Bulózny pemfigoid (pemphigoides bullosus)

Bulózny pemfigoid je chronické, nezhubné (benigné) kožné ochorenie, ktoré postihuje ľudí vo vyššom veku, nad 60 a viac rokov, rovnako často obe pohlavia a je charakteristické tvorbou typicky veľkých pľuzgierov s čírym obsahom (tzv. buly) na zapálenej koži.

Príčina vzniku

Príčina vzniku tohto autoimunitného ochorenia nie je známa, na rozdiel od pemfigu (Pemphigus) sa pri pemfigoide na vzniku pľuzgierov podieľajú aj komplement a zápalové bunky.

Príznaky

K výsevu mnohých, veľkých, charakteristických pľuzgierov dochádza spontánne. Lokalizované sú prednostne, symetricky na bruchu, vnútorných plochách stehien, pohyblivých (flexorových) plochách predlaktí, v axilách atď. Až jedna tretina pacientov má daným ochorením postihnutú lícnu časť sliznice ústnej.

Postihnutie iných slizníc je veľmi zriedkavé. Číry obsah pľuzgierov sa po čase stáva v dôsledku porušenia kapilár krvavý, hemoragický. Vznikajúce poškodené časti kože, tzv. erózie (erosio [lat.] - ohraničený povrchový defekt) sú kryté krvavými (hemoragickými) chrastami. Hojenie prebieha od okraja erózií, bez jaziev. Pacienti sa sťažujú na svrbenie. Erózie na slizniciach sú bolestivé. Môže sa objaviť nechutenstvo, chudnutie, celková slabosť a zvýšená teplota.

Diagnóza

Na základe anamnézy, klinických príznakov, histologického vyšetrenia. Chorobné zmeny na koži sú symetricky uložené. Viditeľné hemoragické chrasty. Na základe histologické vyšetrenia (sledovanie odobratého materiálu z postihnutého miesta kože pod mikroskopom) sa zisťuje podkožný (subepidermálny) pľuzgier bez epidermálnej nekrózy a dermálny infiltrát.

Liečba

Dodržiavanie hygieny kože. Diéta ľahká, dobre stráviteľná, strava bohatá na bielkoviny a vitamíny. Miestna (lokálna) aplikácia antiseptických, antibiotických a kortikosteroidných krémov a mastí.

Komplikácie

Možnosť sekundárnej infekcie.

Literatúra

  • Buchvald, J., Buchvald, D.: Dermatovenerológia. Bratislava, SAP – Slovak Academic Press, s.r.o. 2002. 520 s. ISBN 80-89104-03-7.
  • Hegyi, E., Stodola, I., Hegyi, V.: Moderná terapia dermatovenerologických chorôb v lekárskej praxi. Bratislava, Hegprof. 1993. 352 s. ISBN 80967035-0-1.
  • Chmel, L., Rehák, A.: Dermatovenerológia. Martin, Osveta. 1975. 520 s.

Do skupiny pemfigoidu (Pemphigoid) zaraďujeme tri samostatné nozologické jednotkybulózny pemfigoid (Pemphigoides bullosus), jazvvový pemfigoid (Pemphigoides cicatricans) a herpes gestationis (Pemphigoid gestationis). Pri týchto ochoreniach dochádza k autoimunitným ochoreniam kože, kedy ich spoločným znakom je tvorba podpokožkových (subepidermálnych) pľuzgierov.


Recenzovaný odborný článok.

Najčítanejšie články