Cukinové penne

Cukina je výbornou a zdravou letnou zeleninou. Oceníme ju pre nízky obsah kalórii a bohaté zastúpenie vitamínov, minerálov a vlákniny. Cukina je odporúčaná pri reume, cukrovke, pri chorobe obličiek. Výrazne pomáha aj pri redukcii hmotnosti.

Prečo si dať cukinu?

Cukina je výbornou a zdravou letnou zeleninou. Oceníme ju pre nízky obsah kalórii a bohaté zastúpenie vitamínov, najmä A, B, C a tiež pre obsah vlákniny. Z minerálnych látok má zastúpenie horčík, vápnik, železo, draslík a fosfor. Cukina je odporúčaná pri reume, cukrovke, pri chorobe obličiek.Výrazne pomáha aj pri redukcii hmotnosti.

Využitie v kuchyni je naozaj bohaté, fantázii sa medze nekladú. Výborné nátierky, polievky, hlavné jedlá, omáčky, šaláty, torty či koláče. Pripraviť ju môžeme na rôzne spôsoby. Výborná je dusená, grilovaná i zapekaná.

Čo budeme potrebovať?

  • 400g cestoviny penne
  • 1 väčšia cukina (cca 300g)
  • 2 paradajky
  • 1 zeleninová paprika (kapia)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprika
  • 2 PL oleja
  • 1 smotanový jogurt
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú kapiu, cukinu, paradajky a podľa chuti čili papriku (môžeme a nemusíme). Osolíme, okoreníme a pomaly dusíme. Podlievame horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom. Tekutinu necháme dobre odpariť a nakoniec pridáme smotanový jogurt alebo kyslú smotanu. Medzičasom si uvaríme cestovinu, premiešame s dusenou zeleninu a servírujeme.

**TIP do kuchyne:** Ak chceme skrátiť čas dusenia môžeme nakrájanú cukinu posoliť a uložiť asi na 20 minút na utierku (potom treba dať pozor pri solení počas varenia). Ak pripravujeme cestovinu, ako samostatné jedlo, na osobu počítame cca 100 g. Cestoviny dávame variť do vriacej osolenej vody, prípadne môžeme dať do vody 1 PL oleja, ktorý zabráni lepeniu cestovín.
###