Jedlom proti jesennému splínu! Obmedzte cukry a zaraďte do jedálnička "prírodné antibiotiká", radí výživová špecialistka

Krátiace sa dni, pochmúrne počasie a nedostatok slnečných lúčov nám často kradnú dobrú náladu. Proti jesennému splínu sa dá čiastočne zabojovať aj výberom jedla. Pozor, niektoré potraviny splín naopak privolávajú!

Nekvalitné potraviny môžu mať vplyv nielen na našu hmotnosť, ale aj na aktuálne duševné rozpoloženie. Naša psychika sa môže pod vplyvom zle vybraných pokrmov poriadne otriasať. Čomu sa vyhýbať a čoho si zase dopriať viac?

Prírodné antidepresíva

Vyhnúť by sme sa mali konzumácii priemyselne spracovaných potravín s množstvom prídavných látok. A tiež cukru.

Ten krátkodobo síce môže upokojiť, ale jeho vysoká spotreba vo výsledku spôsobuje nerovnováhu hormónov, napríklad serotonínu, hormónu šťastia.

Cukor taktiež rozhádže hladinu inzulínu v krvi, s tým prichádza nervozita a podráždenosť. Vôbec najškodlivejšie sú pridané cukry, ktoré sa nachádzajú vo sladkostiach, cukrovinkách, malinovkách či kečupoch.

"Obmedzenie cukrov a junk food spojené s navýšením porcií zeleniny a rýb v jedálničku môže každému depresívnemu človeku len pomôcť. Aj keby nevyliečil svoju náladu, celkom iste dokáže podporiť prevenciu a terapiu ďalších dnes najbežnejších zdravotných ťažkostí, "odporučila pre idnes.cz Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu.

Ak nemôžete bez sladkej chuti existovať, siahnite radšej po kúsku ovocia, napríklad po banánoch, ktoré vám zlepšia náladu nielen ako sladkosť.

Banány totiž patrí medzi takzvané prírodné antidepresíva. Sú bohaté na aminokyselinu tryptofán, ktorú organizmus premieňa na spomínaný hormón štastia serotonín.

Tryptofán obsahujú aj ďalšie potraviny - napríklad kešu orechy, kvalitné rybie mäso alebo niektoré druhy zeleniny, najmä tej zelenej. Výborne poslúži napríklad avokádo, brokolica, špenát, mangold či kel.

Rastúcu popularitu zaznamenáva aj rakytník, ktorý je zdrojom vysokého obsahu vitamínov a minerálnych látok, posilňuje organizmus a pôsobí proti stresu. Z rakytníka sa spracovávajú listy, plody a semená, z ktorých sa lisuje olej.

Pre lepší deň aj spánok

Oleje, v ktoreých sa spájajú jasne oranžový rakytník s rôzne vysokým obsahom konopných extraktov, podporujú obranyschopnosť organizmu, pomáhajú odbúravať úzkosti a zlepšujú aj kvalitu spánku.

Sú tu aj ďalšie benefity - prispievajú k udržaniu zdravého stavu zraku, kostí i pokožky. Samotný konopný olej má totiž špecifickú zemitú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému. Kombinácia s rakytníkom mu ale dodáva oveľa lepšie senzorické vlastnosti.

Skvelou jesenné voľbou je tiež rybí tuk, ktorý obsahuje esenciálne omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, dôležité vitamíny A a v súčasnosti často spomínaný vitamín D, ktorý je odporúčaný vrámci prevencie proti ochoreniu COVID-19.


Prečítajte si aj:

Ako poraziť jesennú únavu tou správnou stravou?

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?