ENDOMETRIOZA

ellissa

ĎAkujem, jaLENja. To je dobre že nemá u nej prejavy vedľ. príynakov. Veď toho sa ja práve bojím. nechodia na túto stránku nejaký odborníci aby sa nám k tomu vyjadrili??????

jaLENja

Moja kolegyňa to teliesko má, ale z iných dôvodov. Menštruáciu stratila a vraj nemá tie vedľajšie účinky, ako ke´d sa pichá napríklad Zoladex. Bude to mať 5 rokov. Ale ako hovorím, ona to má ako HAK, nie ako liečbu, lenže zase pozitívne je, že nemá príznaky prechodu.

ellissa

Som rada, že ste zareagovali na môj problém Mám 40 r., v marci toho roku som abs. operáciu pri ktorej mi odstránili 2 myomi z maternice. Chvíľu som mala pokoj, keď som sa začala sťažovať na prudké bolesti v podbrušku a malej panvi ako spomínaš Ivka. O endom. som počula už predtým tak som sa modlila, aby to náhodou nebolo to. a bolo. teraz mi lekárka navrhuje liečbu vnútromat.telieskom. je to hormonálna liečba, ktorá má zabrániť tomu aby sa mi to netvorilo.som z toho veľmi nešťastná. a neviem ako sa mám rozhodnúť. nepoznáte niekoho kto to podstúpil a ko sa má??????

Ivka 1

Bojuje s ňou čoraz viac žien. Veková hranica sa stále posúva do nižších vekových skupín.Vyšší predpoklad vzniku edometriózy majú ženy so zníženou imunitou.Je to nepríjemná choroba, pri ktorej sa tkanivá sliznice maternice uchytia v tele na nesprávnych miestach.
Môžu sa preniesť na vaječníky,vajcovody ale i do orgánov,ktoré nesúvisia s rozmnožovaním. Je to síce nezhubné ochorenie ale ak sa nelieči,môže
viesť až k sterilite.
Najčastejšími príznakmi sú: poruchy menštruačného cyklu,bolestivé a dlhotrvajúce menštruačné krvácanie,
bolesti v malej pánve,bolesť pri pohlavnom styku.
Niekedy postačí len medikamentózna liečba a inokedy je potrebný chirurgický zákrok.. Asi polovica žien sa
dočká dieťatka.V niektorých prípadoch je nutné odstrániť vaječníky . Tehotenstvo má pri endometrióze
liečivý účinok. Za jednu z príčin sa totiž považuje vyššia hladina ženských hormónov – estrogénov v krvi,od ktorých závisí aj rast ložísk endometriózy.
Vylučovanie estrogénu sa počas tehotenstva pozastavuje. Preto sa ochorenie v druhom stave výrazne
zlepšuje,dokonca môže aj úplne vymiznúť.
Dostupné liečivá navodzujú stav podobný tehotnosti.Na nejaký čas sa pozastaví menštruácia. Bohužiaľ jedným z nežiadúcich sprievodných znakov liečby
medikamentami je vznik osteoporózy. Je tu však možnosť ako liečbe endometriózy napomôcť produktami na prírodnej báze. Lieky potom lepšie zaberajú a aj následné otehotnenie je ľahšie.

jaLENja

Áno, podávajú sa hormóny zastavujúce cyklus alebo v prípade, že jej je "veľa", odstráni sa chirurgicky a následne potom sa dávajú hormóny. Ale je to individuálne podľa príznakov a ťažkostí a samozrejme štádia.