Celulitída

Celulitídou označujeme pre ženy špecifické zmeny tukového tkaniva, ktoré je súčasťou kože. Tieto zmeny vidíme ako nerovný, zošúverený povrch kože, neskôr aj s drobnými uzlíkmi a priehlbinkami. Jednoducho povedané ide o pomarančovú kožu.

Celulitída Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia a princíp fungovania

Celulitídou označujeme pre ženy špecifické zmeny tukového tkaniva, ktoré je súčasťou kože. Tieto zmeny vidíme ako nerovný, zošúverený povrch kože, neskôr aj s drobnými uzlíkmi a priehlbinkami. Jednoducho povedané ide o pomarančovú kožu.

V medicíne pod pojmom celulitída rozumieme zápal podkožného tkaniva spôsobený mikroorganizmami, ktorý sa lieči antimikrobiálnymi látkami. Ľudia medzi sebou však zvyknú celulitídou nazývať dystrofické zmeny podkožného tkaniva, ktoré sa navonok prejavia ako pomarančová koža. Synonymami pomarančovej kože (celulitída) v medicínskej literatúre sú lipodystrofia, liposkleróza, fibroskleróza, dermopannikulitída. V tomto texte budeme celulitídou nazývať pokožku vzhľadu pomarančovej kôry.

Prečo postihuje celulitída len ženy

Celulitída postihuje 80 – 95 % žien. Je jasné, že sú za to zodpovedné ženské pohlavné hormóny. V krvi mužov sa tieto hormóny nachádzajú len v minimálnom množstve.

Kedy celulitída vzniká

Zvyčajne po puberte. Asi u 12 % žien sa objavuje už počas pohlavného dozrievania. V 20 % počas tehotenstva a 25 % žien postihne až počas menopauzy. Môžeme predpokladať, že celulitída vzniká v čase hormonálnych zmien.

Príčiny vzniku

  • Estrogény – ženské pohlavné hormóny – vplývajú na podkožné cievy. Zníži sa prívod kyslíka k tukovým bunkám. Vznikajú odumreté a "poloodumreté" bunky. Dochádza k prestavbe tukového tkaniva a výsledkom je nerovný, drsnejší vzhľad povrchu kože.
  • Genetické faktory.
  • Nesprávne stravovacie návyky – vysoký prísun živočíšnych tukov a naopak nedostatok rastlinných tukov, nadmerný príjem sacharidov, nedostatok ovocia, zeleniny, vitamínov.
  • Nedostatočná fyzická aktivita.
  • Hormonálne poruchy – poruchy funkcie vaječníkov, nadobličiek, príp. hypofýzy.
  • Alkohol, nikotín.
  • Poruchy krvnej cirkulácie.

Príznaky

Príznaky celulitídy pozná väčšina žien. Nerovná, drsná pokožka sa spočiatku ukáže len vtedy, keď chytíme kožnú riasu. Neskôr vidíme pomarančovú kožu, ale bez pribúdania objemu. A nakoniec postihne celulitída celú kožu stehien a zadku. Koža sa začína podobať na "kysnuté cesto", do ktorého sme dlho a hlboko štuchali prstom.

Rozlišujeme 4 štádiá celulitídy:

  • mierny opuch, zmeny vidíme len pri stlačení kože do riasy.
  • zmeny postihujú väčšiu oblasť, vzhľad pomarančovej kože, vidíme priehlbinky.
  • rozsiahlejšie zmeny, opuch a početnejšie priehlbinky, mnohopočetné podkožné uzlíky.
  • ťažká celulitída, mnohopočetné väčšie uzlíky a priehlbinky, opuch, bolesť na dotyk.

Prevencia

Ako predchádzať celulitíde

Nevyhnutné je vylúčiť všetky faktory, ktoré napomáhajú vzniku celulitídy.

Existujú proticelulitídové krémy, ktoré obsahujú látky ako aminoflín a deriváty kofeínu, ktoré zlepšujú prekrvenie kože. Výťažky rôznych rastlín takisto stimulujú prekrvenie kože.

