Sestra v Rakúsku

Príspevok v téme: Sestra v Rakúsku
Justína III

Prajem pekný deň, uvažujem o práci v zahraničí, najmä v Rakúsku, keďže je to najbližšie.
Veľmi by som bola vďačná za informáce od sestier, alebo ich príbuzných. Zdá sa mi škoda robiť opatrovateľku, keďže mám VŠ vzdelanie v odbore ošetrovateľstvo, ale nebránim sa ani takejto práci. Skôr by som asi prijala opatrovanie, ale ťažšieho pacienta, u rodiny, ktorá má záujem o sestru vzhľadom na stav svojho príbuzného. Je takáto možnosť? Aké sú rozdiely v ohodnotení?
Ide mi NAJMA o to, aby som pracovala dvojtýždňových turnusoch. Mám deti na strednej škole, ešte ma potrebujú, aj keď otec funguje dobre. To je pre mňa priorita.
Je možné pracovať ako sestra napríklad v nejakom zariadení pre seniorov, tým spôsobom, že odpracujem viac hodín v kuse, aby som potom mohla ísť na dlhší čas domov?
Ďakujem za všetky príspevky, Justína.

Dolorea

K tomu ministerstvu necaka sa pol roka kedyai sa cakalalo ale ak mas papier z sk min.zdrav ze SPLNAS normu ci smernicu xi co tam je tak ti na min.zdrav vo viedni v pondelky daju papier (povolenie ) do ruky.

Justina III

Oni majú otca (a ja manžela), babku už teraz k nim nepotrebujeme :) Nejde mi u nich o fyzické veci (jedlo, oblečenie....staršie dieťa má 18), skôr o pocit polorozpadnutej rodiny. Viem, čo povedia, budú zásadne proti, aj muž. Ale možno ich utiahnem na to, že nielen dva týždne, ale aj dva víkendy budem doma a to teraz môžu snívať....Často chodia s mužom na všelijaké akcie bezo mňa, lebo proste mám službu...

Justina III

Deria :) to tak býva, že keď úporne hľadáš (čokoľvek,nielen chlapa), tak narazíš na samé náhrady alebo nenájdeš nič. A ďalšia vec, nikdy nevieš, čo ťa kam posunie, aké náhody sa spoja.
Mne sa do toho AT veľmi nechce. Nejde o prácu, ja som zvyknutá robiť tak, až je za mnou ohnivá čiara. Lenže v terajšom povolaní (nemocnica, "vychytené" odd.) je napriek maximálnemu úsiliu úbohý výsledok, a teraz nehovorím o plate, ale o pocite márnosti. Preto chcem odísť na iné, ale zas nechcem žiť z ruky do huby, na to som už príliš stará. Tu v krajských nemocniciach nie sú až také zlé platy, a odísť do ambulancie by znamenalo poriadne znížiť štandard rodine aj sebe.
Preto uvažujem o tejto alternatíve, hoci neviem, ako to bude doma a či decká nejako neutrpia, aj keď sú už pomerne veľké (stredoškoláci). Zatiaľ sú takmer bezproblémoví, len aby sa to nezmenilo....

Deria

Ona si tu pracu nasla uplne nahodou. Nebola spokojna so svojim zivotom, pretoze mala doma chlapa ozrana a bolo to uz na rozvod, ked prisli nejaki sprostredkovatelia (agentura?) a hladali vhodnu osobu do AT na zaklade pohovorov. Kamoska tam isla len tak, ze a co skusim a boa v soku, ked jej prislo oznamenie, ze ju prijali. V priebehu dvoch dni sa musela rozhodnut, chudera ani nespala, nejedla tie 2 dni, bol to strasny napor, nejako s tym moc nepocitala. Ona bola Nemcinarka a musim povedat, ze je mila a prijemna osoba. Zaujemkyn bolo vela ale vzali ju. Vtedy ani netusila, co ju caka a aku velku lasku si tam najde (resp. on nasiel ju:)). Tak tomu sa hovori stastie z neba.

Deria

Moja kamoska zarobila za tie dva tyzdne 600.-€ ale ona tam nemala tazku pracu, ziadny tazky pacient, s babkou chodila doktorovi, ba aj na koncert. Upratat trochu musela ale nic moc, bola tam upratovacka. Takze za taku pracu je to myslim vynikajuci plat. Babka vsak zial uz zomrela a dedko isiel po nej asi o rok. Ale kamoska je tam stastne vydata.:)

Justina III

Daniuska, ďakujem. Presne tieto informáce som hľadala. Prešla som všelijaké fóra, ale nenašla som ich.

Shayleen, aj tebe ďakujem za info, na ktoré som sa síce nepýtala, ale evidentne ho potrebujem :) Kontakt na nikoho mi zatiaľ netreba, ešte musím pohnúť s nemčinou a nie som pevne rozhodnutá ísť do A pracovať. Flirtujem s tým pod vplyvom dlhoročných skúseností tu na SK a zároveň niekoľkých klincov do rakvy za sebou v poslednej dobe v rýchlom slede.
Živnosť, to je jasné, to som sa dozvedela na každom fóre opatrovateliek.
Z čoho sa skladajú skúšky pre sestru? teoretické aj praktické? Zvládne to bežná sestra s pomerne čerstvým vzdelaním, alebo treba dopĺňať vedomosti? Akého charakteru? Podľa toho, čo si mi napísala, ja určite nebudem chcieť ísť pracovať do nijakého zariadenia. Určite len domov ku klientovi. Tam by som nemusela vystupovať ako sestra, iba ako opatrovateľka, ale vzdelanie aj skúsenosti mám, tak by som mohla ponúkať čosi \"naviac\", aj keď by som nemala vzdelanie sestry priamo uznané v Rakúsku.
Máš nejaký mail? môžem sa ti niekedy ozvať? Prípadne napíš na justina1@zoznam.sk Ďakujem ti, si zlatá, že mi tak pomáhaš.
Aj ostatným, uvítam všetky ďalšie postrehy alebo skúsenosti.