Sterilizácia muža a ženy - úplná strata plodnosti

Antikoncepcia formou sterilizácie, ktorá je na rozdiel od iných metód slúžiacich na zabránenie počatiu nevratná. Človek, ktorý sa dal sterilizovať, navždy stráca schopnosť splodiť ďalšie deti.

sterilizacia_strata_plodnosti Zdroj foto: Shutterstock.com

Charakteristika sterilizácie

Antikoncepcia formou sterilizácie, ktorá je na rozdiel od iných metód slúžiacich na zabránenie počatiu nevratná. Človek, ktorý sa dal sterilizovať, navždy stráca schopnosť splodiť ďalšie deti. Tí, ktorí uvažujú o sterilizácii, musia sa v prvom rade poradiť s lekárom

Princíp sterilizácie

Sterilizácia môže byť vykonaná u ženy aj u muža. Ide o tzv. permanentnú metódu plánovaného rodičovstva, pri ktorej uzavreté vajíčkovody spôsobujú trvalú zábranu pre spojenie vajíčka so spermiou a preputovanie do maternice. Počas anestézie sú žene elektrickým prúdom alebo svorkou uzatvorené vajíčkovody alebo sa mužovi prerušia semenovody. Teoreticky ide o nevratný stav. Lekári zvyčajne nevykonávajú túto metódu u žien-matiek pod 30 rokov alebo bezdetných žien pod 35 rokov. Tvorba prirodzených hormónov v organizme a funkcia vaječníkov je zachovaná.

Výhody sterilizácie

Sterilizácia je vhodnou antikoncepciou pre dlhoročných manželov, ktorí už majú deti a pre ktorých je veľmi riskantné dlhodobé používanie hormonálnych prípravkov, prípadne pre tých manželov, pre ktorých je tehotnosť partnerky veľkým rizikom. Metóda je účinná okamžite po operácii.

U nás sa sterilizácia vykonáva len z veľmi závažných zdravotných dôvodov a o dobrovoľnú sterilizáciu môže požiadať len žena, ktorá má viac než tri deti a vek vyšší než 35 rokov. Výnimkou sú ženy, ktoré rodili viac krát cisárskym rezom, pretože tu sa s každým ďalším tehotenstvom zvyšujú riziká pre ženu i dieťa.

Nevýhody sterilizácie

Žena aj muž musia byť pevne rozhodnutí nemať ďalšie deti. Sterilizácia sa neodporúča aj ženám do 30 rokov, lebo je to konečný krok. Príležitostne aj keď veľmi zriedkavo sa pozoruje obnovenie priechodnosti vajíčkovodov. Možným vedľajším účinkom sú poruchy menštruačného cyklu. Ženy, ktoré uvažujú o sterilizácii, často zmenia svoje rozhodnutie a vyberú si namiesto sterilizácie inú formu dlhodobej antikoncepcie.

Spôsoby vykonania sterilizácie

A. Sterilizácia ženy

Základom sterilizácie ženy je podviazanie vajíčkovodov. Tento zákrok sa robí v celkovej anestézii pomocou laparoskopie, pričom sa obidva vajíčkovody podviažu a zatiahnú, takže vajíčko nebude môcť putovať do maternice. Zdravotný stav ženy sa upravuje už niekoľko dní po operácii. Sterilizácia je bez následkov a nijako neovplyvňuje tvorbu ženských pohlavných hormónov ani sexuálnu túžbu a ani menštruačný cyklus.

B. Sterilizácia muža

Sterilizácia muža spočíva v podviazaný semenovodov (vazektómia). Je to jednoduchší zákrok ako sterilizácia ženy a je aj menej riskantný. Zvyčajne stačia iba dva malé rezy v miešku, cez ktoré sa podviažu obidva semenovody (kanálik, ktorý vedie zo semenníka do močovej rúry). Po prerušení semenovodov sa spermie nemôžu dostať z tela von. Keďže spermie zostávajú v reprodukčných orgánoch muža ešte niekoľko mesiacov po operácii, treba používať dovtedy, kým sa semenná tekutina nezbaví spermií úplne, aj inú antikoncepciu. Sterilizácia muža nemá nijaký vplyv na pohlavný akt ani na ejakuláciu.

Ide o chirurgický zákrok, pri ktorom sa prerušia vývody semenných ciest. Muž sa stáva neplodným, avšak ani táto metóda nie je stopercentná. Niekedy sa môže stať, že sa predsa len niektorá spermia dostane von a partnerka otehotnie. Napriek tomu patrí táto metóda medzi jednu z najspoľahlivejších a najúčinnejších. Sterilizácia zbavuje muž plodnosti, avšak nie mužnosti. Niektorí muži po určitom čase svoj krok oľutujú a podstupujú operáciu navracajúcu plodnosť, avšak tento zákrok sa nemusí vydariť, alebo ho nemožno z rôznych príčin vykonať.

Riziká sterilizácie

Riziko zdravotných komplikácií u muža je veľmi malé a takmer sa nevyskytuje, percentuálne je nižšie ako pri sterilizačnom výkone u žien. Sterilizácia muža je oveľa jednoduchšia ako sterilizácia u ženy, ktorá musí byť hospitalizovaná a výkon je prevedený v celkovej anestézii . Sterilizácia u muža je bezbolestný výkon.