Psychológ: Požiadať o pomoc chce dávku odvahy, ale vďaka nej môžu byť trápenia duše o čosi ľahšie

Sviatky a koniec roka bývajú pre mnohých ľudí náročné, dôležité je nezostávať s pocitmi a prežívaním osamote.

Zdroj: Pexels.com

Pripomína to občianske združenie IPčko, ktoré pripravilo vianočný plán pomoci. Na bezplatných a anonymných nonstop linkách pomoci zvyšuje počet psychológov a pomoc počas vianočných dní ponúka aj vo svojich kluboch v Bratislave a v Trnave.

"Z našich skúseností vieme, že koniec roka býva u nás na linkách pomoci veľmi náročný. Na linkách pomoci OZ IPčko je dlhodobo témou číslo jeden pocit osamelosti. Ľudia majú pocit, že nemajú s kým hovoriť o tom, čo prežívajú, čo potrebujú a kým skutočne sú. Naučili sa dávať si na tvár masky, hrať rôzne roly a podávať výkon v rôznych sociálnych situáciách a skupinách, v ktorých sa pohybujú," priblížil psychológ z občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

Psychológ tiež upozorňuje, že vianočné obdobie nemusí byť pre mnohých ľudí oslavné a sviatočné.

"Chceme podporiť ľudí, aby nezostávali so svojimi pocitmi osamote. Požiadať o pomoc chce dávku odvahy, ale vďaka nej môžu byť trápenia duše o čosi ľahšie, pretože jeden človek toho unesie menej ako dvaja," radí odborník.

IPčko ponúka pomoc na linke pomoci IPčko.sk a na Krízovej linke pomoci, tiež vo svojich kluboch Machovisko v Bratislave a Flek v Trnave. S psychológmi môžu byť ľudia v kontakte aj prostredníctvom sociálnych sietí či livestreamov.


Mohlo by vás zaujímať:

Psychickými problémami trpí takmer pol milióna Slovákov! Duševné zdravie je u nás stále tabu