Farmaceut: Vitamín D je symbolom imunity, strava nám zabezpečí len 10 % potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto na mieste otázka, ako si ho dopĺňať v zimnom období?

Zdroj: Freepik.com

Podľa farmaceuta PharmDr. Dávida Ferka, je vitamín D symbolom imunity, pretože aktivuje vrodený imunitný systém a spolu s antivírusovými a protizápalovými účinkami predstavuje základný pilier v obranyschopnosti organizmu pred vírusovými infekciami, infekciami dýchacích ciest, ako aj pri niektorých bakteriálnych ochoreniach.

Nedostatok vitamínu D sa týka väčšiny populácie, predovšetkým v stredoeurópskych krajinách. Odhadom asi jedna miliarda ľudí na svete trpí nedostatkom vitamínu D.

V súčasnosti ľudia trávia čoraz menej času vonku na slnku, stále sa predlžuje čas trávený v interiéri, či už pracovne alebo za zábavou. Zvýšilo sa používanie krémov s ochranným faktorom. Ďalší veľký problém je obezita, celosvetovo narastá počet obéznych ľudí.

V našich zemepisných šírkach, približne od septembra do konca februára, už slnečné lúče neobsahujú UVB žiarenie, ktoré je pre tvorbu vitamínu D potrebné. Predpokladáme však, že organizmus je po letnej expozícii ešte určité obdobie zásobený vitamínom, preto nie je nutné začať užívať vitamín D hneď pri prvom ochladení. Optimálna je, samozrejme, bohatá a pestrá strava. Dopĺňanie vitamínu D u zdravých je vhodná až približne od októbra v malých dávkach (1000 IU). Pri záťaži organizmu (infekčné ochorenia, stres, narušená životospráva) by sa mali dávky vitamínu D dodať v množstve 2000 IU denne. Strava zabezpečí približne len 10 % potrebného množstva vitamínu D,“ vysvetlil farmeceut.

Hlavné príčiny nedostatku vitamínu D sú okrem nízkeho príjmu či už potravou alebo slnením aj pri zhoršenom vstrebávaní napríklad v starobe, alebo zvýšené straty vitamínu napríklad pri ochoreniach čreva, nefrotickom syndróme, pri užívaní niektorých liekov.

Nedostatok vitamínu D je veľmi dlho asymptomatický. Hladinu vitamínu D v tele je možné stanoviť biochemickým vyšetrením krvi, ktoré môže indikovať predovšetkým endokrinológ a reumatológ.

V lete sa odporúča denná dávka vitamínu D 800-1000 medzinárodných jednotiek (IU), čo zodpovedá 20-25 mcg (1mcg = 40IU). V zime 1000-2000IU/deň.