Masáž tiež zvyšuje prekrvenie. Používajte špeciálne masážne disky, ktoré pôsobia efektívnejšie ako obyčajná masáž rukami. Pri masáži dochádza ku zvýšeniu prekrvenia tkanív a k lepšiemu odtoku lymfy. Pri celulolipolýze vám na postihnuté miesta priložia elektródy a vplyvom striedavého elektrického prúdu sa zvyšuje metabolizmus buniek, ničia sa molekuly tuku. Zvyšuje sa prekrvenie a odtok lymfy. Bližšie v kapitole liečba.

Liečba

Liečba celulitídy je zložitý proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a námahu. Všetky metódy liečby môžeme rozdeliť do dvoch veľkých skupín – domáce a odborné. Najefektívnejšia je kombinácia metód z obidvoch skupín.

Diéta

Diéta nehrá v liečbe celulitídy prvotnú úlohu. Ale nesprávne stravovanie (fastfood, bublinkové nápoje, živočíšne tuky) sú základom rozvoja celulitídy. Preto má veľký význam vylúčiť zo stravy mastné jedlá, najmä mäsové. Namiesto toho radšej používajte rastlinné tuky alebo olivový olej, na ktorom môžete aj vyprážať. Treba znížiť príjem sacharidov. Sacharidy sa pri nadmernom príjme do organizmu metabolizujú na tuky. Tie sa ukladajú do tukového tkaniva v podkoží. Jedzte veľa čerstvej zeleniny (kapusta, brokolica, mrkva, cvikla, repa, paprika, hrach, atď.) a ovocia (jablká, broskyne, banány, atď.). Obsahujú vitamíny a iné užitočné látky, ktoré aktivujú látkovú výmenu. Obmedzte kávu a čaj. Optimálne množstvo je 1 šálka kávy (najlepšie z čerstvo pomletej kvalitnej kávy), 1 šálka čaju a 2 až 3 litre minerálnej vody za deň.

Šport a fyzická aktivita

Cieľom pravidelného cvičenia je znížiť telesnú hmotnosť, odbúrať tuk a stimulovať svalovú činnosť. Prekrvenie svalových buniek vždy vedie k zlepšeniu prekrvenia svalov okolo nich. Teda, v prípade celulitídy, podkožného tukového tkaniva. Pravidelné cvičenie vás nezbaví celulitídy, ale spolu s ostatnými metódami prispeje k odbúraniu celulitídy a zníži chuť do jedla, ktorá sa vždy hlási, ak držíte diétu.

Ponúkame vám niekoľko užitočných cvikov

  • Desať pomalých hlbokých drepov.
  • Stoj vzpriamený. Jednu nohu vystretú v kolene dajte dozadu. Druhú nohu zohnite v kolene. Trup nakloňte dopredu, obe ruky položte na koleno. Chrbát je vystretý. Vydržte 10 až 20 sekúnd, potom nohy vymeňte. Opakujte 10-krát.
  • Ľahnite si na chrbát. Zhlboka sa nadýchnite. Vystreté ruky si položte za hlavu. S výdychom natiahnite hornú polovicu tela k rukám. Oprite sa o päty, prehnite telo čo najviac k stropu. Zostaňte v tejto polohe 10 až 20 sekúnd. S nádychom sa vráťte do vychádzajúcej polohy. Opakujte 10-krát.
  • Ľahnite si na chrbát. Ľavú nohu položte na pravé koleno. Obidvoma rukami chyťte pravé bedro a ťahajte ho nahor. Vydržte 20 sekúnd. Opakujte 4-krát na každú stranu. Chrbát pritláčajte k podložke.
  • Ľavú nohu položte na pravé koleno, pravú na ľavé koleno. Otočte sa na ľavý bok a oprite sa rukou o podlahu. Hornú nohu zodvihnite, potom pokladajte bez toho, aby sa dotkla spodnej nohy. Otočte sa na druhú stranu. Cvik opakujte 10-krát na každú stranu.
  • Stoj rozkročný, nohy na šírku ramien. Mierne pokrčte kolená. Vypučte brucho. Preneste váhu na jednu nohu. Vydržte, kým vás nebudú bolieť svaly. Opakujte 3-krát na každú stranu.

