Vláda schválila zvýšené platby štátu len na štyri mesiace

Vláda SR vo štvrtok schválila zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov zo 4 na 5 % z vymeriavacieho základu, ktorým je priemerná mzda, a zníženie DPH na lieky z 19 na 10 %. Oba návrhy noviel (zákon č. 580/2004 Z.z o zdravotnom poistení a zákon č. 222/2004 Z.z o DPH) musí ešte schváliť čo najskôr parlament, aby sa mohli zapracovať do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007.

Kým znížená DPH na lieky a niektoré ďalšie zdravotnícke tovary z 19 na 10 % má byť platná od 1. januára 2007, zvýšenú platbu štátu na zdravotné poistenie za tzv. svojich(ekonomicky neaktívnych) poistencov plánuje vláda len na obdobie od januára do apríla 2007. Počas tohto obdobia musí minister zdravotníctva realizovať racionalizačné opatrenia v zdravotníctve (optimalizácia siete zdravotníckych zariadení, prehodnotenie výberových konaní a zrušenie nevýhodných zmlúv, rušenie centrálnych nákupov, plné 2- aj 3-zmenné využitie zdravotníckej techniky, atď.). Výsledok posúdi vláda.

Zvýšenie platieb štátu na zdravotné poistenie predstavuje zhruba 2,1 mld Sk, ktoré sa majú použiť na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier.

Ak napriek racionalizácii bude v zdravotníctve nedostatok financií, vláda zváži zvýšenie odvodov štátu na zdravotné poistenie aj na ďalšie obdobie. „Ide zo strany vlády o logický a férový krok,“ okomentoval zvýšenie platieb štátu len na prvé štyri mesiace roka minister zdravotníctva Ivan Valentovič. „Bude na mne, aby som dokázal, že zdravotníctvo peniaze potrebuje.“