Nová vakcína proti zubnému kazu

Podla nedávnej správy v žurnáli Nature Medicine britskí vedci vyvinuli úspešnú vakcínu proti zubnému kazu z geneticky modifikovaného tabaku. Výsledky štvormesacných experimentov s pacientmi boli velmi povzbudivé, co viedlo k úvahám, že takéto ošetrenie bude verejnosti dostupné v priebehu niekolkých rokov.

Zubný kaz spôsobuje baktéria Streptococcus mutans, ktorá mení cukor a iné uhlohydráty, z povlaku na zuboch, na kyselinu. Postihuje polovicu všetkých detí vo veku do pät rokov a tri štvrtiny všetkých vo veku do 17 rokov. Novo vyvinutá kvapalná vakcína sa jednoducho nanesie na zuby. Niekolko aplikácií poskytuje ochranu proti zubnému kazu prinajmenšom na štyri mesiace. Aktívnymi zložkami sú protilátky, ktoré sa viažu na baktériu zubného kazu a tým jej zamedzujú, aby zacala pôsobit na zub. Ked sú tieto dôležité mikróby odplavené, iné ktoré sú neškodné, sa usídlia na zuboch, a tým zabránia, aby bol zub neskôr napadnutý životaschopnými bunkami S. mutans.

Táto práca je vyvrcholením 25-rocného úsilia v Guys Hospital v Londýne. Pôvodne bola v pláne výroba vakcíny aplikovatelnej injekcne do krvného obehu, ale revolúcia na poli molekulárnej biológie umožnila výrobu geneticky modifikovaných rastlín tabaku, ktoré pôsobia ako „továrne“ na produkciu velkého množstva cistej, bezpecnej vakcíny pre aplikáciu orálnou cestou. Osem malých rastlín alebo jeden dorastený exemplár postacujú na výrobu jednej liecebnej kúry. Výroba vakcíny vo velkom, na tabakových poliach, bude teda velmi lacná.

Ide o prvú úcinnú terapeutickú látku pre humánne využitie, vyrobenú z geneticky modifikovaných rastlín a je to tiež po prvý krát v humánnom testovaní, co bola použitá vakcína aplikovaná sekrecne, v protiklade k vakcínam, ktoré sú do organizmu prenášané krvou. Profesor Tom Lehner, jeden z vedcov vedúcich tento výskum, bol prvou osobou, ktorá si pred ôsmymi rokmi na vlastných zuboch otestovala túto bezfarebnú tekutinu bez chuti. Vyjadril sa takto: „Najprv sa musí uskutocnit prieskumná štúdia. Následne potom sa môžeme rozhodnút, ci sa táto vakcína bude aplikovat samodávkovaním. Ja osobne by som uprednostnil, po niekolko nasledujúcich rokov, aplikáciu dentistami, kým sa nedozvieme viac o tejto terapii. Po niekolkých rokoch by sme mohli zacat experimentovat s domácou aplikáciou, používajúc pritom zubnú pastu alebo ústnu vodu, prípadne pomocou tabliet.“

Britská zubárska asociácia (The British Dental Association) uvítala túto novinku, ale pridala aj upozornenie: „I keby sa vakcína zacala všeobecne používat, dentisti by si neželali, aby sa verejnost vzdala jednoduchých zásad ústnej hygieny a zdravia“. Odporúca sa dobrá ústna hygiena a pravidelné cistenie kefkou s použitím fluoridovej zubnej pasty. Zredukovanie frekvencie jedenia na pravidelné jedlá, a nie viac než dve až tri lahké jedlá medzitým (olovrant, desiata), môže tiež napomôct ochrane a zlepšeniu dentálneho zdravia.

POTRAVINY DNES (FOOD TODAY) 07/1998