Anticelulitídová kefka

Proticelulitídová kefka má na konci dlhej rúčky tvrdé krátke štetinky. V obchode ju kúpite pod názvom anti- alebo proticelulitídová kefka. Prechádzaním krátkych štetiniek po pokožke sa zlepší cirkulácia krvi a lymfy. Takáto masáž je podobná lymfodrenáži. Efekt nastupuje až po niekoľkých mesiacoch pravidelného používania. Kefkou masírujte rizikové oblasti každý deň pred sprchovaním 5 až 6 minút. Masírujte čo najdlhšími pohybmi zhora nadol.

Masáž

Ručná masáž čiastočne spĺňa úlohu lymfodrenáže, čiastočne stimuluje metabolizmus podkožného tukových buniek a svalstva. Ponúkame vám niekoľko príkladov masáže.

  • 3- až 4-krát prejdite zľahka rukou po koži smerom zdola nahor.
  • Z kože a podkožia bedier chyťte kožnú riasu. Riasu "tlačte" smerom nahor po vonkajšej strane bedra. Opakujte 2-krát na každej strane.
  • Problémové partie masírujte pohybmi podobnými mieseniu cesta. Použite anticelulitídový krém.
  • Päsťou prechádzajte od kolena k bedru z vonkajšej, vnútornej a prednej strany stehna 4- až 5-krát.
  • Pobúchajte dlaňami po koži problémových partií.

Mierne začervenanie a pálenie kože je známkou správne vykonanej masáže.

Masáž brucha, stehien, zadku

Zavrite ruku do päste a kostičkami prstov prechádzajte po koži zhora nadol a naopak, až kým koža nesčervenie.

Kolená, stehná, zadok

Kožu masírujte bruškami prstov krúživými pohybmi. Pritlačte.

Vnútorná strana horných končatín a stehien

Silno chyťte kožu medzi palec a ostatné prsty. Snažte sa ju "vyhladiť" smerom nahor. Netlačte príliš silno, aby nevznikli modriny.

Brucho, zadok, stehná

Palcami a ukazovákmi oboch rúk vytvorte trojuholník. Silno pritlačte a posúvajte trojuholník smerom hore. Potom kožu vyhlaďte smerom nadol.

Anticelulitídové krémy

V súčasnosti vyrábajú kozmetické firmy veľké množstvo anticelulitídových krémov, telových mliek a olejov. Všetky pôsobia na rovnakom princípe. Účinné látky týchto prípravkov zvyšujú metabolizmus buniek, ktoré sa zúčastňujú na vzniku celulitídy. K účinným látkam patrí kofeín, teofilín, vitamín A, výťažky z rozmarínu, gaštanu, lekna, fikusu. Prípravky sú vhodné ako prevencia, na zabránenie vzniku recidív po liečbe celulitídy alebo ako súčasť komplexnej liečby celulitídy. Pri používaní výhradne anticelulitídových krémov (telových mliek a olejov) bez ďalších metód sa celulitídy nezbavíte. Na kožu nanášajte v malých množstvách. Kožu masírujte, až kým sa prípravok nevstrebe.

Talassoterapia

Talassoterapia je liečba morom. Účinný je zábal z morských rias. Na kožu vám nanesú biomasu z morských rias a iných účinných látok (napr. mentol). Následne vám natreté miesta zabalia do špeciálnej látky. Procedúra trvá 45 minút až 1,5 hodiny. Pri horúcom zábale vás zakryjú elektrickou dekou. Zvýšenie teploty je sprevádzané zvýšením látkovej výmeny. Ľuďom s cievnymi ochoreniami sa horúce zábaly neodporúčajú. Zábaly zlepšujú prekrvenie a metabolizmus buniek podkožného tkaniva. Napoly odumreté bunky, ktoré sa podieľajú na efekte pomarančovej kože sa aktivujú. Aktivované bunky začnú metabolizovať nahromadené tuky a tým vás zbavujú celulitídy.

Mezoterapia

Mezoterapia znamená aplikáciu liečiva do kože. V tomto prípade do tej vrstvy kože, kde dochádza pri rozvíjaní celulitídy k patologickým zmenám. Liečivá látka sa do kože aplikuje tenkou ihlou, ktorá nezanecháva na pokožke žiadne stopy. Mezoterapia má široké využitie aj pri iných kožných ochoreniach. Aplikované liečiva vyberáme podľa ochorenia. Pri celulitíde ide o látky, ktoré sú aj súčasťou anticelulitídových krémov. Rozdiel je v tom, že pri mezoterapii sa na rozdiel od krémov a telových mliek dostane liečivá látka na miesto, kde má pôsobiť a vo väčšej koncentrácii. Mezoterapia pôsobí efektívnejšie.

