Imunoalergologička: Pri prechladnutí trvajú príznaky približne týždeň, v prípade alergie trvajú dlhšie a súvisia s peľovým obdobím, kontaktom so zvieratami alebo prachom

Hoci by sa nám mal príchod jari spájať s kvitnúcimi kvetmi, štebotaním vtákov, teplejším počasím a dlhšími dňami, mnohým sa spája so zaslzenými očami, plným nosom, nádchou či kašľom. S teplým počasím a prebúdzaním prírody sa totiž prebúdzajú aj alergie, ktoré sú každým rokom čoraz častejšie.

Zdroj: Freepik.com

Počet alergikov stúpa

Alergia je prirodzená reakcia organizmu, kedy imunita identifikuje alergén ako hrozbu a reaguje naň, čo vedie k rôznym symptómom ako je nádcha, zatekanie hlienov, výtok z nosa, opuch nosnej sliznice, svrbenie, opuch očí, kašeľ, dušnosť, pískanie na hrudníku, ekzémy či kožný výsev.

Podľa MUDr. Veroniky Mundokovej Csibovej počet diagnostikovaných alergikov s takýmito reakciami každý rok stúpa. Najčastejšie sa podľa nej vyskytujú inhalačné alergie, najmä na pele stromov, tráv, burín, alergie na roztoče či plesne. Nárast alergikov potvrdzuje aj Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré v roku 2022 evidovalo o 7,3 % viac návštev ambulancií imunológie a alergológie.

Podľa najaktuálnejších dát bolo najviac sledovaných pacientov vo veku 6 až 18 rokov, následne 1 až 5 rokov a najmenej sledovanými boli ľudia starší ako 19 rokov. Medziročne však najviac narástol počet pacientov, respektíve detí vo veku do 1 roka.

Za alergie môže genetika aj životný štýl

S alergiou sa môžeme narodiť, no môžeme si ju aj privodiť. Všeobecne platí, že ak je jeden z rodičov alergik, je 25 % pravdepodobnosť rozvoja alergie u dieťaťa. Ak sú alergickí obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 50 %. Hoci každý z nás zdedí istú genetickú predispozíciu, alergiu si vieme aj privodiť.

Za ich rozvojom totiž často stojí stres, nedostatok spánku, nedostatočná fyzická aktivita, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, nesprávne stravovanie, deficit vitamínov, stopových prvkov, časté infekcie, ale aj užívanie niektorých liekov. Rovnako ako pri rôznych iných chorobách, aj v tomto prípade nám nezdravý životný štýl môže privodiť množstvo zdravotných komplikácií.

Najčastejšie sú inhalačné alergie

Podľa MUDr. Veroniky Mundokovej Csibovej sú pacienti alergickí najmä na pele stromov – brezy, jelše, liesky, na trávy a buriny, hlavne na ambróziu a palinu. Zároveň však dodáva, že častá je aj alergia na roztoče.

Ak má pacient alergiu na roztoče, mal by vetrať častejšie, používať čističku vzduchu, pravidelne upratovať. Vhodné sú vysávače so špeciálnym filtrom, častejšie vymieňanie posteľných obliečok či špeciálne prádlo na posteľ, ktoré neprepúšťa roztoče. Podľa možností odstrániť koberce a závesy. Alergické deti by nemali mať plyšové hračky,“ upozorňuje odborníčka.

Príznaky inhalačných alergií sú podobné prechladnutiu. Pacient má číry výtok z nosa, opuchnutú nosnú sliznicu, kašeľ, hlieny, dokonca i zvýšenú teplotu. Odlíšiť sa však dajú dĺžkou trvania.

V prípade prechladnutia trvajú príznaky približne týždeň. V prípade alergie ťažkosti trvajú dlhšie a majú časovú súvislosť s peľovým obdobím, kontaktom so zvieratami alebo prachom,“ vysvetľuje imunoalergologička.

Rady pre alergikov

Liečba alergií je nevyhnutná, pretože jej dlhodobé zanedbávanie môže spôsobiť rozvoj bronchiálnej astmy, nosných polypov a v prípade potravinových alergií a intolerancií môže zvýšiť riziko rozvoja inej intolerancie či alergií na ďalšie potraviny.

Okrem liečby je však potrebné aj disciplinované správanie sa a minimalizovanie sprievodných príznakov alergie. Alergikom sa tak najmä počas peľovej sezóny odporúča1:

  • vyhýbať sa lúkam, lesom a všeobecne miestam, kde kvitnú peľové alergény,

  • použité oblečenie každý deň prať a použitú obuv si vyčistiť vlhkou handrou,

  • často vymieňať posteľnú bielizeň a po vypratí ju sušiť výlučne vo vnútri,

  • umývať si vlasy každý večer,

  • na prechádzky chodiť skoro ráno, neskoro večer a po daždi,

  • pravidelne vymieňať peľový filter v aute a počas jazdy zapnúť klimatizáciu.


Prečítajte si aj:

Výplach nosa soľným roztokom pomôže na nádchu a upchaté dutiny! Ako postupovať a ako často ho robiť?