Pijete alkohol denne? Hrozí vám riziko poškodenia srdca

Väčšina ľudí si občas dopraje pohárik alebo dva ako prípitok či za účelom uvoľnenia. Takéto množstvo určite nepredstavuje nijaké zdravotné riziká - práve naopak, bolo dokázané, že pár pohárikov vína v priebehu týždňa môže prospievať zdraviu vášho srdca. Ak sa ale z príležitostného pitia stane každodenná rutina, prichádza problém.

Alkohol Zdroj foto: Shutterstock.com

Konzumácia veľkého množstva alkoholu drasticky zvyšuje riziko srdcových arytmií a problémov s tlakom.


Prečítajte si aj:

Neprežeňte to cez sviatky s alkoholom!

Výskum

V Amerike sa vedci podieľali na prieskume, do ktorého zapojili 5 220 participantov. Priemerný vek tejto skupiny sa odhadoval na 56 rokov. Trval až 6 rokov, počas ktorých všetci účastníci pravidelne podstupovali EKG (elektrokardiogram), spôsob merania elektrickej aktivity srdca, s cieľom zachytiť všetky abnormality.

Participanti takisto vyplnili dotazník, v ktorom priznali, koľko alkoholu priemerne konzumujú. U tých, ktorí pili pravidelne, na dennej báze, aj keby to bol vždy iba jeden pohárik, sa objavilo najvyššie riziko fibrilácie predsiení. Srdcovej vady, spôsobujúcej nepravidelný rytmus a neschopnosť správne pumpovať krv.

Táto štúdia predstavuje prvý dôkaz, že dlhodobá denná konzumácia alkoholu u ľudí skutočne môže viesť k poruchám srdcového rytmu. Prekvapivé je, že aj relatívne malé množstvo pravidelne požívaného alkoholu prispelo k zväčšeniu ľavej predsiene, čo následne viedlo k fibrilácii.

Následky pravidelného pitia alkoholu

Nie len, že sa zvyšuje riziko fibrilácie predsiení o 5 percent, ale takisto je o 75 percent vyššia pravdepodobnosť zväčšenia ľavej predsiene. Tieto symptómy potom vedú k väčším nepríjemnostiam, ako zvýšený krvný tlak, mŕtvica či nepravidelný srdcový rytmus. To v konečnom dôsledku až dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť smrti, spojenej so zlyhaním srdca.

Aj keď účinky alkoholu na ľudské srdce nie sú ešte úplne jasné, vedci plánujú pokračovať vo výskume, aby mohli do čo najväčšej miery zredukovať riziká vzniku srdcových abnormalít.

Účinky alkoholu na srdce sa, samozrejme, nedajú zovšeobecniť na každého. Napriek tomu výskumníci dúfajú, že pochopenie všeobecného vzťahu medzi alkoholom a fibriláciou predsiení môže viesť k porozumeniu tomuto ochoreniu a pomôcť v jeho liečbe.


Prečítajte si aj tento článok:

Neprežeňte to cez sviatky s alkoholom!

Perilka

denne nie, ale raz za tyžden si dame s manželom flašu vychladeneho ružového vina. Je to balzam na dušu a pre telo po naročnom pracovnom tyždni

jarunna

to potom neviem ako by som chodila do roboty, keby som kazdy den pila. ved ked si vypijem, tak druhy den som uplne neschopna :/ takze u mna to nehrozi