Nadmerná nadváha a pomoc so začiatkom

Príspevok v téme: Nadmerná nadváha a pomoc so začiatkom
buteobuteo

Ahojte.

verím že to čo napíšem sem patrí a nájde sa niekto, kto mi bude ochotný pomôcť a nie len rýpať do mňa.

Mám nadmernú nadváhu, už od malička som "okrúhlejšia" nikdy som nebola chudá tak ani neviem aké to je, ale už to zašlo priďaleko.
Mám 25 rokov, 176 cm a 105 kg - SOS

Pracujem vonku, nemyslím v zahraničí ale to že som celý deň na vzduchu, mám celý deň pohyb, stále niekde kmitám a niečo robím. Sem tam ide váha dole sem tam hore, necítim sa fyzicky vyčerpane ani nemám extra s ničím problém.

Potrebovala by som ale poradiť s nejakými vecami. Ideálne niekto kto mal podobný problém a dokázal ho vyriešiť prirodzenou cestou bez akýchkoľvek podporných liekov, nápojov a iných šarlatánskych vecí na ktorých len bohatnú nenažranci ;)

Aby som bola presnejšia, neviem ako začať deň - je to pre mňa nesmierne komplikované. Už niekoľko rokov robím zásadnú chybu, vstanem dám si kávu sadnem si na balkon a k tomu si zapálim cigaretku.

Chcela by som vedieť čo je ideálne raňajkovať a či cvičiť pred alebo po raňajkách proste niečo ako "štartovací balíček" :)

Vopred ďakujem za akúkoľvek radu.

miki26

Ono ťažko radiť každému pomáha niečo iné aj to len nejaký čas. Osobne kedysi som mal 102 kg pri výške 183 cm. Dnes mám mám presne po roku a pol 82-83 kg. Darí sa mi to zatiaľ držať.

Na začiatok viac menej vyhýbal som sa tučným, sladkým jedlám a zeleninu 5x denne s rôznymi vecami. Hoci možno tí, čo robili fitness by mali pripomienky, ale fakt mne to pomohlo na začiatku. Samozrejme na chudnutí je najhoršie to, že nedá sa mesiace stravovať rovnako, ale treba to aj meniť.

Väčšina ľudí robí tu chybu, že stravuje sa celý čas rovnako a po čase sa zastaví to proste a nebude sa to hýbať žiadnym smerom. Osobne stravovanie za ten rok a pol som zmenil asi 6x, kým som sa dopracoval k takému výsledku, ako som sa dopracoval.

odpovedam

kejra, je super, ze sa ti dari chudnut. len tak dalej :-)

ale never tomu, ze jest treba casto a v mensich porciach, vytvaras si tak inzulinovu rezistenciu a hlad nie je nebezpecny. vo vacsine pripadov ti ho vyvolavaju hormony ako mentalnu odozvu, pretoze si zvyknuta v tom case jest. tym, ze jes casto, sa ti pravidelne dviha inzulin v krvi a nasledne klesa. inzulin blokuje spalovanie tuku, cize bud skoncentruj sacharidy do jedneho-dvoch jedal denne, alebo je moznost skusit intermittent fasting, kedy minimalne polovicu dna palis tuk a nie cukor prijaty v strave pocas dna.

to je samozrejme na kazdom cloveku, co mu vyhovuje, ale nikdy nebolo preukazane, ze jest viac nez 3x denne ma efekt na metabolizmus alebo lepsie spalovanie tuku. takze pokojne jedz aj vacsie porcie menej casto. neboj, podstatne je, co zjes za cely den, nie striktna pravidelnost.

buteobuteo

Ďakujem Vám obom,

aj to intermittent fasting má niečo do seba ... skúsim ešte pokukať po nete o tom niečo, hlavne to zodpovedalo moju otázku či mám cvičiť na lačno alebo sa mám naraňajkovať ... ja mám práveže pohybu dostatok, cukor nepoužívam už asi rok ... z času na čas sa vždy niečo nájde samozrejme, ale vôbec ho nevyhľadávam a ani už nepotrebujem, snažím sa obmedziť pečivo a postupne ho vylúčiť úplne zo svojho jedálnička .. aj ja som si už povedala konečne dosť a preto som sa obrátila na toto fórum, aby mi poradil niekto s podobnými skúsenosťami :) ešte raz vďaka

