Rakovina semenníka

Rakovina semenníka sa vyskytuje najčastejšie u mladých mužov po puberte. U mužov vo veku 15-35 rokov je na prvom mieste zo všetkých zhubných nádorov. Dobrou správou je, že zhubné nádory semenníka veľmi dobre reagujú na onkologickú liečbu a v súčasnosti vieme úplne vyliečiť až 95% z nich.

rakovina_semennika_doktor Zdroj foto: Shutterstock.com

Rakovina semenníka sa vyskytuje najčastejšie u mladých mužov po puberte. U mužov vo veku 15-35 rokov je na prvom mieste zo všetkých zhubných nádorov. Dobrou správou je, že zhubné nádory semenníka veľmi dobre reagujú na onkologickú liečbu a v súčasnosti vieme úplne vyliečiť až 95% z nich.

Bezpečné uloženie semenníkov

Najväčším rizikovým faktorom pre vznik rakoviny semenníka je nezostúpenie semenníka do mieška. Semenník sa totiž počas vývoja dieťaťa v maternici matky začína tvoriť tesne pod obličkami a postupne zostupuje až do mieška, takže dieťa po narodení by malo mať oba semenníky bezpečne uložené v miešku.

Pri poruchách vývoja semenníka sa môže zostup semenníka zastaviť a semenník sa do mieška nedostane. V súčasnosti vieme, že semenník by mal byť operačne u každého chlapca s nezostúpeným semenníkom do mieška stiahnutý najlepšie do jedného, najneskôr do dvoch rokov života.

Operácia a neplodnosť

Ak sa operácia urobí neskôr, zvyšuje sa tým pravdepodobnosť vzniku rakoviny semenníka a takmer vždy sa poškodí aj tvorba spermií v semenníku, čo má za následok neplodnosť. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí skorý nástup puberty a sexuálneho života, čo súvisí so zvýšenou tvorbou pohlavných hormónov, zápaly a úrazy semenníka.

Nádory (rakovina) semenníka sú zákerné v tom, že sa pomerne dlhú dobu nemusia vôbec prejaviť. Nádor väčšinou nebolí a môže sa prejavovať iba ako nebolestivá tvrdá hrčka na semenníku, alebo zväčšenie celého semenníka. V niektorých prípadoch prídu pacienti na vyšetrenie až vtedy, keď sa nádor rozšíri zo semenníka do iných častí tela, hlavne do pľúc, alebo lymfatických uzlín v bruchu, alebo na krku, prípadne nad kľúčnou kosťou.

Bolesti a iné príznaky

Vtedy môže mať pacient problémy s dýchaním, môže vykašliavať krv, alebo ho môže bolieť brucho, prípadne krk. Mali sme aj prípady, že pacient prišiel na vyšetrenie až vtedy, keď si nahmatal v bruchu veľkú hrču a začínal mať problémy so stolicou. Boli to zväčšené lymfatické uzliny, ktoré dosahovali priemer až 20 cm a tlačili na tráviaci trakt.

Aj keď sa rakovina semenníka nemusí dlhú dobu prejaviť bolesťami, postihuje orgán, ktorý je dobre dostupný pre vyšetrenie. Semenník je totiž umiestnený v miešku a prehmatať ho nerobí problém lekárovi, ale ani každému mužovi, prípadne jeho partnerke. Práve preventívne samovyšetrovanie semenníka by malo byť bežné u všetkých mladých mužov po puberte.

Vyšetrenie po kúpeli

Semenník je najlepšie vyšetrovať po kúpeli, keď koža mieška zmäkne, uvoľnia sa svaly, ktoré v chlade vyťahujú semenník do slabiny, semenník sa spustí do mieška a môžeme ho veľmi dobre prehmatať. Samovyšetrovanie sa odporúča raz za 1-2 mesiace a ak muž zistí na semenníku akúkoľvek zmenu - hrčku, alebo zmenu veľkosti semenníka, mal by čo najskôr, to znamená do týždňa navštíviť urológa.

Vždy je lepšie ísť na vyšetrenie s maličkosťou, ako čakať doma, hanbiť sa a zanedbať rakovinu semenníka. Samovyšetrovanie semenníkov by sa malo široko propagovať podobne, ako samovyšetrovanie prsníkov u žien. Môže totiž zachrániť veľa mladých životov. Ak sa nádor (rakovina) semenníkov zistí v skorom štádiu, dá sa vyliečiť takmer 100%, zanedbané nádory ale môžu muža stáť život.

Okrem prehmatania semenníka je na urologickej ambulancii, kde diagnostika a liečba zhubných nádorov (rakovina) semenníka patrí, potrebné urobiť aj ultrazvuk semenníka, ktorý podozrenie na nádor potvrdí, alebo vyvráti. Súčasne sa robia aj odbery krvi na nádorové markery, ktoré sú pri zhubných nádoroch semenníka takmer vždy zvýšené. Pri podozrení na rozšírenie nádoru mimo semenník je potrebné doplniť ultrazvuk a následne CT vyšetrenie brucha, prípadne pľúc, alebo krku.

