Milujete sladké? Nemusíte sa ho vzdať ani počas Vianoc! Poradíme vám ako na to

Jedným z najväčších pokušiteľov je práve sladké, ktorého je ťažké sa pri udržiavaní váhy na dlhší čas vzdať. Hlavne v čase blížiacich sa Vianoc, ktoré sú synonymom hojnosti. Prečo sa však obmedzovať, keď existujú iné cesty, vďaka ktorým viete svoje sladké chúťky naplniť. Všetko treba prijímať so zdravou mierou a rozumom.
ako sa nevzdať sladkého počas Vianoc

Zdroj: Pixabay.com

Človek by si mal užívať život a najkrajšie sviatky v roku bez výčitiek. S Vianocami prichádzajú stoly plné tradičného jedla a množstvo sladkého, od vianočného pečiva až po sladené nápoje.

Takto vyzerajú Vianoce vo väčšine domácností. Pokiaľ však nič nepreháňame a zároveň dbáme na svoje zdravie, nemusíme sa ani špeciálne obmedzovať.

V súčasnej dobe sú možnosti, ako dosiahnuť sladkú chuť bez pridania cukru. Je len na nás, ktorú cestu zvolíme.

Sladké neznamená kalorické

Keď sa povie sladké, hneď vám pred očami stúpa ručička na váhe. Ak ste sa navyše celý rok snažili zdravšie stravovať, môže to byť pre vás stresujúca predstava.

Sviatky ale nemusia hneď znamenať, že je vašej snahe koniec. Majte kontrolu nad množstvom a myslite aj na výdaj energie.

Sacharidy váš organizmus potrebuje, je to vlastne malý motor pre naše telo. Tak ako na to?

Dobrou radou a ideálnou voľbou v prípade, keď si strážite príjem kalórií, ale nežiada sa vám aktivita navyše, sú sladidlá. Mnohí odborníci na výživu sú zajedno v tom, že sladkú chuť netreba zo svojho jedálnička úplne vylúčiť.

Často stačí klasický cukor vymeniť za náhradné sladidlo, konzumovať menšie porcie a viac zeleniny, a všetko doplniť zodpovedajúcou pohybovou aktivitou.

Náhradné sladidlá umožnia znížiť energetický obsah potravín a nápojov a tým znížiť aj množstvo prijatých kalórií pri zachovaní pôvodnej nezmenenej sladkej chuti potravy. Pôžitok zo sladkej chuti tak môže ostať plne zachovaný.

,,Light“ ako jedna z alternatív

V čase Vianoc si mnohí doprajú aj viac sladených nápojov. So šalátom a rezňom predstavujú pre nich neodmysliteľnú klasiku. Ak chcete túto „tradíciu“ odľahčiť, vyberte si „light“ alebo verziu „bez cukru“.

Tá má nižšiu alebo nulovú kalorickú hodnotu, čo je práve vďaka sladidlám. Sladidlá sú sladšie ako cukor, viete ich prijímať v menšom množstve a hodnota v kalorickej tabuľke sa nepohne.

Voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá sama o sebe zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou.

Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, dosahujú priaznivejšie výsledky pri redukcii hmotnosti než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom.

To znamená, že ,,light nápoje“ nie sú návodom na štíhlu líniu, ale sú lepšou voľbou pri uspokojení chuti na sladké bez extra kalórií.

Zdravšie a bezpečné maškrtenie

Bez vôní jemnej vanilky, výraznej škorice či chute horkého kakaa a sladkých mandlí si Vianoce ani nevieme predstaviť. Aj sladké vianočné pečivo treba jesť s rozumom a dbať na jeho kalorické hodnoty.

Chutné recepty môžete obohatiť o bielkoviny prostredníctvom proteínov, či cukor vymeniť za stéviu alebo náhradné sladidlá.

Práve pre ľudí, ktorí majú zdravotné problémy, sú sladidlá vhodnejšou a bezpečnou cestou ako si raz za čas vychutnať sladké. Ide o ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami či diabetikov, ktorí musia dodržiavať prísne diéty.

Nízko kalorické sladidlá neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nezvyšujú produkciu inzulínu. Sladké v tejto podobe pre nich nepredstavuje žiadne riziko.

Nevynechajte pohyb

Aj keď sviatočné dni väčšinou trávime oddychom, nemali by sme zabudnúť na pohyb. Staré známe „bez práce nie sú koláče“ platí aj v tomto prípade, a to dvojnásobne.

Doprajte si prechádzku na čerstvom vzduchu, alebo si vyberte inú športovú aktivitu, ktorá vám urobí radosť. Ak si chcete zachovať líniu, na ktorej ste tvrdo celý rok pracovali, nezabúdajte na to.

Majte mieru a vytrvalosť. Ak aj z nastavenej cesty vybočíte, vždy sa viete z kratšej cesty ľahšie a rýchlejšie vrátiť späť. Nie je to o obmedzovaní sa a trápení, ale o rovnováhe.

V záujme udržania zdravia a zdravej telesnej hmotnosti by si mali ľudia zodpovedne riadiť svoju preferenciu sladkej chuti a vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie nielen počas Vianoc, ale v priebehu celého roka.

Pri výbere sladkých pokrmov treba vždy myslieť aj na svoj zdravotný stav. Dopriať si ich môžete, ale len s mierou a vyvážené hojnosťou zdravých pokrmov a výdatnou pohybovou aktivitou.


Prečítajte si aj:

Takto strávite Vianoce bez zbytočných zdravotných problémov!

10 tipov, ako zažiť Vianoce bez tráviacich ťažkostí a kíl navyše