Ovčie mlieko? Kedy ste si naposledy na ňom pochutnali?

O mlieku sa hovorí ako ideálnej potravine. Dokáže rýchlo zasýtiť a pritom obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a iných prospešných látok pre ľudské zdravie. Predstavte si mlieko, ktoré je ešte viac krémovejšie, lahodnejšie a obsahuje neporovnateľne viac bielkovín a vitamínov. Hovoríme o ovčom mlieko.

Ovčie mlieko

Ovčie mlieko je z pohľadu zloženia viac výživnejšie, chutnejšie a lahodnejšie ako kravské mlieko. Vďaka svojmu zloženiu disponuje jemnou a trochu sladkastou chuťou. „Užiť“ si ho môžete nielen v podobe samotného mlieka, ale aj jogurtov, čerstvých a tvrdých syrov, ako aj jogurtových nápojov.

Vápnik

Od malička nás učili, že mlieko je dobré na kosti. Obsahuje totiž veľa vápnika. Toto tvrdenie je skutočne pravdivé. Týka sa však najmä ovčieho mlieka. Práve v ňom sa vápnik a zinok objavuje vo vysokých koncentráciách v porovnaní s inými druhmi mlieka. Ovčie mlieko sa tak stáva dôležitým nástrojom v boji proti osteoporóze a je potrebné po akejkoľvek chorobe oslabujúcej a vyčerpávajúcej organizmus. Dôležitú úlohu v zdraví človeka zohráva aj zinok. Hovorí sa o ňom, že má pozitívny účinok na vlasy. Čo je aj pravdou. Je mimoriadne dôležitý pre udržanie si zdravej pokožky a je odporúčaný z mnohých iných dôvodov, počnúc dobrým sexuálnym životom a končiac anorexiou.

Tuky

Základným rozdielom v porovnaní s ostatnými mliekami je jeho zloženie. Obsahuje totiž dvakrát toľko tuku ako kravské mlieko. Nemusíte sa ale hneď obávať o svoju líniu. Tento mliečny tuk v ovčom mlieku obsahuje v tuku rozpustné vitamíny. Konkrétne ide o vitamíny A, D a E. Len samotný vitamín D je prítomný v ovčom mlieku v množstve 0,18 g/ 100 g. V kravskom mlieku je to iba 0,04g/ 100g. Ovčie mlieko je prirodzene homogenizované. Čiže sa smotana neoddeľuje od mlieka, ako je to u kravského mlieka. Výsledkom je výrazne uľahčené trávenie mlieka pre človeka. Treba spomenúť aj vysoký podiel kyseliny listovej vitamínu B12. Ich pozitívny účinok pre zdravie je neodškriepiteľný. Oba tieto vitamíny sú pritom v lekárňach predávané za pomerne vysoké ceny ako vitamínové doplnky. V ovčom mlieku okrem chutného mlieka máte tieto vitamíny ako „bonus“.

Laktóza

Ak vám doktor diagnostikoval intoleranciu na laktózu, nemusíte sa vzdať všetkých mliečnych výrobkov. Ovčie mlieko je totiž ideálnou alternatívou. Ak ste alergický na laktózu, môžete konzumovať ovčie mlieko vo forme jogurtov, v ktorých je laktóza fermentovaná na kyselinu mliečnu, alebo vo forme syrov, pri výrobe ktorých sa väčšina laktózy dostane do srvátky a zvyšná sa pri zretí metabolizuje na iné zlúčeniny. Existujú tiež dôkazy, že laktóza ovčieho mlieka je častejšie tolerovaná ako laktóza iných druhov mlieka.

Výhody:

  • Špecifická a najlahodnejšia chuť, obsahuje totiž 2-krát viac tuku ako kravské mlieko
  • Z porovnávaných mliek je najbohatšie na vápnik, fosfor a zinok
  • Pohár mlieka sa dáva deťom a seniorom na dobrý spánok
  • Má vysoký obsah aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín

Nevýhody:

  • Vzácne a drahé mlieko – množstvo produkovaného mlieka je minimálne pokiaľ ovce žijú v stresových podmienkach