Nadmerne potenie - Socialna fobia?

Príspevok v téme: Nadmerne potenie - Socialna fobia?
freeloops

Ahojte, mam taky problem ze casto ked niekde musim ist, do spolocnosti napr. urad prace, do banky atd. alebo staci aj ked som postaveny do situacie ked sa ma niekto nieco pyta, a ja musim nieco vysvetlovat, ked som v strede pozornosti, alebo v spolocnosti v ktorej sa necitim prijemne a uvolnene. Je toho viac, ale je to skor podvedome. Pretoze nemam problem to vysvletlit alebo co potrebujem, na nieco sa opytat ak potrebujem pomoc napr. v obchode td. (aj ked to pre mna nie je prirodzena vec a niekedy mi trva kym sa premozem) resp. vybavit a nemam problem zeby som sa napr. zasekol a nevedel povedat co potrebujem, ale ako som pisal je to podvedome, cize ja to vybavim co potrebujem, sustredim sa na to. no napr. ked odchadzam von tak citim ze uz som spoteny. Nebojim sa ludi ale problemom by mohlo byt to ze do spolocnosti nechodim casto, vacsinu casu travim doma + k tomu som aj introvert. Dost zla kombinacia, no ja by som aj isiel niekde a rad, len tiez casto nie je s kym ale to je dalsi problem.

Neviem co je pricinou, mozno je to to ze podvedome rozmyslam nad tym co si ludia o mne myslia. Dalsi problem je ten ze sa neviem v spolocnosti uvolnit, jedine pri naozaj dobrych priateloch. Urcite to ma nieco spolocne so socialnou fobiou, mozno to je nie su uplne vsetky priznaky ale mozno niekto pozna presnu diagnozu, o ktorej neviem. Rozmyslal som o navsteve psychologa ale neviem ako velmi je to narocne po financnej stranke, pretoze studujem a velke moznosti nemam. A predstavujem si ze taketo liecenie asi bude vyzadovat vela casu, a tym padom aj penazi. Vedeli by ste mi niekto poradit kto mate s tymto skusenosti? Mozno nejake osobne rady, ak aj vy mate s tymto problem, popripade odporucanie na nejakeho psychologa a pod. Chcem s tym nieco spravit, pretoze myslim aj na buducnost a na to ze mi to napr. aj pri hladani prace urcite nepomoze a takisto pri osobnom zivote.

freeloops

okej tak sa pozriem, len ci nebudu mat len nejake male balenie a drahsie.. len raz za tyzden? ako to vobec funguje :D

ano viem, no pri lieceni sa to asi budem potrebovat. idem ti napisat na email.

javor24

driclor kupis pomaly v kazdej lekarni a usetris na postovnom, vydrzi to dlho, lebo len prvy tyzden to pouzivas kazdy den, potom to uz staci pouzivat len raz do tyzdna..
ale pri socialnej fobii, treba riesit aj ju, lebo samotny driclor to nevyriesi, ale moze to zlepsit..

evey136

mne pri tej zmene postoja pomáha, keď si tú situáciu obrátim... napr. že ak sa ja na niekom zasmejem, keď sa mu nechtiac podarí niečo komické, tak ho neprestanem mať rada, nebudem ho ohovárať ani nič podobné, takže predpokladám, že aj keby sa mne niečo pokazilo, tak to ostatní nebudú tak tvrdo posudzovať :)
a zároveň by som vás chcela poprosiť o pomoc pri písaní mojej diplomovej práce na tému sociálnej fóbie, jej súčasťou je dotazník, o ktorého vyplnenie vás prosím, ak máte skúsenosti s prežívaním úzkosti v sociálnych situáciách, dosť by mi to pomohlo :) docs.google.com

freeloops

Ta finta je zaujimava, ked si to precital hned som sa zasmial :D

Vdaka, tak asi to kupim. Pisu tam ze je to velke balenie a ze dlho vydrzi tak sa to asi oplati.. Popr. to kupim niekde tu, ak najdem. Ty si to objednal z ich stranky priamo?

