Depresia môže priamo prispievať k rozvoju cukrovky 2.typu, zistili vedci v novej štúdii

Výsledky štúdie môžu pomôcť zlepšiť starostlivosť a podporu pre ľudí trpiacich depresiami.

Zdroj: Freepik.com

Vedci z Univerzity v Surrey v Spojenom kráľovstve použili pri štúdii genetické údaje státisícov ľudí v Británii a vo Fínsku. Po prvý raz sa potvrdilo, že depresia priamo zvyšuje riziko rozvoja cukrovky 2.typu a vplyv depresie čiastočne súvisí aj s vyššou telesnou hmotnosťou.

Diabetes typu 2 je zložitý, s viacerými rizikovými faktormi. Už predchádzajúci výskum ukázal, že tento stav je bežnejší u ľudí s depresiou. Táto štúdia nám dáva lepší prehľad o tom, prečo a naznačuje, že depresia by sa teraz mala považovať za rizikový faktor pre diabetes 2. typu,” uviedla Elisabet Robertson, riaditeľka pre oblasť výskumu v Diabetes UK.

Výsledky štúdie podľa nej môžu zdravotníkom pomôcť zlepšiť starostlivosť a podporu pre ľudí trpiacich depresiami a zabrániť výskytu ďalších prípadov metabolického ochorenia diabetes mellitus 2. typu .

Vedci zaznamenali sedem variácií génov, ktoré prispievajú k rozvoju depresie aj diabetes mellitus 2, píše Diabetes UK. Tieto spoločné gény zohrávajú úloh pri tvorbe hormónu inzulín a aj pri zápalovom procese v mozgu, podžalúdkovej žľaze či v tukovom tkanive. Zmeny v týchto procesoch môžu pomôcť pri vysvetlení, ako depresia zvyšuje riziko cukrovky 2.typu.

Štúdia tiež potvrdila, že život s neúprosnou každodennou záťažou cukrovky 2. typu, môžu byť tiež faktorom rozvoja depresie.


Prečítajte si aj:

NCZI: Cukrovka sa často zistí pri preventívnom vyšetrení alebo pred plánovanou operáciu