Muži prestávajú mať chuť na sex

Sexuológovia na celom svete zaznamenali nový fenomén – muži strácajú chuť na sex. Na rozdiel od minulosti, keď bola nechuť na sex prejavom psychických alebo iných zdravotných problémov, v súčasnosti sa podľa sexuologičky MUDr. Danice Caisovej možno s nechutenstvom na sex stretávať aj mladých a zdravých mužov.

Sexuológovia na celom svete zaznamenali nový fenomén – muži strácajú chuť na sex. Na rozdiel od minulosti, keď bola nechuť na sex prejavom psychických alebo iných zdravotných problémov, v súčasnosti sa podľa sexuologičky MUDr. Danice Caisovej možno s nechutenstvom na sex stretávať aj mladých a zdravých mužov. „Je to závažný problém, ktorého príčinu nepoznáme,“ tvrdí odborníčka. Povestná „migréna“ sa rozšírila aj u mužov.

Problém nechutenstva na sex u mužov sexuológovia ešte pred 20 rokmi nepoznali – dnes sa na nechutenstvo na sex sťažuje viac ako polovica mužov.

„Zatiaľ iba pátrame po príčinách nechutenstva na sex u mužov– ponúkajú sa viaceré možnosti,“ vysvetľuje D. Caisová. „Príčinou nechutenstva na sex zrejme bude dlhodobý stres, ktorý znižuje hladinu mužského pohlavného hormónu (testosterónu) v organizme, pracovné zaťaženie, neschopnosť striedať pracovné aktivity s oddychom.“

Za jednu z príčin možno označiť aj časté chatovanie cez internet. Mnohé zo žien, s ktorými muži odmietli sex, našlo svojich partnerov masturbovať pri internete.

Príčinou zvýšený prolaktín?

„Jednoznačné dôkazy na zníženie testosterónu v mužskom organizme pre dlhodobý stres nie sú, nerobili sa žiadne štúdie ani výskum,“ dopĺňa sexuológ MUDr. Martin Hrivňák. Testosterón môže mať na zníženie chute na sex dôležitú úlohu, ale príčinou nemusí byť. Problémom skôr bude podľa odborníkov zvýšená produkcia prolaktínu, ktorý sa vytvára v tele počas stresu a ktorý potláča chuť na sex.

Menej stresu = viac sexu

Problém sa podľa sexuológov týka oboch pohlaví – muži sa však k nechutenstvu na sex priznávajú menej, resp. nie sú ochotní o probléme hovoriť. Všeobecné pravidlo pri správnej životospráve – menej stresu, vyváženosť práce a oddychu platí aj pri sexe. Celkovo je iba 36 percent ľudí spokojných so svojim sexuálnym životom, pričom až 96 percent považuje vo svojom živote sexualitu za dôležitú. Menej stresu teda znamená viac kvalitného sexu!

Najčítanejšie články