kejra

Ahoj, ja mám 22 a pri výške 162 mám 83kg, začala som pred mesiacom meniť životosprávu a schudla som cca 4kg zatial
Cele to spočivalo v tom, že som začala jesť z maleho taniera a každe 3 hodiny...mama sa na mne stale smeje ale ja si fakt nalozim len tolko kolko sa zmesti na ten menši tanier :D
Na ranajky jedavam dake pečivo, 1ks chleba alebo tmave rožky k tomu šunku, nejaky Light syr a vela zeleniny,
Na desiatu ovocie
Na obed si dam menšiu porciu ale jem takmer všetko okrem velmi mastnych veci
Na olovrant ešte nejake to ovocie a na večeru bielkoviny, napr kuracie na prirodno alebo šunku a k tomu zeleninu,
Zaklad je jest pravidelne napr o 8 rano potom o 11 nejake ovocie potom o 14 obed okolo 17 olovrant a napr o tej 20 večeru s tym ze spat idem okolo 23:00, ked tak si to posun, ale skutočne bez nejakeho vyrazneho zvyšenia pohybu chudnem to 1kg za tyzden, pretoze nie si hladna, organizmus neuklada tuk lebo nema pocit ze ho ides vyhladovat.
Ja som tiez bola vzdy tučna a nedarilo sa mi, ale bud som sa prejedala alebo som prave jedla velmi malo.
Ale pred tym mesiacom som si povedala ze to tak dalej nejde, toto dodrzujem, a ide to pomaličky :)
Drziim ti palce :) dufam ze sa ti podari schudnut, zakladom je odhodlanie, najhorsie je ked sa tie vysledky isty cas neukazuju a clovek uz je na važkach či ma vobec pokračovat, ale stoji za to vytrvat :)

odpovedam

Vacsina dplnkov stravy (vratane tabliet na chudnutie) ucinok ani nema, cize fakticky potrebujes len svoju vlastnu disciplinu a motivaciu. Co sa vsak tyka efektivneho chudnutia, velmi vyhodne by pre teba bolo stravovanie typu intermittent fasting - tzv. prerusovane hladovanie. NIe je to pre kazdeho, vela ludi ma voci tomu predsudky, ale nejde o ziadnu dietu, iba iny rezim. 16 hodin z dna nejes a 8 jes. Vacisnou sa to robi tak, ze do obeda nejes, od 12-20 hod zjes vsetko, co tvoje telo potrebuje a potom opat jes az o 16 hodin.

Tento rezim naprava hormonalnu sustavu, znizuje inzulinovu rezistenciu a necha pecen detoxikovat organizmus. V tomto pripade je najvhodnejsie trenovat rano - nalacno mas najviac energie, telo nebude zatazene travenim ranajok a budes palit tuk efektivnejsie.

V pripade, ze takyto druh stravovacieho rezimu nechces, tak je vhodne sacharidy skoncentrovat do co najmensieho poctu jedal (aby si zabranila spominanej inzulinovej rezistencii). Urcite vies, co treba zo stravy vynechat ;-) cize postupne (nie zo dna na den) sa zbavuj sladenych vod, cukru, sladkosti, pochutin, primastnych jedal a pridaj dostatok zeleniny.

Ak sa rozhodnes mat ranajky, tak bez sacharidov, len tuk a bielkoviny.

Shayleen

Nie nebrala. Počkaj ja som raňajky a obed nevynechala! Vynechať som vynechala sladkosti a tučné jedlá. Iba večeru som vynechala

buteobuteo

30 kg za 3 mesiace mi príde ale strašne veľa ... nenabrala si to naspäť?
A vylúčiť obed je tiež mimo môjho plánu, nakoľko pracujem manuálne a vonka takže keby som sa počas práce niečim neobčerstvila tak je to akurát tak na porážku :) Ale klobúk dole ... cieľ a motív mám :)

Shayleen

Ahoj. Ja keď som mala 19 r som mala 103 kg začala som jesť polovičnú porciu na raňajky a obed úplne som vynechala sladkosti a tučné jedlá z mäsa som prijímala iba kuracie a morčacie a na večeru nič okrem maličkosti ako napr ovocie alebo jogurt no ako na večer cvičila t.z byciklovanie, beh, a 200 brušakov za 3 m som schudla 30 kg. Takže potrebuješ poriadnu motiváciu a ist pevné za cieľom