Kastrácia fenky

Príspevok v téme: Kastrácia fenky
sun559

Mám 5-mesačnú fenku zlatého retrievera. Naša veterinárka nám odporučila aby sme ju dali vykastrovať, že to bude lepšie pre ňu aj pre nás. Nebude sa chcieť páriť, nebudu za ňou chodiť psy a kedze bývame na dedine, kde je psov viac ako dosť, tak by to bolo pre ňu asi najlepšie.
Povedala nám, že ju kludne môzeme dať vykastrovať uz pred 1. rujov a kedze je to velké plemeno, vraj kludne uz v 5-6 mesiacoch.
Lenze ja neviem,na jednej strane sa o nu strasne bojím (je to moja láska a urobila by som pre nu vsetko), ved predsa je to zásah do organizmu, ale na druhej strane aspon v starobe nebude trpiet zápalmi maternice.

Prosím poradte mi, ako by ste sa rozhodli vy?

Za rady ďakujem :)

Deria

Nezabudaj na to, ze psi vedia velmi ziarlit, ked pride do domacnosti novy pes. Isteze je fenka lepsia volba, no tomu sa neubranis, ze ista ziarlivost tam bude. Pre starsieho psika novy stres nie je to najlepsie riesenie, bude sa citit odstrceny. 12 rokov je uz dost vysoky vek. (to este neviem, ci nemas nejaku väcsiu rasu) Dalej, neviem, ci chces mladu fenku,ak ano, zvyknu si spolu, bude to tiez pre nu velmi tazke, ked ho strati. Kde je este kastracia. Ja by som pockala. Ak dozije svoj zivot, mozes si zaobstarat druhého. To je len moj nazor.
Psickarka.:)

klara1236

Dobry den ja mam 13 rocneho prika, ktory nemusi moc inych hafanov, ale uz dlho tuzim este po jednom, tak si zajtra pojdeme pozriet fenku, udajne s fenkou by sa lepsie znasal, a vraj sa da dat vykastrovat, nechcem aby mali spolu male, ale tiez nechcem aby potom nebola sama sebou. Prosim poradte, dakujem.

lucincek

moja teraz rocna fenka ktoru mam z utúku bola kastrovana lebo je to podmienka v ich darovacej zmluve. dala som ju kastrovat po prvom harani ktore na nu prislo uz v 6.mesiaci zivota. kastracia prebehla v deviatom mesiaci. jej spravanie sa zmenilo v tom ze je ovela viac bojazliva a to az tak ze musime chodit k cvicitelke aby jej nejako pomohla zvladat sa zase socializovat. toto keby som vedela ze takto dopadne tak by som si tu kastraciu mozno rozmyslela nakoniec alebo mozno mala ist na nu az neskor. fakt neviem kde je ten hacik. kastracia ma svoje vyhody ale aj nevyhody jednoznacne. moja fenka je mala (8,5 kg) a stal nas ten zakrok 120 € co je standardna cena ak sa robi aj predoperacne vysetrenie ked beriem do uvahy ze sa jedna o Bratislavu.

Deria

tym "nezmeni sa vobec" som myslela to, ze niektori majitelia maju temperamentnejsich psov, nez by si zelali a slubuju si od kastracie velku zmenu. to sa nemusi splnit. a ak sa pes zmeni a je kludnejsi, vobec to nepokladam za dobre znamenie. pre pana fasa a pre psa? nuz, on nam to povedat nevie. ja sa tesim, ked je moj pes plny zivota a zdravy.

Deria

ked budes mat smolu, nezmeni sa vobec alebo bude tucniet a cely zivot chudak na nejakych hnusnych light-granuliach. ak to skutocne nie je akutne, nedavaj kastrovat. v kazdom pripade je to zasah do organizmu a rozhodi to viac alebo menej hormonalnu hladinu.

Xena

chcela by som sa opýtať ,či sa kastráciou psíka zmení jeho povaha, napr.či bude menej behať za sukami alebo ja neviem čo,,,a ešte ,že kolko trvá kým sa po kastrácii psík zotaví ?

Veronika_27

Každý vet to má inak, hoci ceny sa pohybujú asi celkom podobne, cena je priamo úmerná váhe psíka, pri tých najmenších je to asi cca 30 e, cca 20 kg pes je u môjho 70e.

Veronika_27

Naja :)
Tento posledný mi neprišiel taký agresívny ako tie predtým, takže v pohode :)
Vieš, tvoj názor je fajn, ako tak ja by som radšej verila v to, že všetko je v poriadku a nie je treba taký a taký zásah do organizmu psa, už teraz som na nervy, keď sa o psa musím starať pomaly viac ako o seba, toľko čo sme už zaplatili za liečbu našich psov :/ Bola by som radšej, kebyže nemusím do nich patlať toľko chémie, ale dnešná doba je už taká, že pes je náchylnejší na ochorenia ako kedysi, čo mi celkom nevyhovuje, hoci ich rada mám, chcem sa o ne starať tak dobre ako viem, ale ako som už písala vyššie, dnešná doba si vyžaduje aj viacej finančných prostriedkov.... Ja si nepamätám, že ked som bola decko, že by sme takto často chodili k veterinárovi so psom a ten pes stále žije...

A ešte by som len chcela dodať, že možno kebyže všetci majitelia boli zodpovední ako ty, a mali by tvoj názor, bolo by to všetko v poriadku, ale dneska sú v prevahe nezodpovední majitelia, ktorí sa o svojho psa zaujímajú iba potiaľ, pokiaľ sa pes chápe len ako domáci maznáčik, pohladkať, poľuľkať a poslať na miesto... to že pes má aj iné potreby a že si vyžaduje aj rozsiahlejšiu starostlivosť, na to už nemyslia. Aspoň ja to tak vidím.