Lubim ju, ale nevládzem sa už hádať

Príspevok v téme: Lubim ju, ale nevládzem sa už hádať
lejki

Ahojte
Mám priateľku z ktorou som už skoro 4 rok a stále sú v našom vzťahu hadky. Vždy som sa snažil byť ten rozumný a snažil sa tomu predísť ale s jej povahou to skrátka nešlo. Problém je v tom ze si nevie priznať chybu je pyšná a keď chcem s nou niečo riešiť tak to nedokáže buď je ticho alebo na moju otázku odpovie otazkou. Najhoršie na tom je ze sa dokáže pohadat za takú obyčajnú a smiešnu vec ze mi je z toho až do placu. Potom to vždy dopadne tak ze sa nevidíme niekoľko dní alebo tyzdnou a čaká ze sa jej ozvem a budem sa omluvat . Takto to je celý čas čo sme spolu vždy keď niečo pokazila tak sa zdula otočila to na mňa a ja hlupák som jej vyvolával a omluval sa jej a to som sa sám seba pýtal za čo som sa vlastne omluval keď ze som nič nespravil. Keď aj niečo riešim a pýtam sa jej pri hádke na niečo vždy je ticho a len plače keď už na ňu zatlacim a dozadujem sa odpovede tak od zlosti vybuchne a je to ešte horšie . Nikdy sa nesnazila počas hádky zachraňovať situáciu len sa snažila všetko otočiť na mna. Ja ju ľúbim len už takto nevladzem mám pocit ze si je so mnou veľmi istá a ze nech sa stane čokoľvek tak si myslí ze tu budem vždy prenu . Už to bolo tak ze sme sa skoro rozišli ale vždy sa to nejako dalo do poriadku ale vydržalo to chvíľu . V poslednej dobe je to zlé a ja rozmýšľam nad rozchodom všetci moji známi aj rodina mi hovoria aby som to ukončil a hovorili mi to už pred rokmi ale ja to neviem spraviť cítim ze by som mal ale mám s tím problém čo mám robiť . Prečo nechápe ze sa nechcem hadavat a nedokáže riešiť somnov problémy bez hádok . Za každú odpoveď vám ďakujem.

Maoam

Fleur-de-lis, mozno si nebola taky extremny pripad a hlavne, zrejme predsa len bol v tebe vzdy potencial a aj ine vlastnosti, ale vazne su ludia, kde je to strasne a najhorsie je, ze oni sa vazne citia vzdy v prave a to aj do ich smrti, mozu mat aj 70tku na krku, to je jedno.
Inak par dni sa neozvat - to je nic, su ludia,ktori manevruju s okolim ovela viac a horsie, tyzdne, mesiace, roky, proste by si neverila, coho su schopni.
To ty si bola este ten miernejsi pripad a spamätala si sa este za mlada...

Velakrat je to fakt stazene, ak je ten egocentrizmus a bohuzial casto az narcizmus (ktory je podla mna - ok, nie som psychiater - neliecitelny), prilis silny, ti ludia nie su schopni sebareflexie a velmi im vyhovuje co robia, pretoze idu aj cez mrtvoly a casto su s v zivote velmi uspesni, je im jedno, ze na ukor inych ludi, ktorych dokazu aj znicit, ci ich zivoty, vztahy,karieru atd., hlavne ze oni sa maju super a dosiahnu vzdy co chcu, bez ohladu na nasledky u inych.

Ano je to nezrelost v prvom rade, pre man osobne uz medzicasom uplne trapne pozorovat to u ludi, kde si poviem, pane Boze, ten clovek ma 40tku na krku a niektore deti su zrelsie ako on a hlavne zodpovednejsie za svoje spravanie.
A uplne infantilne u starsich (nie dementnych ludi), ktori sa absolutne nereflektuju a osobuju si pravo moct vsetko a ak nahodou sa branis ci protestujes, nasleduju tresty, pomsty, vydedenie (ak je to v rodine) -aj take pripady su.

