Európsky deň melanómu 5. mája 2008

Deň melanómu na Slovensku už po piaty krát. Prečítajte si informácie o sprievodnom projekte.

Európsky deň melanómu je projekt organizovaný skupinou európskych dermatológov, združených do tzv. „Melanoma Task Force“, ktorá dostala záštitu najväčšej európskej dermatovenerologickej spoločnosti „European Academy of Dermatology and Venerology.“ V Slovenskej republike prebieha pod záštitou Fotobiologickej sekcie Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti. Prezident fotobiologickej sekcie SDS pán Doc. MUDr. Vladimír Hegyi, PhD je hlavný iniciátor a organizátor Európskeho dňa melanómu na Slovensku.

Európsky deň melanómu označuje jeden deň v roku, ktorý sa venuje prevencii najzhubnejšieho kožného nádoru, melanómu. Cieľom tejto akcie, ktorá prvýkrát prebehla v Európe v roku 2000, je zvýšiť informovanosť občanov o možnom nebezpečenstve materských znamienok a slnečného žiarenia a súčasne zdôrazniť význam a postavenie dermatovenerológov ako lekárov najviac vzdelaných v tejto problematike.

V roku 2007 sa „Euro Melanoma Day“ zúčastnilo 16 krajín Európy (Belgicko, Česká republika, Dánsko, Francúzsko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Island, Taliansko, Luxembursko, Malta, Portugalsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko a Veľká Británia). Celý projekt sa kontinuálne veľmi pozitívne hodnotí, pretože počet novo diagnostikovaných melanómov, ako aj iných kožných nádorov mnohonásobne prevyšuje zvyčajné počty hlásených prípadov.

Počas Európskeho dňa melanómu 2007 celkom 69 dermatológov po celom Slovensku vyšetrilo 2 290 pacientov, z toho 847mužov a 1443 žien. Počas tejto jednodňovej akcie bolo zistených a histologicky potvrdených 6 melanómov, 11 bazocelulárnych a 2 spinocelulárne karcinómy.
Na hodnotenie údajov bol použitý software schopný hlbokej a detailnej SQL analýzy dát s možnosťou rôznych korelácií a automatickým alebo poloautomatickým zberom dát.

V roku 2008 sa organizuje Európsky deň melanómu dňa 5. mája. Jeho cieľom bude zabezpečiť preventívne vyšetrenie kože čo najväčšiemu počtu obyvateľov Slovenskej republiky odbornými kožnými lekármi. Výsledky týchto preventívnych vyšetrení zúčastnení lekári zaznamenajú do dotazníkov, ktoré sú jednotné pre celú Európu (umožnenie kvalitného štatistického spracovania).

A ako bude Európsky deň melanómu 2008 organizovaný v Slovenskej republike?

Súčasný systém poskytovania zdravotníckej starostlivosti na Slovensku podporuje preventívne vyšetrenia, ktoré sú plne hradené poisťovňou a pacient má na nich zo zákona nárok. Každý z občanov, ktorý prejaví záujem o toto vyšetrenie, nebude potrebovať výmenný lístok od obvodného lekára. V prípade, že v rámci tohto vyšetrenia bude diagnostikovaný akýkoľvek kožný nádor, pacient bude odporučený na ďalšie ošetrenie, liečbu alebo dispenzarizáciu do poradní pre pigmentové kožné zmeny, ktoré sú súčasťou každého kožného oddelenia nemocnice.

Bližšie informácie a zoznam ordinácií:

Slovenská dermatovenerologická spoločnosť: www.sds-sk.sk