Chcete mať biele zuby? Pomôžte si bylinkami, citrónom alebo myrhou!

Po peknom a žiarivom úsmeve túžia ženy aj muži. Nie každý má však to šťastie mať zuby „od prírody“ krásne žiarivo biele. Existuje viacero možností, ako biele zuby docieliť.Mechanické či chemické bielenie nie je jedinou cestou. Na pomoc vám môžu prísť aj bylinky – najmä mäta pieporná.
Základnou podmienkou je, samozrejme, **pravidelná starostlivosť o ústnu dutinu, pravidelná návšteva stomatológa a dentálnej hygieničky.** Zdravotný stav ústnej dutiny je takmer rovnaký v pomere k celkovému zdravotnému stavu, aj keď si to veľakrát neuvedomujeme. Ústa sú jedny z prvých miest, kde sa usídľujú baktérie z okolia, prenikajú plesne z potravín, a kde sa vytvára veľa príležitostí pre rozvoj zápalov.

Na odtieň zubov má vplyv ich prirodzená farba (zafarbenie vnútornej časti zuba – zuboviny, ktoré je geneticky dané) a prípadné nežiaduce zafarbenie na povrchu zuba – na sklovine. Vnútorné zafarbenie je spôsobené vonkajšími vplyvmi, najčastejšie sú dôsledkom konzumácie potravín a nápojov s vysokým obsahom pigmentov (čierny čaj, káva, červené víno, čučoriedky a pod.). Postupne sa usádzajú na zubnej sklovine a jej povrch sa zafarbuje. Nežiaduci vplyv na belosť zubov má aj fajčenie.

Kozmetický vzhľad chrupu možno docieliť dvoma spôsobmi: chemickým bielením = bielenie zubov na zosvetlenie prirodzenej farby a abrazívnym bielením = špeciálna technika na odstránenie a prevenciu povrchových škvŕn.


Pozrite si ďalšie spôsoby, ako získať biely úsmev:

Uvažujete o bielení zubov? Toto by ste mali vedieť!

Byliny v zubnej paste

Jemné a šetrné odstránenie vonkajšieho zafarbenia dosiahneme však aj zubnými pastami so špeciálnym zložením. Táto metóda je najbezpečnejšia a najdostupnejšia. Pri pravidelnom používaní možno odstrániť z povrchu zuba usadené makroskopické škvrny spôsobené fajčením a konzumáciou „farebných“ potravín. Okrem zubnej pasty je však dôležitá aj správna technika čistenia zubov.

Mäta

Ideálnou bylinou pri bielení zubov využívajúca sa aj v zubných pastách je mäta pieporná. Najznámejšie sú jej silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Mätová silica sa používa ako kloktadlo, na inhalácie pri zápaloch hrtanu a priedušiek, do kúpeľov pri reumatizme a kožných vyrážkach.

Citrón

Citrón má jedinečnú schopnosť bieliť a odstraňovať škvrny od prírodných farbív, pôsobí na množstvo choroboplodných zárodkov. Je psychostimulantom a v ústnej dutine likviduje škodcov a chráni prirodzenú mikroflóru. V kombinácii s mätou je to neporaziteľná dvojica v starostlivosti o čistý a biely chrup.

Ďalšie byliny vhodné pre zdravie ústnej dutiny:

Mäta kučeravá (spearmint) – doplnok mäty piepornej (nezamieňajte ju s umelou príchuťou žuvačiek).

Tymian – veľmi účinný v boji s baktériami a plesňami, najmä proti listérii a ďalším v súčasnosti sa množiacim baktériám.

Myrha – „zlato Egypta“, základ balzamovacích zmesí, efektívne lieči všetky problémy ústnej dutiny a ďasien. Chráni zuby pred ohrozením mikróbami a vznikom zubného plaku.


Prečítajte si aj tento článok o bielení zubov:

Uvažujete o bielení zubov? Toto by ste mali vedieť!