Vakuumterapia

Pri vakuumterapii pôsobíme na postihnuté miesta špeciálnym prístrojom, ktorý sa prisaje na kožu a ťahá ju smerom k sebe. Pri tejto metóde zanikajú tenučké spojenia v tukovom tkanive, zlepšuje sa prekrvenie. Po vakuumterapii pôsobia aj ostatné metódy liečby celulitídy efektívnejšie.

Cellulolipolýza

Pri cellulolipolýze zavádzame do kože tenké elektródy. Pôsobením striedavého elektrického prúdu sa mení náboj tukového tkaniva a tým sa ničia molekuly tuku. Pri cellulolipolýze sa zmenšujú tukové zásoby, "rozpúšťa" sa tuk, zlepšuje sa prekrvenie a odtok lymfy.

Elektromyostimulácia

Elektromyostimulácia je odborným názvom pre cvičenie pre lenivcov. Na kožu nad svalmi sa priložia špeciálne elektródy napojené na zdroj elektrického prúdu so slabým napätím. Vplyvom prúdu sa svaly kontrahujú (sťahujú). Počas 40 až 50 minút spálite toľko kalórií ako vo fitness za 2 hodiny. Metóda nie je bolestivá. Dochádza k zlepšeniu prekrvenia svalov ako aj okolitých tkanív. Elektromyostimuláciou sa zbavíme nadbytočného tuku, ale nie celulitídy.

Ultrazvuk

Cieľom liečby ultrazvukom je znížiť tukové zásoby. Môže sa kombinovať s inými metódami. Je bezbolestný. Často sa kombinuje s elektroforézou – aplikáciou liečivých látok pomocou elektrického prúdu.

Pressoterapia

Pressoterapia alebo pneumomasáž sa najčastejšie aplikuje po vakuumterapii alebo ultrazvuku. Podobne ako ostatné metódy zlepšuje prekrvenie, zmenšuje opuch, ktorý často sprevádza celulitídu a zlepšuje odtok lymfy.

Súvisiace ochorenia

Celulitída ako lekársky pojem

Lekári ako celulitídu označujú rozsiahlu infekciu kože spôsobenú baktériami. Typickými vyvolávateľmi sú dve Gram-pozitívne baktérie – Staphylococcus aureus a Streptooccus. Celulitídu môžu zapríčiniť aj iné baktérie ako napr. Gram-negatívna Escherichia coli.

Pri celulitíde je postihnutá oblasť kože zapálená a červená. Infekcia sa môže rozšíriť aj do podkožia, kde môžu vznikať abscesy (ohraničené ložiská hnisu). Ochorenie sprevádza ja zápal regionálnych lymfatických uzlín, horúčka a zimnica. Na určenie diagnózy je potrebné vyšetrenie u kožného lekára.

Liečba

Podávajú sa antibiotiká:

  • cefalexin, dicloxacillin – cez ústa,
  • cefazolin – vnútrožilne,
  • širokospektrálne antibiotiká, ak je podozrenie na iné typy baktérií, alebo ak predchádzajúca liečba nebola účinná.
modrofuzik111

co by ini dali za to, keby mali iba strie... po case prestane byt aj tak take vyrazne. este k tomu existuju rozne pripravky, kremy... ja pouzivam bepanthen proti striam. su aj ine. kazdemu podla gusta:)

Alexa12

Ja mam celulitidu dlho.... Mala som ju aj pred detmi, po detoch sa to zhorsilo :/ Zbavit sa toho uz asi neda, pravidelne cvicim a nic :(

alenka_radska

Ahoj, mne velmi pomohla ultrazvuková masáž takým prístorojom dixo. sk/slimming-skincare-6v1/. Samozrejme som popri tom aj cvičila, a hlavne pila veľa vody, to je základ. Neboj celulitída sa dá dosť zmierniť ;) som sama toho príkladom