Ucet za lekara - RNG

Príspevok v téme: Ucet za lekara - RNG
AlexEvel

Dobry den, chcela by som sa poradit s nasledovnou vecou. Som v USA, pred par mesiacmi som bola na pohotovosti s bolavym bodbruskom. (Ist na pohotovost mi poradil moj vsevediaci skolitel, ze sa vyhnem tyzdennym cakaniam a zaplati to za mna stat). Nezistili mi nic. Nedavno mi dosla suma, len 8,000 dolarov. Kedze mi lekari nic neindikovali, silne a velmi silne predpokladam, ze poistovna sa vykasle vysetrenie mi pokryt. Moj vsevediaci sef mi hovori, nech si nerobim tazku hlavu, ze "The state will pay for it as you are under the poorty limit", kedze mam s muzom spolu 2 tisicky mesacne. No pytala som sa na toto par Amikov, oni to nevideli moc ruzovo, ze by stat zaplatil (ved potom by preco lekari pred vysetrenim vsemozne patrali, kto ma aku poistku a ci vobec ma, ked by si boli isti, ze sa minimalne od statu dockaju penazi). No a dalsia = neskorsia verzia mojho vsevediaceho sefa je: "Just give me the papers, I'll fix it, we'll be writing back and forth with the insurance company until you leave to Slovakia and that's it". Mne sa moc nezda, ze by si smerom na Slovensko nevedeli vymahat peniaze.
Nemate sajnu, ako taketo "vymahacky" prebiehaju? Stvalo by ma par rokov sporit na vy.... vysetrenie, kde mi aj tak na nic neprisli. Resp. ako je to s tym statom, ci je sanca, ze to zaplati.
Dakujem

AlexEvel

Hej, doplnky su super, mam ich plnu skrinu, ale ked cloveku na krize vanie uzasna klima vypecena na 17C, ako sa to tuna oblubuje, tak si clovek tazko pomoze doplnkami. (Po case som pochopila, ze ked si brucho neobalim aspon dvoma neoprenovymi pasmi, tak asi ma to vyjde draho)

RNG

Nuz ja som toho nazoru, ze problemom treba aktivne predchadzat a nie pasivne cakat, az nastanu.To uz je potom neskoro, lebo je telo poskodene.
A malicilinke percento lekarov, co sa odvazi prevadzat alternativnu medivinu v USA(1.5%) ma nazor rovnaky, a velmi pravdepodobne potichu aj znacna cast lekarov ,co si kupuje potravinove doplnky(v USA je to 90% lekarov) ale nic podobne svojim pacientom zatial neodporuca, donedavna prave naopak, ich strasili, aby ich nepouzivali.

AlexEvel

*Nejak

Vzdy predsa plati, ze clovek si ma sam davat pozor na svoje zdravie. Druhy bod je, ked uz nastane problem, aby clovek isiel za znalym a ochotnym lekarom.

Ale aj tak neviem, co si mi naznacovala.

AlexEvel

Emalea33, jasne, ze som bola poistena, aj som to naznacila v uvodnom prispevku.

Ano, odkedy som sa ocitla v usa, aj ja si hovorim Zlate Dobre Slovensko. (Hoci predtym som nadavala, ked mi lekar na slovensku nic nezistil, ale stale je moznost ist za dalsim a dalsim a dalsim, kym mi niektory nieco nezisti. Keby mi to aj poistovna dala preplatit, ze som bola u tolkych, za par mesiacov si to vykryjem, ale tuna? No ja so studentskym platom, co zivim este aj muza, tazko aj to sotva.)

A co mi robili? Zmocili papierik do mocu, urobili 2 sona a ster na chlam a gonoreu. Odvtedy take papieriky uz mam v domacej lekarnicke, ktora mimochodom praska vo svikoch.

V usa sa dobre zije zdravym ludom, a este lepsie sa im zije, ak nechcu dat svoje deti na vysku, lebo to su najvacsie vydavky. Elektroniky a zradla si mozu kupovat do popuku a zunovania.

Vdaka RNG, konecne zacnem lepsie spavat.

Danielle24

Tak ale to je velmi smutne.. chory chudobny clovek nech aj zomrie, ked nema na to. A vraj Amerika bohata krajina... to isto. Pre koho to zdravotnictvo tam vlastne funguje ? Ale aj tu sa to uz pomaly rozbieha - biznis s chorobami. Minule sme sa o tom s bratom bavili - vacsina lekarov studuje uz len pre jednu vec - uplatky a ucty... ziadnu inu motivaciu za tym nemozno vidiet.:( A najhorsie na tom je to, ze aj ked toho dotycneho lekara uplatite, ani tak vam nepomoze. Je to odporne. Ja uz vazne nechapem, naco sa este sklada Hippokratova prisaha.. No, naco??? nech celu tu ceremoniu rovno zrusia, lebo toto co sa tu uz deje.. :/
Ale s tymi poplatkami som zostala fakt sokovana... ze 8 tis... sila

RNG

Zvladaju to velmi tazko. Ja mam slusny prijem mam vybornu poistku na tunajsie pomery a predsa ma moze vaznejsia choroba s niekolkotyzdennym pobytom v nemoccnici priniest uplne na mizinu. Aj to je jeden z dovodov, preco sa tu alternativy natolko rozsirili a aj ja sam som zacal vazne o nich studovat pred rokmi.

Danielle24

To ako 8 tisic dolarov?? Coze ?!? preboha, to co bolo za vysetrenie ??? to ako tam zvladaju ti ludia, ked sa tam tolko plati u lekara ?? :O/

RNG

Vy este neviete, co su nehorazne vysoke ucty. Nemoznica vedla nas pocita len za izbu sukromnu, denne 14 000 dolarov, nie nepomilil som si to, slovom strnast tisic denne!
Nuz ale ked sa pozries na svoju dlan a niekto ti povie, vytrhni si z nej chlp, asi sa ti to nepodari, vsakze, ked tam nie je. A nejeden Slovak tu nezaplatil nemocnicne ucty,a to aj ovela vyssie,tiez mnohi americania, co na to jednoducho nemali, a nemocnica si to musela nahradit na inych.
Takze nemusis mat extra obavy, ze sa im to podari vymoct. Po case snahy to jednoducho odpisu. A vymahat cez hranice je skoro nemozne, a do toho sa rozhodne nepustia.