Každý z nás už niekoľkokrát absolvoval odber krvi. Ale viete, čo lekár zisťuje pri jej rozbore? Ak vás zaujíma, či boli vaše namerané hodnoty v poriadku, prinášame vám bližší pohľad na vyšetrované hodnoty pri krvnom rozbore.

Zdroj foto: Shutterstock.com
Odber krvi
Hematologické vyšetrenia patria medzi dôležité rutinné laboratórne vyšetrovacie metódy. Zloženie krvi a vzájomný pomer jednotlivých zložiek sú dôležitými ukazovateľmi funkčného a zdravotného stavu organizmu.
Hematologické vyšetrenia sa robia väčšinou z kapilárnej alebo žilovej krvi. V špeciálnych prípadoch sa odoberá krv aj z tepny alebo zo srdca.
Na odber krvi sa zvyčajne objednávajú pacienti ráno medzi 7:00 a 9:00.
Podmienky pri odbere venóznej krvi:
- pacient prichádza nalačno
- 12 h pred vyšetrením treba obmedziť príjem tučných jedál, alkoholu a čiernej kávy (mohli by skresliť výsledky)
Priebeh vyšetrenia:
- vyšetrenie sa vykonáva v sede alebo ležmo
- ruka (zvyčajne ľavá) musí byť voľná
Naložením a zaškrtením obvínadla na rameno vyšetrovanej osoby sa zabráni odtoku venóznej krvi tým, že sa odškrtí ruka, všetky žily predlaktia sa stanú dobre viditeľné a hmatné.
Lekár zrakom aj hmatom vyhľadá vhodnú žilu na odber krvi, kožu príslušného miesta očistí a vydezinfikuje. Po odparení dezinfekčného roztoku prepichne kožu a vnikne až do žily. Po objavení sa krvi v striekačke uvoľní obvínadlo a opatrným pohybom začne nasávať do striekačky požadované množstvo krvi.
Po ukončení odberu, za súčasného priloženia sterilného tampónika v mieste vpichu, vytiahne injekčnú ihlu von zo žily. Tampónik sa musí pritlačiť a ponechať pritlačený na ranke 2 až 5 minút, alebo sa ranka prelepí leukoplastom. Lekár odobranú krv prenesie do sérologickej skúmavky a stabilizuje pridaním protizrážavého činidla. Po odbere by mal pacient ostať 15 až 30 minút pod lekárskym dozorom.
Zisťované hodnoty
Tumorové markery
- laboratórny ukazovateľ prítomnosti zhubného nádoru
- sú to molekuly prevažne proteínového charakteru, ktoré sú prítomné v organizme kvôli vzniku a vývoju maligného procesu
- môžu sa vyskytovať v dvoch formách: a) v nádorových bunkách alebo na ich povrchu - vtedy hovoríme o celulárnych tumorových markeroch; b) častejšie sa však preukazujú v sére či v iných telesných tekutinách - tieto nazývame humorálne tumorové markery
Prečítajte si tiež:
Chystáte sa darovať krv? Toto by ste mali vedieť
Názov |
Indikácie |
Fyziologické (normálne) hodnoty |
CEA |
prsia (mliečna žlaza, doplnkové vyšetrenie), pľúca (pri adenokarcinóme), štítna žľaza, pankreas (doplnkové vyšetrenie, primárne sa zisťuje CH 19-9), kolorektálny ca |
0 - 4,6µg/ml |
CA 15-3 |
prsia (mliečna žľaza, primárne vyšetrenie) |
do 30 U/ml |
CA 125 |
maternica (endometrium), ovariálny ca |
do 35 U/ml |
CA 72-4 |
ca žalúdka, ca ovaria (doplnkové vyšetrenie) |
do 6,70 U/ml |
CA 19-9 |
ca žalúdku, ca pankreasu, ca žlčových ciest
menšie zvýšenie aj u benigných ochorení pečene, žlčníka a sleziny |
do 29 U/ml |
PSA |
ca prostaty |
do 4,5 µg/l |
SCC |
ca krčka maternice |
do 1,5µg/l |
Cyfra 21-1 |
ca pľúc, ca krčka maternice, ca močového mechúra |
do 3,2µg/l |
AFP |
ca pečene, ca semenníka |
do 17µg/l |
NSE |
ca pľúc (ca malých buniek) |
do 13µg/l |
HCG |
ca semenníka |
do 5 U/l |
Ferritin |
Hodgkinov lymfóm, melanóm, ca konečníka, ca mliečnej žľazy |
do 400µg/l |
Ferritin - je to vysokomolekulová látka, slúžiaca ako zásobáreň železa v črevnej sliznici, kostnej dreni, pečeni a v slezine. Jeho zvýšená syntéza je zapríčinená nedostatkom železa v organizme. Avšak aj bunky niektorých nádorov produkujú ferritin ako bunky akútnej myeloblastickej leukémie, Hodgkinov lymfomagranulom a mnohopočetný myelom. Molekula tohto ferritinu ma kyslejší charakter a dá sa preukázať v sére.
