Parafangový zábal

Parafango je často používanou procedúrou z radu termoterapie, ktorá podobne ako u parafínových zábalov využíva prenos špecifického tepla parafanga, t.j. zmesi parafínu a neriedeného peloidu, telu pacienta.

Charakteristika:

Parafango je často používanou procedúrou z radu termoterapie, ktorá podobne ako u parafínových zábalov využíva prenos špecifického tepla parafanga, t.j. zmesi parafínu a neriedeného peloidu, telu pacienta. Teplota parafanga je zvyčajne 50 stupňov Celzia. Teplo absorbuje najskôr kožu, čo vedie k zvýšeniu prekrvenia pokožky, a neskôr je teplo prenášané do hlbších štruktúr organizmu, kde pôsobí protizápalovo. Tieto zábaly sú doporučované pri liečbe ochorení pohybového aparátu.

Princíp:

Parafango je originálnou formou lokálnej aplikácie tepla, a to prikladaním plastov parafanga o hrúbke približne 1 cm, a to v okamžiku jeho tuhnutia. Podľa originálnej technológie sa parafango pripravuje miešaním spraše z vysušeného bahna s čistým tvrdým parafínom a parafínovým olejom. Zmes sa nahrieva do tekutého stavu. Ide o šetrnejšiu lokálnu tepelnú záťaž tela, pretože nejde o čistý parafín a dochádza k odovzdaniu menšieho množstva skupenského tepla tuhnutia. Teplota plastov sa v okamihu aplikácie pohybuje medzi 50 až 55 stupňami Celzia. Indikácie, účinky a kontraindikácie tejto terapie sú podobné ako u parafinoterapie. Procedúra trvá 20 minút, predpisuje ju lekár, ale vzhľadom k šetrnej tepelnej záťaži je i voľne predajná.

Parafangové proticelulitídové zoštíhľujúce zábaly (zábaly z morského bahna s parafínom) patria k účinným a dostupným ošetreniam na formovanie postavy. Sú určené všetkým, ktorí túžia po lepšej postave, majú problémy s celulitídiou, trápia ich strie, či nadváha. Parafango si udržiava aplikačnú teplotu až 1,5 hodiny. Nelepí sa na vlasy ani na telo a pacient je úplne čistý po odstranení obkladu. Parafango vďaka svojim remineralizačným účinkom zrýchľuje v tele tok lymfy. Lymfa má okrem iného za úlohu odstránenie všetkých škodlivých látok z okolia tukových buniek.Technika zábalu vyvíja kompresiu na pokožku a na mäkké tukové tkanivo,v dôsledku čoho pokožka bude pevnejšia. Po ošetrení sa doporučuje dodržiavať pitný režim.

Indikácie:

Najdôležitejším efektom je rozšírenie podkožných ciev, prekrvenie tkaniva, miestne zvýšenie krvného prietoku. Počas aplikácie pacient pociťuje hlboké prehriatie a úľavu. Aplikácia parafanga je najdostupnejšou metódou lokálnej termoterapie a je aj najlepšie tolerovaná. Teplo zlepšuje pohyblivosť kĺbov a krvný obeh. Po kozmetickej stránke parafango značne spevňuje ochabnuté svaly, pôsobí na rozpúšťanie tukov, pôsobí proti opuchom, viditeľné je aj zlepšenie stavu pokožky pri celulitoch a striach. Pokožka zostáva vynikajúco prekrvená, hladná a napnutá.

Kontraindikácie:

Parafango je nevhodné používať pri otvorených ranách, na miestach s porušeným krvným obehom a pri zhubných nádoroch.