten napriek tomu negatívne pôsobí na jeho podvedomie a tak aj na sústredenosť pri práci.

Preč s telefónom a iným rozptýlením

To, že prezeranie noviniek na Facebooku zrejme práliš neprospieva vašej efektivite, je asi každému jasné. Napriek tomu málokto vie, že aj mobil, nečinne položený po vašej pravici, pôsobí rušivo a rozptyľuje od práce. To isté platí aj pre iné objekty, ako napríklad nedočítanú knihu.

Je teda odpovedanie na jednu nevinnú správu pre vašu sústredenosť až tak zlé? Áno. Bolo dokázané, že vyrušenie už na 2,8 sekundy spôsobí dvakrát toľko chýb po opätovnom návrate k plneniu vášho zadania. 4,2 sekundy má dokonca na svedomí až trikrát toľko prešľapov pri práci.

Zistite, kedy ste najproduktívnejší

Práca vám ide najviac „od ruky“ po rannej káve? Alebo je to po poobednom behu? Nájdite svoj vlastný výkonnostný vrchol a snažte sa spraviť všetky najdôležitejšie povinnosti práve vtedy. Neplytvajte vašou efektivitou na vybavovanie e-mailov či iné bezvýznamné aktivity, splňte to najpodstatnejšie a uvidíte, že z vášho zoznamu zmizne väčšina povinností toho dňa.

Osloboďte sa od vybavovania e-mailov

Ak by ste mali každý deň odpovedať na každú jednu mailovú správu, ktorú dostanete do schránky, mohli by ste touto činnosťou pokojne stráviť aj štyri hodiny pracovného času. To nie je potrebné a už vôbec nie efektívne!

Vysoko produktívni ľudia používajú pravidlo 6-12-6. Znamená to, že si svoje prijaté maily prebehnú o šiestej ráno, následne o dvanástej a potom zasa, o šiestej večer. Na tie najdôležitejšie odpovedajte, menej podstatné môžu počkať. Ak by ste prehliadli niečo naozaj naliehavé, daná osoba vás určite kontaktuje iným spôsobom.

Pripravte sa na nový pracovný deň

Vyhraďte si čas na prípravu zoznamu zajtrajších úloh - čo vám dnes zaberie 15 minút, môže na druhý deň ušetriť hodinu.

Dbajte na to, aby bol váš zoznam prehľadný. Ideálne je vytvoriť si dve verzie - jeden s menej dôležitými úlohami, ktorých môže byť aj viac, druhý s prioritami. Tie si ale na seba neberte viac ako tri.

Analyzujte, čo vás najviac rozptyluje

Produktivite práce rozhodne neprospieva, keď každých päť minút niekto klope na vaše dvere a niečo od vás chce. Skúste si zdroj roztýlenia vždy niekam zapísať - možno nakoniec zistíte, že pravidelne ide o tú istú záležitosť či osobu. Ak nejde o nič súrne a je to možné, skúste sa tohto rušivého aspektu zbaviť.

Samozrejme, sústredenosti pomáha aj priaznivý fyzický a duševný stav. Poriadne sa preto vyspite - ani málo, ale ani príliš veľa, myslite pozitívne a už vám nič nebráni byť extra-produktívnymi.


Prečítajte si, ako správne rozdeliť svoj čas medzi prácu a rodinu:

Pracovné aktivity vs. rodina alebo ako si správne zadeliť čas