Zvýšená hladina ferritinu sa môže zistiť aj pri karcinóme prsnej žľazy, pľúc, tráviaceho traktu.
Hematologické parametre
Muži |
Ženy |
Sedimentácia Er (FW) |
2- 5mm |
3-8mm |
/hod |
Počet erytrocytov |
4,5 - 5,3 |
3,8 – 4,8 |
x 1012/l |
Hemoglobín |
135 - 170 |
120 - 160 |
g/l |
Hematokrit |
44±5 |
39±4 |
% |
Počet trombocytov |
150 - 350 |
150 - 350 |
x 109/l |
Počet leukocytov |
4,0 - 10, 0 |
4,0 - 10,0 |
x 109/l |
Hemokoagulačné parametre
Rčp |
80-140s |
Protrombínový čas |
80-120% |
INR |
0,8-1,2 |
APTT |
29-42s |
Trombínový čas |
14-18s |
fibrinogén |
1,8-3,6 g/l |
Acidobáza
ph |
7,40 ± 0,04 |
pC02 |
5,3 ± 0,5 kPa |
p02 |
10,0 – 13,3 kPa |
aktuálný HCO3- |
24 ± 2 mmol/l |
štandardný HCO3 |
24 ± 2 mmol/l |
base excess (BE) |
0 ± 2,5 mmol/l |
saturácia 02/td> |
0,94 – 0,99 |
Základná biochémia
Na |
132 -145 mmol/l |
K |
3,8 – 5,2 mmol/l |
Ca |
2,1 – 2,60 mmol/l |
Cl |
97 – 108 mmol/l |
urea |
2,5 – 8,3 mmol/l-stredný vek |
kyselina močová |
m: 200 – 420 ž: 140-340 |
kreatinín |
Vek: 15-60 m: 50-120 µmol/l, ž: 40-110µmol/l
61-80 m: 50-125 µmol/l, ž: 40-115µmol/l
>80 m:50-130 µmol/l, ž: 40-120µmol/l |
celková bielkovina |
62 – 82 g/l |
albumín |
35 – 5 g/l |
glukóza |
3,3 – 5,6 mmol/l |
bilirubín celkový |
< 22 µmol/l |
Hepatálne testy
S- ALT (alaninaminotransferáza) |
< 0,67µkat/l |
S-AST (aspartátaminotransferáza) |
< 0,67µkat/l |
S-GMT(γ-glutamyltransferáza) |
m: < 1,77 µkat/l
ž: < 1,10 µkat/l |
S-ALP (alkalická fosfatáza) |
< 2,3 µkat/l |
Lipidový metabolizmus
triacylglyceroly |
0,9 - 1,7 mmol/l |
cholesterol celkový |
3,8 – 5,2 mmol/l |
LDL cholesterol |
< 3,4 mmol /l |
HDL cholesterol |
m: >1,4 mmol/l
ž (pred menopauzou): >1,6 mmol/l |
apolipoprotein A-I |
m: > 1,4 g/l
ž (pred menopauzou) : >1,6 g/l |
apolipoprotein B |
< 0,9 g/l |
lipoprotein |
< 0,3 g/l |
neesterifikované, volné mastné kyseliny |
0,1 – 0,6 mmol /l |
aterogenný index |
< 3,0 |
Apo A-I/ApoB |
M: > 1,5
ž (pred menopauzuo): > 1,7 |
Hormóny a ich metabolity, vitamíny
TSH (thyreotropin) |
0,5 – 4,5 mlU/l |
T3(trijódthyronin) |
TT3-celkový 0,7-2,1 nmol/l
FT3-volný 2,2-5,3 pmol/l |
T4(thyroxin) |
FT4-volný 9,1-23,8 pmol/l |
S - kortizol |
v 7-9 h 50-650 nmol/l
v 6-18 h 50-280 nmol/l |
dU - kortizol |
80 – 250 nmol / 24h |
vitamin B12 |
223 – 1132 ng/l |
kyselina listová |
7,8 – 9,0 ng/l |
dU – VMK (vanilmandlová kyselina) |
7,6 – 30,3 µmol/24h |
dU – HIOK (5-hydroxyindoloctová kyselina) |
10,5 – 41,8 µmol/24h |
dU – 17 – KS (17- ketosteroidy) |