Napisem ti aj na mail :)

javor24

to preramovanie som opisal velmi zjednodusene, v knihe je to ovela podrobnejsie rozpisane, ale presne ako pises ten postoj "je mi to jedno" - to fakt pomaha, ja to casto pouzivam a zmiernuje mi to tie sprievodne pocity, zaujimava je tiez finta, rovno si predstavit uplne najhorsi katastroficky scenar, napriklad pri poteni, si seba sameho predstavis ako sa z teba uplne leje - hektolitre potu a prskas na vsetkych ludi, ta predstava musi byt komicka aby to zaucinkovalo, pousmejes sa nad tym v mysli, znizis stres a nasledne aj to potenie..
driclor pouzivam len v lete, aj to len niekedy, a je to taka barlicka, ze vies, ze sa budes potiti ovela menej, mne to pomaha..
moj email: barcelona42@zoznam.sk

freeloops

Pri hladani tej knihy som nasiel zaujimavy clanok: psychologie.cz

To ale len tak mimochodom, co sa tyka toho preramovanie tak rozumiem o co asi ide no zda sa mi ze to nebude take jendoduche "preprogramovat" sa aby som takto fungoval, kedze uz len tie myslienky na to su casto spustacom tej reakcie. Napr. aj ked si pre seba povies, podla toho prikladu ze: "ved sme obaja ticho, je to normalna vec a nikto si to pravdepodobne ani nevsima", tak uz myslis a sustredujes svoju pozornost na to, co moze alebo nemusi spustit nejaku reakciu.

Ale je to zaujimavy postoj, a tiez si to v poslednej dobe hovorim, alebo napr. ked viem ze sa zrovna pozeraju kvoli niecomu, mozno ani nie namna ale mojim smerom, tak si poviem ze "nech sa pozeraju, je mi to jedno" alebo nieco podobne.

Ten driclor som myslim uz viackrat videl ako sa spomina aj tu na fore, no nie je to velmi drasticke alebo nema to nejake vedlajsie ucinky? Viem ze problem je v hlave a ked to vyriesim tak sa zbavim aj toho navalu potenia sa, ale uz ten pocit ze ked niekde idem a vratim sa, a som automaticky spoteni je dost neprijemny. Mozno by to malo nejaky dopad aj na psychiku a zlepsilo by sa to trochu. Pouzivas ten driclor aj ty?

A kde by som mal hladat? Neviem vlastne ako na to, aby som nasiel toho spravneho a skuseneho. No ja som uz vlastne po skole, takze skolsky uz nehrozi, no ajtak k tomu by som sa asi nepremohol.

Jasne ja budem rad, mohol by si mi napisat tvoj email?

javor24

Vsetko to co opisujes, poznam aj ja na svojej kozi, a ako si napisal ide o priznaky socialnej fobie.
Treba s tym jednoducho bojovat, mne napriklad pomohla kniha Sociální fobie od Jana Praška, najdes v nej vsetko vysvetlene co, ako a preco to vznika. (jeden z uspesnych spobov ako to riesit je nasledovny postup v skratke: identifikovat automaticke myslienky a nasledne ich preramovat. Priklad: Situacia: Idem so spoluziackou v autobuse a po niekolkych vetach sme zmlki. Negativne automaticke myslienky: Nic ma nenapada. Vyzeram ako blbec... Preramovanie: Ani jedneho z nas v tu chvilu nic nenapadlo, a tak sme mlcali. Rozhovor je vec oboch. To, ze mlcim neznamena, ze vyzeram ako blbec.)
Co sa tyka chodenia do spolocnosti, ten strach sa oslabi len vtedy, ked clovek bude podstupovat aj tieto pre nas neprijemne situacie, ak budes nich utekat, len si to postupne zhorsis. Tiez som introvert a je to pre mna narocne.
Co sa tyka potenia - vyborny je driclor, ale stale ak clovek nezmeni v hlave myslienky, ktore vyvolavaju uzkost tak mu to nepomoze.
Ak si najdes psychologa, ktory ma zmluvu s tvojou poistovnou, tak mas urcity pocet sedeni zadarmo, ale kedze si student tak skoly uz mavaju aj vlastneho odbornika v tomto, a tiez by si nemal nic platit..
Ak budes chciet mozme o tom popisat aj viac