lenze vyhodou niekdajsich 'obeti' extremnych pripadov, ktore sa naucili a pochopili je, ze ich manipulovat uz vlastne nie je mozne - proste vedia velmi rychlo odhadnut, s kym maju tu cest a to ci privatne alebo pracovne :-)

len kolko je za tym...no ja priznam, ze som potrebovala masu egocentrikov a narcistov v mojom zivote - co bohuzial ale je podmienene aj mojim detstvom - nemala som sancu spoznat nieco ine, ale dnes, v mojom veku - neexistuje, nikdy viac a kto to skusi, ma smolu a uz som zazila, ze ludia, ktori ma roky nevideli a pamätali si ma ako tu 'blbu, ktora to so sebou dala robit' - zazivaju pekne soky :DDDDDDDD

tak im treba

inak vela ludi, ktori neboli schopni prekrocit vlatny tien, tak ako napr. ty, ta potom povazuje za niekoho, s kym sa 'neda' :D, ked pochopia, ze ty si uz nedas nimi nic ;D

nezmenia sa, vyberaju si dalsie obete...

lendoki

Pozri si pár videí od Esther Hiks -Abrahamovo učenie - je tam aj o vztahoch - zapni si titulky a žasni... kamošku nechaj študovať v zrkadle svoje ego ..Ty sa povznies - a hraj vyšší level...a hlavne buď šťastný, pouč sa z toho... nerob nič nasilu...
Držím palec !

Fleur-de-lis

Maoam, no ako píšeš, je to niekedy až neskutočné, keď človek vidí 40 a viac ročných ale teda aj menej, sa takto správať. Už ja som mala pocit, že mi to dlho trvalo, kým som sa prebrala...
Je mnoho dospelých a starých, čo nikdy nedospeli. Ohováranie, urážanie, detinská hrdosť, závisť a mnoho ďalších veľmi "vyspelých" druhov správania... Alebo keď niekedy počúvam alebo vidím správanie kolektívu na pracovisku, no ďaleko od škôlky to nemá...

To prebratie zodpovednosti za svoje pocity a reakcie je myslím pre veľa ľudí náročné. Je to niečo na čom človek pracuje celý život...

Inak, že na tom makám, no ono to ničilo život aj mne samej. Jednoducho som si uvedomila, že takto šťastná nebudem. K tomu mi tiež pomohlo vidieť podobné správanie oveľa staršej osoby v rodine, kedy som si fakt povedala, že byť takáto si nesmiem dovoliť... Dlho som si pripadala ako dieťa, a tak som svoje správanie aj ospravedlnila vekom niekedy, no vidieť vyše 50ročnú sa takto správať, to mi už prišlo riadne detinské. Ale potom som si tiež uvedomila, že s mojím vekom to tak už ale tiež je :D Ach jaj, no čo už. Hanbila som sa, ale naučila som sa prijať túto moju slabosť s akou takou pokorou a nenechať to naďalej ničiť život mne a tomu koho mám rada...

Inak, mne veľmi pomáhalo, keď partner neútočil, teda ma neobviňoval, nekritizoval v tom mojom hneve. Tak som bola najviac schopná sebareflexie. Teraz to už ide ako tak aj po kritike ale pred tým pri počutí kritiky bola jedine reakcia hrdosť a vysvetľovanie/ospravedlňovanie mojej reakcie,na ktorú som samozrejme mala právo, urazenie sa a podobne... No vtedy s takým človekom fakt nie je rozumná reč.
Ale som prekvapená, že tú priateľku z príspevku to drží aj pár dní, pokiaľ sa on prvý neozve. Takto dlho mi to nikdy nevydržalo.

Maoam

doubledog: ved to som mala na mysli, akurat som do detailu sla preto, aby mu to pomohlo, lebo clovek najprv musi pochopit, co robi ten druhy a co robi on sam nespravne...

jasne ze manipulator a jeho 'obet' sa podmienuju

dnes by som si to nedala ani od rodica, od nikoho, proste stop a konecna

doubledog

maom
nesuhlasim, vsetky tie manipulativne techniky su totalne zavisle na druhej strane. vyzaduju si jej ucast.
iste si si vsimla, ze manipulator nedokaze manipulovat hocikoho, z viacerých dostupných ludi sa vzdy postupne vyselektuje jeho obet. alebo inak, vzdy sa najde niekto, na koho jeho manipulacia neplati.

ved ak by to tak nebolo, nebolo by mozne sa manipulacii ubranit.