m: 13,6 – 76,3 µmol /24h
ž: 6,9 – 52,0 µmol/24h |
Zápalové markery
CRP |
< 4,2 -5,7 mg/l |
ASLO |
< 200 IU/ml |
RF (reumatoidný faktor) |
< 25 IU/ml |
C3 |
0,9 – 1,9 g/l |
C4 |
0,1 – 0,6 g/l |
Ďalšie často vyšetrované parametre
ionizované kalcium |
0,9 – 1,3 mmol/l |
ionizované magnézium |
0,5 – 0,9 mmol/l |
magnézium |
0,5 – 0,9 mmol/l |
**železo** |
**m: 14,3 – 26** **µmol/l ž: 10,7-21,5****µmol/l** |
väzobná kapacita železa |
43 - 72µmol/l |
viskozita plazmy |
1,7 - 2,1 |
viskozita séra |
1,4 - 1,8 |
Železo
- vstrebáva sa v hornej časti tenkého čreva
-
aby sa mohlo vstrebať, potrebuje kyslú žalúdočnú šťavu
- pri hypochlorhydrii (znížená hladina žalúdočnej šťavy) môže nastať nedostatok železa následkom poruchy absorbcie

Zdroj foto: Shutterstock.com
Biologický význam
-
prenos kyslíka – súčasť hemoglobínu v erytrocytoch
- transportná forma železa – transferín – je to forma železa v plazme naviazanú na transpornú bielkovinu
-
zásobná forma železa – ferritin
Fyziologická hladina železa v sére:
- muž: 14,3 – 26,0 µmol/l
- žena : 10,7 – 21,5 µmol/l
-
novorodenci majú vyššiu hladinu: 19,7 – 48,3µmol/l
- deti – približne rovnaké hodnoty ako u muža
Hladina železa podlieha diurálnym rytmom, najvyššie hodnoty sú obvykle ráno, najnižšie večer.
Nedostatok železa – hyposiderémia
Môžu ho zapričiniť: nedostatočný príjem; znížená resorpcia
Obsah železa v potravinách
Najviac železa obsahujú:
-
celozrnné produkty z prosa, sója, klíčky – železo pochádzajúce z kysnutého chleba je lepšie zúžitkovateľné. Pred konzumáciou je lepšie klíčky povariť, no nie rozvariť!!!
-
celozrnné produkty z raže, pšenice, ovsa, špaldovej pšenice, pohánky, jačmeňa, ryže – obilniny obsahujú tzv. kyselinu phytinovú, ktorá spôsobuje, že železo pochádzajúce z obilnín sa ťažšie zúžitkuje.
-
petržlen, sója, biela fazuľa, cícer – obsahujú tzv. legum, v istej miere sťažuje vstrebávanie železa
-
fenykel, rôzne druhy zemiakov, čierna reďkovka
-
rôzne druhy orieškov (kešu, lieskové, burské, para), tekvicové a slnečnicové jadierka, sezam – konzumovať ich len mierou, vysoky obsah tuku
-
sušené ovocie – konzumovať ich len mierou, vysoký obsah cukru
-
vnútornosti, jaternice, mäsové paštéty, mortadela – nekonzumovať pravidelne, hlavne vnútornosti, kvôli vysokému obsahu škodlivín
Nápoje a prílohy obsahujúce vitamín C zlepšujú zúžitkovanie železa. Napríklad pomarančová alebo citrónová štava.
Prečítajte si aj tento článok:
Chystáte sa darovať krv? Toto by ste mali vedieť