Svetový deň zdravia 2010 - Výzva pre mestá

7. apríl ako Svetový deň zdravia má byť tento rok podľa výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie vedený v duchu hesla „Urbanizácia – šanca pre verejné zdravie“ alebo „Globálne spojenie aktivít pre vytvorenie zdravších miest“.

7. apríl ako Svetový deň zdravia má byť tento rok podľa výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie vedený v duchu hesla „Urbanizácia – šanca pre verejné zdravie“ alebo „Globálne spojenie aktivít pre vytvorenie zdravších miest“. Výber témy vychádza z uznania skutočnosti, že urbanizácia má všeobecne vplyv na zdravie obyvateľstva ako celku a aj individuálne - špecifický vplyv na zdravie konkrétneho jednotlivca.

Počas celosvetovej kampane „1000 miest, 1000 životov“, ktorá by mala prebiehať v týždni od 7. do 11. apríla 2010, môžu mestá napríklad sprístupniť svoje verejné priestranstvá (parky, pešie zóny a podobne) a zorganizovať na nich aktivity venované zdraviu a zdravému životnému štýlu (cvičenia, koncerty, hry, verejné diskusie a prezentácie atď. zamerané na ochranu, podporu a rozvoj zdravia verejnosti). Taktiež môžu napríklad v niektorých častiach ulíc vylúčiť prejazd áut a tým ponúknuť viac miesta na fyzickú aktivitu, stretnutia obyvateľov spojené s návštevou atrakcií venovaných zdraviu, občerstveniu so zdravými špecialitami a podobne.

Mestá môžu tento týždeň využiť aj na prezentáciu svojich aktivít, programov alebo projektov ktorými prispeli k vytvoreniu zdravšieho mesta, prezentáciu výsledkov aktivít svojich občanov, združení, mestských častí a podobne, ktoré prispeli alebo prispievajú k udržiavaniu zdravia obyvateľov – ich propagáciou. Môžu tiež vyhľadať, zozbierať a propagovať individuálne osudy ľudí zo svojho mesta „príbehy lokálnych hrdinov zdravia“ ktorí svojim vlastným osobným príkladom významne prispievajú k posilňovaniu zdravia v ich meste.

Registráciu zapojenia mesta do kampane možno vykonať a viac informácií o výzve a kampani možno získať na internetovej stránke www.who.int.


Podľa dostupných materiálov spracovala
PhDr. Kvetoslava Beňušová, PhD., MPH
poverená vedením Odboru podpory zdravia ÚVZ SR