Zlatý stafylokok

Zlatý stafylokok alebo stafylokokus aureus je baktéria, ktorá môže byť normálnou súčasťou bakteriálnej flóry nosa a ústnej dutiny. Stafylokoky však môžu vyvolať aj prudké, život ohrozujúce infekcie. Až 20-40% ľudí je bezpríznakovými nosičmi tejto baktérie. Človek sa môže nakaziť kvapôčkovým spôsobom prenosu infekcie alebo priamym kontaktom.

Aké choroby môže spôsobiť zlatý stafylokok? Zdroj foto: Shutterstock.com

Vstupnou bránou infekcie je sliznica alebo porušená koža. Rizikovou skupinou sú ľudia s oslabenou imunitou ako cukrovkári, dialyzovaní pacienti, HIV- pozitívni, alkoholici. Obraz stafylokokových infekcií je pestrý.

Impetigo

Choroba kože tiež nazývaná ako **"sladká chrasta" **postihuje najvrchnejšiu vrstvu kože. Typicky začína ako pľuzgier veľkosti niekoľko milimetrov až centimetrov. Obsah pľuzgieru sa skalí hnisom. Po prasknutí pľuzgiera vzniká rana pokrytá chrastou medovej farby. Infekcia je vysoko nákazlivá. Stanovenie diagnózy nie je obtiažne, lebo ochorenie má typický vzhľad. Liečba je zameraná na nerozširovanie infekcie. Rany sa čistia antibakteriálnym mydlom, pri vážnejšom postihnutí alebo lokalizácii v okolí nosového vchodu a ústneho kútika sa používa lokálne antibiotická masť, prípadne antibiotiká.

Folikulitída

Jedná sa o infekciu vlasového vačku, ktorá sa môže rozširovať do podkožia a vzniká abces (hľuza, ohraničený hnisavý zápal s rozpadom odumretého tkaniva). V mieste infekcie je prítomné začervenanie a pľuzgier naplnený hnisom, postihnuté miesto je bolestivé. Posledným štádiom je veľké množstvo abcesov nazývané karbunkul. Ochorenie je iba lokálne a nie je sprevádzané celkovými prejavmi organizmu. Liečbu má na starosti kožný lekár, podávajú sa lokálne antibiotické masti a je dôležitá zvýšená osobná hygiena.

Pozrite si viac: Zápal vlasových váčkov - folikulov (folikulitída)

Celulitída, fascitída

Ide o typickú infekciu mäkkých tkanív. Koža v mieste infekcie je červená, opuchnutá, má zvýšenú teplotu, je bolestivá. Infekcia vzniká na podklade aj malej ranky na koži. Podávajú sa antibiotiká a v prípade potreby sa vypúšťa hnis.

Mastitída

Zápal prsníka sa vyskytuje u dojčiacich matiek najčastejšie druhý až tretí týždeň po pôrode. Prsník je začervenaný, bolestivý, môže sa vytvoriť abces. Matky si mlieko odstriekavajú aj napriek bolestivosti. Prikladajú sa chladné obklady, podávajú sa lieky proti bolesti, antibiotiká, pri vážnejších infekciách sa zastavuje tvorba mlieka. Ako prevencia je dôležitá hygiena počas dojčenia. Malé trhlinky kože treba ošetrovať krémami a dojčiť s použitím klobúčikov.

Infekcia kostí a kĺbov

Stafylokok môže infikovať kosť alebo kĺb pri úraze alebo krvnou cestou. Diagnostika sa robí odberom hnisu a kultiváciou. Podávajú sa celkovo antibiotiká.

Pneumónia

Zápal pľúc spôsobený zlatým stafylokokom najčastejšie vzniká po predchádzajúcej infekcii dýchacích ciest. Ochorenie je vážne môžu sa tvoriť hnis v hrudníkovej dutine prípadne ohraničený hnisavý zápal v tkanive pľúc – abces. Prítomná je zvýšená teplota, kašeľ. Diagnosticky sa robí odber krvi, zisťuje sa zvýšené množstvo bielych krviniek, zvýšenie CRP. Robí sa kultivácia zo spúta. Liečba je antibiotická.

Čitajte viac: Zápal pľúc (pneumónia)

Stafylokoková enterotoxikóza

Otrava jedlom spôsobená toxínom zlatého stafylokoka. Zdrojom je človek, ktorý pripravuje jedlo a má na rukách hnisavú infekciu spôsobenú stafylokokom. Toxín sa varom nezničí a približne po 3 hodinách od skonzumovania nakazenej potraviny začína dramatický obraz vracania a častých hnačiek. Nakazený nemá teplotu a príznaky rýchlo ustupujú. Netreba podávať antibiotiká, dôležité je len doplniť straty tekutín.