Svetový deň hemofílie

Svetový deň
Tak ako každý rok aj teraz 17. apríla, na počesť zakladateľa Svetovej federácie hemofílie Franka Shnabela oslavujeme Svetový deň hemofílie. Hemofília je dedičné ochorenie charakterizované poruchou zrážanlivosti krvi. Tohtoročná téma Svetového dňa hemofílie je: „50 rokov napredovania v liečbe pre všetkých.“

Tak ako každý rok aj teraz 17. apríla, na počesť zakladateľa Svetovej federácie hemofílie Franka Shnabela oslavujeme Svetový deň hemofílie. Hemofília je dedičné ochorenie charakterizované poruchou zrážanlivosti krvi. Tohtoročná téma Svetového dňa hemofílie je: „Nechajte sa inšpirovať, zapojte sa do liečby pre všetkých.“

Hemofília

Hemofília je zvyčajne dedičná porucha, ktorej gén sa nachádza na chromozóne X, ktorý všeobecne postihuje mužov.
Ľudia s hemofíliou nekrvácajú rýchlejšie, ale môžu krvácať dlhšie. Ich krv nemá dosť príslušného koagulačného faktora. Koagulačný faktor je blielkovina v krvi, ktorá kontroluje krvácanie.
Hemofília je pomerne zriedkavé ochorenie. Trpí ňou zhruba jeden z 10 000 ľudí.

Ako človek dostane hemofíliu?

Človek sa s hemofíliou narodí. Nemôžu ju od niekoho chytiť ako nádchu.
Hemofília je zvyčajne dedičná, čo znamená, že sa prenáša z rodiča na dieťa. Niekedy sa hemofília môže objaviť aj bez rodinnej anamnézy. Vtedy ide o sporadickú hemofíliu. Asi 30% ľudí s hemofíliou toto ochorenie nezdedí po svojich rodičoch, ale je spôsobená zmenou vlastných génov.

Aké sú príznaky hemofílie?

  • Veľké modriny,
  • Krvácanie do svalov a kĺbov, predovšetkým kolená, lakte a členky,
  • Spontánne krvácanie (náhle krvácanie vo vnútri tela bez zjavného dôvodu),
  • Dlhotrvajúce krvácanie po reznom zranení, vytrhnutí zuba, alebo podstúpení operácie,
  • Dlhotrvajúce krvácanie po úraze, a to najmú po poranení hlavy.

Ako sa hemofília lieči?

Súčasná liečba je veľmi efektívna. Chýbajúci faktor zrážanlivosti sa vstrekne do krvi pomocou injekcie. Krvácanie sa zastaví, keď dostatok faktoru zrážanlivosti dosiahne miesto krvácania.