Bezzvyšková diéta (pri M.Crohn)

RNG

Zapaly criev su sposobene nespravnou crevnou florou, plnou skodlivych mikrobov. Co normalne kontroluje a potlaca tieto mikroby su nase uzitocne probiotika. Tie si treba nasadit , rozmnozit a vsemozne podporovat. Na ich rast a rozmnozovanie treba brat hodne roznych mikrovlaknin, aby sme ich rozmnozili na vyse 90% osadenia criev, teda az do vahy 1 kg.
Takze bezzvyskova dieta, kde nie su ziadne mikrovlaknuiny je velmi skodliva, lebo nepodpori ani vyzivu ani rozmnozovanie tejto nasej prirodzenej ochrany criev a zdroja az 70% vsetkych obrannych latok pre telo.
Opakujem, hoci hrube vlakniny mozu odierat zapalene napuchnute steny criev a treba sa im na cas vyhybat, mikrovlakniny(soluble fiber) to nemozu v principe spravit a bez nich nemozno osadit a vyzivit probiotika, co tento problem vyriesia.
Davky odporucane su od 15 gramov mikrovlaknin viac denne,s najmenej 50 krat tolko vody, s obcasnym nasadenim probiotik na rozmnozovanie.
Kapsule probiotik predavane su len nasada,par miligrasmov, ktora sa musi mnohotisickrat rozmnozit, aky kultivovala/obsadila creva.

Upresnuje predosle uvedene, silne protizapalove ucinky curcuminu su v davkach 3 x 1500 mg curcuminoidov s bioperinom na zlepsenu absorbciu, ale nie som si isty, ci je to dobre pri akutnom zapale crevnych stien, kedze bioperine je vytazok z cierneho korenia. Ale aj na velmi silne zapaly v tele je to vyborny prostriedok, mnohokrat osobne aj v rodine vyskusany.
Naviac beriem curcumin ako antioxidant a prostriedok na prevenciu proti Alzheimerovej a inych chorobach spojenymi so zapalmi.

Laccik

Dobry den
Vedel by mi niekto poradit ci existuje kniha a kde ju kupit o 5 bielkovinovej bezzvyskovej diete??
Vopred dakujem velmi pekne

Ajika7

Diéta 5 – bielkovinová bezzvyšková

Podáva sa prechodne pri rozširovaní diéty po akútnych hnačkových ochoreniach a pri chronických hnačkových stavoch každého druhu, ak si nevyžadujú osobitnú špeciálnu diétu.

Charakteristika

Diéta má vyšší energetický obsah a vyšší obsah bielkovín, najmä pre časté väčšie straty bielkovín pri niektorých hnačkách. Obsah tukov je mierne znížený. Potraviny a technológia ich spracovania majú mechanicky (znížená peristaltika) i chemicky šetriť črevo. Mlieko nepodávame samostatne ako nápoj. V prípade jedál venujeme osobitnú pozornosť znášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov. Pri neznášanlivosti ich vylučujeme. Najväčšia pozornosť sa venuje obmedzovaniu celulózy, preto je pri tejto diéte menší výber zeleniny, takže vitamín C treba niekedy dodávať aj medikamentózne.

Technológia prípravy pokrmov

Výber potravín je orientovaný tak, aby sa obmedzovali zdroje s nestráviteľnými zložkami, predovšetkým celulóza, šupky a jadierka zo surového ovocia.

Vhodné jedlá

Polievky: podávame väčšinou redšie , vývar z hovädzieho mäsa, obilninové, lisované zemiakové, mrkvové.
Tuky: maslo, slnečnicový olej.
Mlieko a mliečne výrobky: mlieko nepodávame, mliečne výrobky pri znášanlivosti podávame.
Mäso: dobré odležané a chudé hovädzie, teľacie, kurčatá, nemastné ryby. Mäsa odporúčame podávať upravené na prírodný spôsob, vhodné je aj dusenie, pri ktorom mäso najprv opečieme nasucho.
Príkrmy, omáčky, prívarky: omáčky podávame zriedkavo. Vhodnejšie sú zemiakové prívarky.
Prílohy: zemiaky, do mäkka uvarené cestoviny, dusená ryža, strúhanka, krupicové halušky, jemná suchárová alebo žemľová knedľa.
Zelenina: výber zeleniny je prísny. Zelenina má byť mladá, lisovaná. Mrkvu podávame ako šťavu, pyré, strúhanú, lisovanú. Špenát dusený, lisovaný. Vhodný je aj nadrobno pokrájaný mladý hlávkový šalát, okyslený citrónovou šťavou. Môžeme použiť aj menšie množstvo zeleru a petržlenu (najmä do vývarov), prípadne aj trocha tekvice.
Ovocie: aj tu vyberáme prísnejšie. Zo surového ovocia podávame zrelé postrúhané jablko bez šupky a zrelé banány. Ďalej ovocné šťavy, ktoré pridávame do krémov. Podávame aj do mäkka uvarené ovocné kompóty, ale aj tie odporúčame prelisovať. Z duseného ovocia bez šupiek a jadierok pripravujeme kaše a peny.
Bezmäsité jedlá a múčniky: tvaroh mäkký, netučný, z ktorého pripravujeme krémy, pudingy, nákypy a jemné knedličky so žemľou. Múčniky obmedzujeme, nemajú byť veľmi sladké ani mastné.
Koreniny: pokrmy mierne solíme a koreníme mletou rascou, kôprom, petržlenovou vňaťou a vanilkou.

