Opuchové stavy

Opuch definujeme ako hromadenie voľnej tekutiny v interstíciu - v extravaskulárnom (mimocievnom) a extracelulárnom (mimobunkovom) priestore. Opuch môže byť lokalizovaný alebo generalizovaný. Generalizovaný opuch nazývame - anasarka.

Opuch nôh Zdroj foto: Shutterstock.com

Typ opuchu

Voľná tekutina sa môže hromadiť v oblasti kože, podkožia končatín (periférne opuchy), môže sa hromadiť v seróznych dutinách- v pohrudničnej dutine (hydrothorax), v perikardovom vaku (hydroperikard), v brušnej dutine (ascites).

Opuch môže vznikať aj vo vnútorných orgánoch - môže vzniknúť opuch mozgu, terča zrakového nervu, atď.

Opuch môže byť akútny - mäkký, cestovitý, ľahko sa doň vtlačí jamka. Chronický opuch je indurovaný, koža je zhrubnutá, hyperpigmentovaná.

Lokalizované opuchy

Zápalový opuch - môže vznikať pri zápale kože, podkožia, kĺbov... Pri lokalizovanom zápale okrem opuchu je prítomné začervenanie , bolestivosť, lokálne zvýšenie teploty, býva prítomná porucha funkcie v mieste zápalu.

Artritída - zápal kĺbu - kĺb je bolestivý, opuchnutý, začervenalý, teplejší v porovnaní s ostatnými kĺbmi.

Erysipel - ochorenie kože, ktoré okrem kože postihuje aj vrchnú vrstvu podkožia. Vo väčšine prípadov je spôsobený beta hemolytickými streptokokmi skupiny A. Vstupnou bránou (miestom, kadiaľ sa streptokoky do kože dostávajú), sú najčastejšie čerstvé alebo aj staršie poranenia na koži, môžu to byť aj drobné prasklinky.

Erysipel (ruža), je akútne prebiehajúce ochorenie, ktorého prejavy väčšinou nastupujú náhle. Prejavuje sa horúčkou, niekedy až do 40°C, spojenou so zimnicou, celkovou únavou, schvátenosťou. Okrem týchto celkových prejavov na koži vzniká začervenanie, bolestivé na dotyk, s lokálnym opuchom, ostro ohraničené oproti okoliu a prstovito sa šíriace do okolia. Toto ochorenie býva pomerne často lokalizované na končatinách, no môže vzniknúť aj na iných častiach tela, napr. na tvári.

Opuch dolných končatín môže byť u pacientov s chronickou žilovou chorobou dolných končatín. Pri tomto ochorení je prítomný zvýšený žilový tlak, ktorý spôsobuje hypertenziu aj v kapilárnom riečisku s následným hromadením tekutiny v interstíciu. Opuch pri tomto ochorení býva často v okolí členkov, môže sa však rozširovať i na predkolenia. Zhoršuje sa v stoji, pri sedení , zmierni sa, dokonca môže až ustúpiť v horizontálnej polohe v noci, pri zdvihnutí končatín. Pri tomto ochorení je vhodné polohovať končatiny aj v priebehu dňa, cvičiť s nimi, nutná je i kompresívna liečba pomocou elastických obväzov alebo kompresívnych pančúch.

Hlboká žilová trombóza- podstatou tohoto ochorenia je vytvorenie krvnej zrazeniny (trombu), ktorá úplne alebo čiastočne vyplní vnútro žily. Krvné zrazeniny môžu vzniknúť v ktorejkoľvek žile ľudského tela. Najčastejšie bývajú postihnuté žily dolných končatín. Príznaky závisia od rozsahu a umiestnenia krvnej zrazeniny. Prejavujú sa opuchom, bolestivosťou predkolenia , niekedy aj celej dolnej končatiny . Pri vzniku opuchu jednej dolnej končatiny treba myslieť i na toto ochorenie , nečakať a dať sa vyšetriť lekárom. Pre stanovenie diagnózy je potrebné ultrazvukové vyšetrenie hlbokého žilového systému dolných končatín.

Tromboflebitída - zápal povrchovej žily. Typickým prejavom povrchovej tromboflebitídy je bolesť a začervenanie v mieste postihnutej žily, ktorá je na pohmat tuhá , pohyblivá oproti podkladu , môže byť prítomný opuch v mieste postihnutej povrchovej žily.

Lymfedém - je opuch spôsobený poruchou v odtoku lymfy lymfatickými cestami, delí sa na primárny, sekundárny. Primárny je vrodený, alebo vzniká v dôsledku hypoplázie , či upchania lymfatických ciev. Sekundárny je spôsobený opakovaným zápalom lymfatických ciest -príčinou môže byť napr. opakovaný erysipel, tiež môže vznikať po chirurgickom výkone s prerušením lymfatických ciev a rádioterapiou. Lymfedém hornej končatiny môže vzniknúť po operácii nádoru prsníka. Opuch je nebolestivý, spočiatku mäkký, neskôr tuhne, nemožno v ňom urobiť jamku.

