Onkohematológ: 7 z 10 onkologických pacientov, ktorí trpia najčastejším typom lymfómu, dokážeme dnes úplne vyliečiť

Lymfóm patrí medzi najčastejšie hematologicko-onkologické ochorenia, ktoré ročne postihne na Slovensku viac ako 800 nových pacientov.

Zdroj: Grape PR, freepik.com

Za ochorením sa skrýva nekontrolovateľné delenie buniek, ktoré sú zodpovedné za imunitný systém človeka. Medzi prvotné príznaky ochorenia patria zväčšené lymfatické uzliny, kašeľ či celková slabosť a poruchy trávenia.

Malígne lymfómy sú nádorové ochorenia lymfatického systému a zahŕňajú viacero podtypov s rôznymi spoločnými vlastnosťami ale aj odlišnosťami,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ľuboš Drgoňa, CSc., prednosta Kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ.

Pri lymfóme hovoríme o zhubnom nádorovom ochorení lymfatického systému, ktoré sa vyskytuje u dospelých pacientov aj u detí.

Zväčšené uzliny či nevysvetliteľné potenie

Najčastejším typom spomedzi diagnostikovaných lymfómov, ktorý patrí do skupiny ne-Hodgkinových lymfómov, je difúzny veľkobunkový lymfóm (DLBCL). Vyskytuje sa najmä u dospelých pacientov, no môže sa vyskytovať aj u detí a dospievajúcich osôb.

Sprevádza ho niekoľko príznakov, najčastejšie sa však prejavuje zväčšením lymfatickej uzliny. Nezriedka si toto zväčšenie nahmatá aj samotný pacient, či už na krku, v podpazuší alebo v slabinách.

Niektorí pacienti nemusia mať hmatné uzliny, no majú ťažkosti prameniace z ich zväčšenia, napríklad v medzihrudí – kašeľ a dýchavicu, v brušnej dutine – poruchy trávenia, bolesti brucha či bolesti chrbta,“ hovorí o príznakoch ochorenia doc. Drgoňa.

Časť pacientov máva sprievodné prejavy vo forme nevysvetliteľného nočného potenia, chudnutia a horúčok. Vyhľadanie lekára je v tomto prípade nutné, ochorenie zvyčajne rýchlo postupuje a ak nie je liečené včas, môže sa skončiť fatálne.

Včasná diagnostika urýchľuje liečbu

Často nešpecifické príznaky si vyžadujú dôkladnú a včasnú diagnostiku, ktorá v prípade pozitívneho nálezu urýchli proces liečby. Ako postupujú lekári pri podozrení na lymfóm?

Vykonáme biopsiu, pri ktorej odoberieme vzorku podozrivého tkaniva, najčastejšie lymfatickú uzlinu, a odošleme ju na histologické vyšetrenie. Nasledujú zobrazovacie vyšetrenia ako CT, PET/CT, laboratórne vyšetrenia, vyšetrenie kostnej drene, ktorými sa zisťuje rozsah ochorenia,“ vysvetľuje onkohematológ.

Po stanovení diagnózy nasleduje liečba, ktorej hlavným cieľom je zničenie chorých lymfómových buniek a zabrániť ich nekontrolovateľnému množeniu.

Prognóza pacienta je individuálna a závisí od viacerých faktorov, no odborníci zostávajú pri lymfóme pozitívni a zdôrazňujú, že vo všeobecnosti ho vieme nielen liečiť, ale aj úplne vyliečiť u väčšiny pacientov. Percentuálna účinnosť liečby navyše stúpa.

Za posledných 20 rokov sa pacienti s novodiagnostikovaným veľkobunkovým lymfómom liečili štandardnou liečbou, a to takzvanou chemoimunoterapiou. Tá dokáže vyliečiť v priemere 60 % chorých s touto diagnózou.

Aktuálne sa vďaka pokrokom vo výskume a zlepšenej dostupnosti modernej a inovatívnej liečby aj na Slovensku posúvame na úroveň približne 70 %, čo predstavuje 7 z 10 pacientov. Pokrok v medicíne spolu s včasnou diagnostikou tohto ochorenia tak zvyšujú úspešnosť štandardnej liečby najčastejšieho malígneho lymfómu, a to pri zachovaní dobrej kvality života väčšiny našich pacientov," uzatvára doc. Drgoňa.


Prečítajte si aj:

Onkológ: Pre pacientky s rakovinou prsníka máme k dispozícii z dostupných možností liečby len 10 %