Nádor alebo zápal

Zhubný nádor (rakovina) semenníka je potrebné odlíšiť od zápalu semenníka, alebo nadsemenníka, ktorý je však väčšinou spojený s výraznou bolestivosťou, napuchnutím semenníka a vysokou teplotou. Podobne môže vyzerať aj hydrokéla, čo je naplnenie mieška čírou tekutinou, alebo mieškový pruh, pri ktorom sa cez slabinový kanál do mieška pretlačia črevá. V takýchto prípadoch je práve ultrazvuk rozhodujúcim vyšetrením a ak sa rakovina semenníka potvrdí, mala by čo najskôr nasledovať liečba.

Základnou úlohou urológa pri liečbe rakoviny semenníka je čo najskôr odstrániť celý semenník aj s nádorom. Operácia sa vykonáva na urologických oddeleniach a semenník sa vyberá z rezu v slabine. Dôvodom je nutnosť najprv podviazať cievy, idúce zo semenníka cez slabinu, aby sme pri manipulácii zo semenníkom nevymasírovali do krvného obehu nádorové bunky.

Semenník sa potom posiela na rozbor do patologického laboratória, kde patológ zistí typ nádoru a rozsah postihnutia semenníka. Pacienta po operácii ešte väčšinou čaká ďalšia onkologická liečba. Podľa toho, o aký typ zhubného nádoru semenníka išlo musí pacient podstúpiť ožarovanie, alebo chemoterapiu.

Kontrolné vyšetrenia po skončení hormonálnej liečby zahŕňajú vyšetrenie onkologických markerov a kontrolné CT vyšetrenia zamerané na metastázy nádoru v pľúcach, alebo v bruchu. V súčasnosti je chemoterapia taká účinná, že dokáže odstrániť aj pomerne veľké masy nádorových metastáz. Ak zväčšené lymfatické uzliny po liečbe nezmiznú je ich potrebné odstrániť operačne.

Účinnosť liečby zhubných nádorov semenníka je naozaj vysoká. Treba však počítať s tým, že liečbou môžu byť postihnuté aj ďalšie orgány, ktoré budú pre mladého muža po vyliečení z nádorového ochorenia dôležité. Ide predovšetkým o druhý semenník, ktorý je chemoterapiou väčšinou poškodený tak výrazne, že na niekoľko rokov prestane produkovať spermie.

Preto by každý muž so zhubným nádorom semenníka mal ešte pred začiatkom chemoterapie absolvovať tzv. kryoprezerváciu spermií. Znamená to zmrazenie spermií v špeciálnej spermiovej banke, kde sa spermie uchovajú aj niekoľko rokov pre prípad, že by sa tvorba spermií v zdravom semenníku dostatočne neobnovila. Zmrazené spermie sa po rozmrazení môžu následne použiť na umelé oplodnenie.

Aj keď je zhubný nádor (rakovina) semenníka najčastejším zhubným ochorením u mladých mužov, v súčasnosti veľkú väčšinu pacientov s týmto ochorením vieme úplne vyliečiť. Aby bola šanca na vyliečenie čo najvyššia je potrebné nádory semenníka zachytiť a začať liečiť čo najskôr. Práve samovyšetrovanie semenníkov by malo pomôcť čas medzi vznikom nádoru a jeho liečbou čo najviac skrátiť a umožniť pacientovi návrat do plnohodnotného života ako pred vznikom nádoru.

Návod na samovyšetrenie semenníkov:

  • vyšetrenie je dobré robiť po kúpeli, alebo sprchovaní
  • pri vyšetrovaní môže muž stáť, alebo sedieť tak, aby semenníky voľne viseli
  • pravou rukou si chytíme pravý semenník a ľavou rukou ľavý semenník
  • buď naraz oboma rukami, alebo postupne po jednom semenníku si prehmatáme semenník od jedného konca k druhému. Buď zhora nadol, alebo opačne
  • semenník silno nestláčame, iba zľahka prejdeme po povrchu semenníka a snažíme sa zistiť, či je povrch semenníka hladký a neobsahuje nejaké hrčky
  • porovnávame aj veľkosť semenníkov navzájom, mali by byť približne rovnakej veľkosti
  • ak sú semenníky hladké, nebolestivé, bez hmatnej hrčky, vyšetrenie zopakujeme v 1-2 mesačnom intervale za rovnakých podmienok
  • ak na semenníku nahmatáme hrčku, zistíme zmenu veľkosti celého semenníka, alebo pri prehmataní semenník na niektorom mieste bolí, urýchlene navštívime urológa.

Pri vyšetrení partnerkou sú podmienky podobné, ale partnerka stojí, alebo sedí čelom ku partnerovi. Pravý semenník prehmatáva ľavou rukou a ľavý pravou rukou. Vždy postupuje jemne a semenník silno nestláča, aby vyšetrenie nespôsobovalo bolesť.

Manson Treningy

na intimnom blogu spe sa rakovine semennikov povenovali podrobnejsie. hlavne si prezrite, ake su moznosti liecby a hlavne nezanedbajte prevenciu a samovysetrenie /v clanku je aj video, ako na to/ --- vimax.sk

Manson

Pridavam este novsi clanok, ktory presne nauci, ako samovysetrit semenniky vratane toho, co si mate na semenniku behom vysetrenia vsimat.. Hlavne to robte pravidelne - zmeny na semennikoch mozu byt velmi rychle a po pol roku nahmatate aj to, co tam predtym roky nebolo.. Navod tu - vimax.sk