Angioedém- je zapríčinený prienikom tekutiny do hĺbkových štruktúr kože v dôsledku alergickej reakcie. Je nejamkový, nesvrbí, nebýva závislý od gravitácie. Postihuje tvár, pery, jazyk, genitálie, mihalnice....

Statické opuchy - môžu vznikať u zdravých ľudí, ktorí sú z rôznych dôvodov prinútení dlho stáť alebo sedieť. Hlavným mechanizmom vzniku je vyradenie činnosti fascio-vénovo-svalovej pumpy. Sú lokalizované v okolí členkov, priehlavku. Ustupujú pri chôdzi a elevácii dolných končatín.

Medikamentózne opuchy( spôsobené užívaním liekov)- vznikajú ako nežiadúci účinok liekov. Takéto opuchy môžu vznikať pri liečbe blokátormi kalciových kanálov, ktoré sa používajú najmä na liečbu hypertenzie (vysokého krvného tlaku), pri liečbe kortikosteroidmi, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. Vznikajú na nohách a predkoleniach.

Idiopatické edémy - vyskytujú sa najmä u obéznych žien, vo veku 20-40 rokov, sú viazané na vzpriamenú polohu. Objavuje sa v súvislosti s menštruačným cyklom v premenštruačnej fáze.

Generalizované opuchy

Kardiálne opuchy - sú jedným z hlavných znakov zlyhávania srdca. U chodiacich ľudí vznikajú najprv symetricky na nohách, okolo členkov a šíria sa proximálne - ak sa im nevenuje pozornosť, pacient nenavštívi lekára, postupne sa šíria na oblasť predkolení, stehien, brucha... U ležiacich ľudí sú najmä v lumbosakrálnej oblasti (driekovo-krížovej).

Nefrogénne (obličkové) opuchy- delíme na nefritické - vznikajú na mihalniciach, genitáliách, tam, kde sa vyskytuje riedke podkožné tkanivo ako prejav zvýšenej priepustnosti ciev pri glomerulonefritíde.

Nefrotické sa vyskytujú pri nefrotickom syndróme, ktorý charakterizuje glomerulová proteinúria (vylučovanie bielkovín), hypoproteinémia (zníženie množstva bielkovín), hypercholesterolémia (zvýšením hladiny cholesterolu). Hlavným mechanizmom vzniku je zníženie onkotického tlaku v cievach. Opuchy môžu byť mierne až generalizované.

Uremické - vznikajú pri oligoanurickom štádiu akútneho alebo chronického obličkového zlyhávania. Príčinou je zníženie vylučovania sodíka a vody obličkami a ich následné hromadenie v mimobunkovom priestore.

Hepatálne (pečeňové) opuchy- stretáme sa s nimi pri ochoreniach pečene, pri ktorých je prítomná aj portálna hypertenzia. Obvykle začínajú hromadením voľnej tekutiny v brušnej dutine (ascitom). Okrem ascitu môžu byť prítomné aj opuchy na dolných končatinách, tiež generalizovaný opuch (anasarka).

Hypoproteinemické opuchy- sú spôsobené znížením hladiny bielkovín, albumínu, čo vedie k zníženiu onkotického tlaku v cievach. Zníženie bielkovín môže byť spôsobené nedostatočným príjmom v potrave (hladový opuch), pri poruche trávenia, nedostatočnej resorbcii bielkovín z čreva (malabsorbčný opuch), pri zvýšenom rozklade bielkovín, napríklad pri nádorových ochoreniach (kachektický opuch).

Myxedém je spôsobený infiltráciou podkožia a iných tkanív mukopolysacharidmi, býva prítomný pri hypotyreóze. Je tuhý nejamkový, koža je suchá,chladná s tvorbou šupiniek.

Pri vzniku opuchov na končatinách, pri zväčšovaní obvodu brucha netreba čakať, treba navštíviť lekára.

Ak ste začali užívať liek, ktorý môže spôsobovať opuchový stav, môže sa jednať o nežiadúci účinok liečby, treba tiež čo najskôr navštíviť lekára, nečakať, ak je opuch podmienený liečbou, treba túto liečbu čo najskôr ukončiť.

swistica

@mjanik Priciny vzniku opuchov su vysvetlene v hore uvedenom clanku, staci nan kliknut a citat. Pricin, preco vznika opuch je mnozstvo. Rozhodne sa to neda generalizovat na slezinu. Ale naco to pisem. Vy len i tak propagujete svoju zarobkovu cinnost.