Na pohánku sa často zabúda, no vaše telo ju potrebuje

Pohánka bola v minulosti označovaná ako potravina pre chudobných, no našla si svoje významné miesto aj v súčasnej kuchyni. Vďaka obsahu vitamínov a minerálnych látok je vhodná takmer pre každého.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pohánka bola pôvodne potravina chudobných. Dnes zažíva „retro", v niektorej kuchyni si už našla svoje miesto, inde si ho iba hľadá. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že pochádza zo Strednej či z Juhovýchodnej Ázie. Do Európy sa dostala údajne s mongolskými nájazdmi. Keď lekári  objavili význam pohánky pre zdravie, začala sa pestovať a propagovať ako liečivá rastlina – potravina. Pohánka nie je iba potravinou pre vegetariánov, ako sa mnohí omylom domnievajú, rozhodne patrí na jedálny lístok v každej rodine. Ako všetko „zdravé“ i pohánka je dosť drahá, ale ruku na srdce, neminie často viac na menej zdravé potraviny, či pochutiny?

Bezlepková pohanka zvyšuje pevnosť ciev

Prečo zaradiť pohánku do jedálneho lístka? 

Obsahuje cenný flavonoid rastlinného pôvodu - rutín, ktorý pomáha k zníženiu nadmernej priepustnosti krvných kapilár pri vysokom tlaku. Tým, že ovplyvňuje priepustnosť stien kapilár znižuje aj možnosť opuchov. Spolu s vitamínom C utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie. Účinne napomáha i  vitamín Eregeneruje pečeňové bunky, ale i ďalšie pre organizmus potrebné vitamíny zo skupiny B (B1,B2 , B3) a minerálne látky, ako je vápnik, draslík, železo, meď, selén a mangán. Pohánku ocenia najmä ľudia, ktorí majú sklon alebo už trpia chorobami ciev, najmä žíl. Vhodná je aj pre ľudí s autoimunitným ochorením – celiakiou - neobsahuje lepok a tiež pre diabetikov - pomáha regulovať cukor v krvi. Pohánka dobre zasýti a preto je často odporúčanou potravinou aj pri redukcii hmotnosti.

Využitie pohánky v kuchyni

Pohánka je zaraďovaná medzi superpotraviny. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, k dispozícii sú krúpy a jemná hnedastá múka. Z múky sa dajú pripraviť výborné halušky i koláče. Krúpy sú vhodné ako závarka do polievok či na prípravu kaše. Pohánku je vhodné kombinovať a konzumovať so surovou zeleninou. Rutín sa nachádza najmä v vňati, ktorá je výborná na prípravu čaju i do šalátov. Vňať si môžeme dopestovať aj doma, na vlhkej zemi alebo na vate necháme vyklíčiť nelúpanú pohánku. Na prípravu čaju - záparu potrebujeme asi 2 PL vňate na 1 liter vody, necháme vylúhovať asi 10 minút a pijeme priebežne počas dňa. Postupy na prípravu pohánky sú rôzne. Niekto pohánku varí, iný ju zaleje iba vriacou vodou a nechá napučať, pre zachovanie živín je vhodnejšie nevariť. 

Základný recept, ako na to? Pohánku dáme na sitko a prepláchneme pod tečúcou vodou v pomere 1:2. Potom ju zalejeme vriacou vodou, osolíme a varíme asi 2 minúty, necháme v teple zapariť. Môžeme pridať olej, bylinky (posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku) a podávame ako prílohu namiesto ryži alebo si z nej pripravíme ďalšie chutné jedlá.

A čo ďalej?

Môžeme si  ju pripraviť na sladko – palacinky, pohánková kaša, pohánkový nákyp s medom, s ovocím, ale i na slano - s opraženou cibuľou, koreňovou zeleninou a pod. Pridajte sa a vyskúšajte recepty z pohánky.


Prečítajte si aj: Bezlepková pohánka zvyšuje pevnosť ciev