6 zdanlivo neškodných návykov, ktoré zvyšujú riziko demencie! Robíte ich aj vy?

Demencia je definovaná ako zlyhanie mentálnych funkcií a nedá sa tak úplne predvídať, no sú veci, ktoré možno robíte denne, a zvyšujete si tým riziko vzniku tejto choroby.

Zdroj: Freepik.com

Najčastejším typom demencie je Alzheimerova choroba, ktorá sa niekedy u pacientov vyskytuje aj v kombinácii s inými typmi demencie. Úlohu pri rozvoji ochorenia hrajú vek, gény, poranenia mozgu, ale prekvapivo veľkú úlohu majú aj naše návyky.

Na to, že náš životný štýl môže do istej miery ovplyvňovať, či človeka postihne demencia, poukázala aj štúdia vedcov z univerzít v Exeteri a Maastrichte, ktorá vyšla v odbornom časopise JAMA.

Čo prispieva k rozvoju demencie?

1. Príliš dlhé sedenie

Cvičenie – najmä to vo vyššom tempe – môže pomôcť zmierniť kognitívne poruchy a riziko rozvoja demencie, najmä ak cvičíme alebo sa inak hýbeme pravidelne, aspoň dvakrát či trikrát týždenne.

2. Nedostatok spánku

Nedostatok spánku má negatívny vplyv na zdravie celkovo a medzi jeho následky patrí aj to, že prispieva k rozvoju demencie. Zvlášť pokiaľ dlhodobo spíte šesť hodín a menej. Dôležité tiež je, aby bol spánok kvalitný. Odložte teda mobil aspoň hodinu pred spaním.

3. Nedostatočná socializácia

Vedci potvrdili, že aktívny spoločenský život chráni pred rozvojom demencie. Stimulácia mozgu pomocou sociálnych interakcií je dôležitá vždy, ale táto potreba stúpa s vekom. Nedostatok sociálizácie zvyšuje produkciu stresového hormónu kortizolu, ktorý okrem iného znižuje prietok krvi životne dôležitými orgánmi, vrátane mozgu.

4. Nezvládanie stresu

Pokiaľ je stresový hormón kortizol dlhodobo na vysokej hladine, vedie to k zhoršeniu našich kognitívnych čiže poznávacích funkcií, medzi ktoré patrí okrem pamäte aj schopnosť sa sústrediť, umenie spracovávať podnety a priestorová orientácia.

5. Nevyvážené stravovanie

Strava s vysokým obsahom ultraspracovaných potravín môže zvýšiť riziko demencie. Dôležité je, aby vaše stravovanie bolo vyvážené a obsahovalo okrem iného dosť vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obmedzte červené mäso, sladkosti, tučné syry, fast food a vyprážané jedlá.

6. Konzumácia alkoholu

Alkohol ničí neuróny v mozgu a existuje dokonca špecifický typ demencie spôsobený nadmerným pitím, ale aj pomerne mierna dlhodobá konzumácia alkoholu môže prispieť k tomu, že človeka postihne niektorá z demencií.


Prečítajte si aj:

ÚVZ: Demencia je choroba, ktorá k normálnemu starnutiu nepatrí

5 jednoduchých spôsobov, ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby v každodennom živote