Šia-cu (Shiatsu)

Šia-cu je tradičné japonské liečebné umenie, ktorého korene siahajú až do starovekej orientálnej medicíny. Jeho cieľom je stimulovať životnú energiu prostredníctvom využitia viacerých povrchových bodov na našom tele.

Šia-cu masáž Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to šia-cu?

Šia-cu je tradičné japonské liečebné umenie. Jeho korene siahajú do starovekej orientálnej medicíny. Pochádza z tradičného čínskeho liečiteľstva a Anmy - tradičnej japonskej masáže. Šia-cu je podložené filozofickým učením o tom, že životná energia Qi (po čínsky) alebo Ki (po japonsky) prúdi celým telom v kanáloch nazývaných meridiány. Zabránenie voľného prúdenia Ki (vplyvom mnohých faktorov) vyvolá chorobné príznaky.

Šia-cu podobne ako akupunktúra využíva stovky povrchových bodov na meridiánoch, aby stimulovali životnú energiu. Okrem prstov využíva terapeut aj dlane, zápästia, predlaktia, takte, kolená a chodidlá. Šia - cu pôsobí na organizmu komplexne - zlepšuje, fyzickú, emocionálnu aj mentálnu zložku.

Každé sedenie trvá približne hodinu. Prvé sedenie trvá o niečo dlhšie, terapeut si musí pred liečbou vytvoriť obraz o vašom zdraví podľa princípov orientálnej medicíny. Klient leží oblečený na podložke na podlahe.


Prečítajte si aj:

­Čo je to ayurvéda a prečo by sme ju mali poznať?

Niekoľko typov šia-cu

Namikoshi Shiatsu

Namikoshi Shiatsu - známe aj pod názvom shiatsu masáž. Kladie dôraz na fyzikálne techniky pochádzajúce z Anmy. Využíva tlak a klepkanie na špeciálne body tela. Je založená na poznatkoch z anatómie, fyziológie a patológie. Poradia vám aj vhodnú diétu, cvičenie a správny životný štýl. Pomáha zlepšiť prúdenie životnej energie v meridánoch.

Zen Shiatsu

Zen Shiatsu vyvinul Shizuto Masunaga z Namikoshi Shiatsu. Je najpopulárnejšou formu šia -cu. Spája Anmu s tradičnou čínskou medicínou. Je založená na Jing, Jang, Ki a meridiánovej teórii. Vedie k zlepšeniu prúdenia Ki, čím sa dosiahne rovnováha tela. Terapeut nepôsobí len na tlakové body, ale po celej dĺžke meridiánov. Oboznámi vás aj so správnym stravovaním a životným štýlom.

Tsubo terapia

Túto formu vyvinul Katsuke Seriziawa. Sústreďuje sa na tlakové body (po japonsky tsubo). Je založená na princípoch tradičnej čínskej medicíny a teórii o meridiánoch. Prihliada aj na vedecké poznatky o systéme meridiánov. Serizawa skúmal tlakové body a zistil, že nad tsubo bodmi sa mení elektrický odpor kože. Pri liečbe touto metódou terapeut pôsobí na tsubo body masážou a ihlami. Táto forma šia - cu nie je rozšírená na Západe

Chcete sa naučiť základné techniky šia-cu masáže? Tu je jednoduchý návod:

Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj:

­Čo je to ayurvéda a prečo by sme ju mali poznať?