Nevhodné jedlá

Mäso: tučné, smažené, pácované, slanina, škvarky, pikantné konzervy, údeniny (okrem šunky, hydinovej šunky, diétnych párkov, jemnej salámy, hydinovej salámy).
Zelenina: všetka surová zelenina v hrubej úprave, kapusta, kel, uhorky, huby.
Strukoviny: v nijakej forme nepodávame strukoviny (hrach, fazuľu a šošovicu).
Ovocie: tvrdé surové ovocie, ovocie s tuhými šupkami a zrniečkami.
Múčniky: vyprážané mastné múčniky, čerstvé pečivo, čerstvý chlieb, celozrnný chlieb.
Korenie: všetky druhy ostrého korenia.
Nápoje: alkoholické, mlieko ako nápoj.

hedviga

zdravim, prosim vas, doktor mi povedal, ze mam dodrziavat bezzvyskovu dietu a mam si to niekde nastudovat, lenze neviem to nikde najst...
mohli by ste mi niekto napisat, co mozem jest a ako pripravene, co mam obmedzovat a co vobec..

dakujem:))

RNG

na zapaly spomeniem este raz protizapalove, :curcumin, bromelain, dumbier, boswelicka kyselina, GLA(pupalkovy ci borakovy olej)
A na zlepsenie crevnej flory okrem probiotik zdoraznim collostrum(liecove, hojive) a triphalu

anna bohinska

Ahojte, neviem či môžem radiť, hoci trpím nešpečifickým zápalom čriev,momentálne to nemám uzatvorené, hnačky som mala celý rok. Postupne sa to tak zhoršovalo, že vďaka aj vašim informáciam mi hnačky prestali. Ale jem len ryžu varenú s mrkvou, ryžové cestoviny, acidofilné mlieko - l liter denne,na cestoviny si dávam bylinky(hotové pesto kúpite v hypermarketoch),kuracie maso, ryby, všetko na vode bez tuku. Ak niečo poruším mám hnačku. Ale nemám všetky vyšetrenia vrátane alergie na potraviny. Po tejto strave bez zemiakov, múky sa mi hnačka zastavila, iné žiadne lieky na hnačku nepomohli a bolo ich dosť. Uvidím čo ďalej, skúšate čo je dobré pre vás je to asi individuálne, začala som piť šťavu z aloe. anah

gabca

A este som zabudla-nezabudajte si doplnat denne davku vitaminov vo forme tabletiek,kedze nie vsetky latky sa vam dobre vstrebavaju.A ked bral moj priatel samotne Fe-zelezo,tak mu nerobilo dobre.

gabca

Ahojte,moj priatel ma tiez Crohna,no ziadna dieta mu neulavila.A to sme skusali vylucovat zo stravy kadeco.Jedno je iste,mlieko v ziadnom pripade iba ak by ste tuzili stravit vsetok cas na WC.Mliecne vyrobky v malych mnozstvach to ano.A este paprika/naduva a su bolesti/.Treba pravidelne uzivat lieky a najnovsie berie priatel liek vo forme injekcii-Humira-tlmi priznaky Crohna.Naspat pribral a je pri sile.Oproti tomu ako sa citil predtym.Dufam,ze som trochu pomohla

mira

Diéta, strava, ktorá neobsahuje vlákninu je škodlivá, pretože zanáša črevo, zvyšky potravy sa nehýbu, zahnívajú a sposobia zápchu, po čase ničo oveľa horšie. Šetriacastrava ale obsahuj vlákninu tepelne spracovanú, a ľahšie stráviteľnú.