Maoam

Fleur-de-lis: tak fajn, ze si sa ty konkretne uvedomila a si si toho vedoma a makas na tom, nie vsetci toto dokazu.
Ani nevies, no - mozno vies, kolko dospelych, aj 40tnikov, 50tnikov toto praktizuje cely zivot...je to fakt desive, no a aj vela muzov. Lenze cim viac rokov, aj v zavislosti od povahy a inych crt a evtl.'poruch' to dokaze byt fakt extremne, nielen ze su tito ludia trenovani od detstva presadit si tymto svoje majstri v roznych stupnoch, technikach, intenzitach, ale ovladaju to do takej miery, ze dokazu bojovat aj hodiny, dokazu trucovat aj dni, tyzdne, mesiace, ak to robi uz zrely clovek nebodaj uz davno v strednom veku a su postihnuti aj muzi, nielen zeny, je to niekedy na odstrel, s takym clovekom zit alebo ho mat v rodine ci za kolegu a spol.
Ono raznost a patricne reakcie protistrany su jedna vec, ale tito ludia su casto tak premakani, ze skusaju dalsie a dalsie veci a proste idu vsetkymi moznymmi zbranami cez mur, v nadeji, ze druha strana podvoli ci zlomi sa, hlavne ze dosiahnu svoje.
Ani za svet si nepripustia, ze pochybili a moja skusenost je ta, ze väcsine absolutne nie je jasna vaznost toho, co robia - ake destruktivne to je, co to sposobuje u druheho a ak aj hej, priznaju tak 5% a aj to so seba-ospravedlneniami a milionmi vyhovoriek a vzdy utocia na druheho - ale ved ty...ale ved ty si na vine, robis to a to A TY SI ZODPOVEDNY A VINNY ZA TO, ZE SOM ZASA RAZ VYBUCHOL/-LA A TY SI SI SAM NA VINE, ZE SOM NA TEBA ZLA.

Proste niekedy fakt clovek ma chut uz strelit tomu cloveku po hube, bez slova a navzdy odist.

A sebareflexia? Skor truc, dalsie manipulacie az do extremov, za ziadnu cenu nepriznat svoj podiel na vzniknutej situacii, mne tito ludia vzdy prisli ako decko v skolke metuce sa na zemi, lebo nedostalo, co chcelo.
A o to trapnejsie to je, ked mas pred sebou 40-rocneho cloveka napr. alebo dospelu zenu, hoci mladsiu.

A ta skala praktik nema konca, potom sebalutost, slzy, kopa inych.
V skutocnosti ide fakt o to nezvladanie vlastnych impulzov a tito ludia hned na vsetko reaguju strasne silnym hnevom az agresiou.
A trucom, egoizmom, egocentrizmom a casto az narcistickymi reakciami a spravanim.
A roky si myslia, ze v nich nie je problem, vzdy su na vine ti druhi.
A to, co pise Zuzova, neustala snaha drzat partnera v sachu, na uzde ci v tom - aby o mna bojoval atd. - suhlasim...

Sami ste neisti, sami sa nemate pod kontrolou a tak potrebujete ovladat aspon druheho.

Je to tazke, ale mne sa osvedcila vecnost, udrzat pokoj - aj ked je to niekedy fakt skoro NEMOZNE, lebo viete strasne vytocit ( a o to vam aj ide, radi provokujete, hlavne ze druhy vyleti a vy mate jeho pozornost), raznost a odchod.

S tym, ze niekedy poviem k tomu nieco - ale je to oznam - nediskutujem.

A kedysi som tiez robila tu chybu, ze som este ospravedlnila svoje spravanie - ale druhy bol samozrejme o to viac na koni. Dnes to uz nerobim.

Kazdy je zodpovedny za svoje spravanie SAM.
a za nasledky tiez. Takisto aj ludia, ktori si toto nechaju - robia chybu a musia sa naucit INE veci.
Asertivite, doslednosti, raznosti a aj tvrdosti.