Svetový deň hypertenzie - 17. máj

Svetový deň
Z dôvodu vysokého krvného tlaku alebo hypertenzie zomrie na svete ročne viac než 7 miliónov ľudí. Ide o chronické ochorenie, pri ktorom je krvný tlak zvýšený a väčšinou nie je sprevádzaný žiadnymi symptómami.

Z dôvodu vysokého krvného tlaku alebo hypertenzie zomrie na svete ročne viac než 7 miliónov ľudí. Ide o chronické ochorenie, pri ktorom je krvný tlak zvýšený a väčšinou nie je sprevádzaný žiadnymi symptómami. Neliečený vysoký krvný tlak spôsobuje poškodenie ciev a životne dôležitých orgánov. Veľa ľudí si toho nie je vedomá, a preto sa vysoký krvný tlak často nazýva aj ako „tichý zabijak“.

Tohtoročnou témou Svetového dňa hypertenzie 2013 je "Poznaj svoj krvný tlak."

Nižšie uvedená tabuľka ukazuje normálne hodnoty krvného tlaku pre dospelých. Tiež ukazuje, aké hodnoty znamenajú pre Vás riziko zdravotného stavu. Krvný tlak má tendenciu stúpať a klesať i u ľudí s normálnymi hodnotami. V prípade, že hodnoty sú nad normálom väčšinu času, ste v ohrození. V prípade diabetu alebo chronického ochorenia obličiek, všetky hodnoty nad 130/85 mmHg sú považované za vysoký krvný tlak.

Kategória
Systolický (horný)
Diastolický (dolný)
Optimálny Menej ako 120 a Menej ako 80
Vysoký v norme 120–139 alebo 80–89
Vysoký krvný tlak
Stupeň 1 140–159 alebo 90–99
Stupeň 2 160 alebo viac alebo 100 alebo viac
Prvé číslo, systolický krvný tlak, meria maximálny tlak, ktorý je vyvinutý pri srdcovom vzťahu. Hodnoty nad 90 a pod 140 sa všeobecne považujú za normálne pre dospelého človeka. Nižšie číslo značí diastolický tlak. Je to hodnota nameraná medzi tlkotmi srdca, keď je v pokoji. Hodnoty nad 60 a pod 90 sú všeobecne považované za normálne pre dospelého človeka.

Zmerajte si krvný tlak

Je dôležité aby ste si krvný tlak merali pravidelne. Môžete to urobiť aj u Vás doma s automatickým tlakomerom na pažu. Tu je niekoľko tipov:

  • buďte v pokoji. Nepite kofeínové nápoje a necvičte 30 minút pred meraním krvného tlaku.
  • seďte vzpriamene na tvrdej stoličke. Neprekrížte si nohy, nechajte ich voľne na podlahe a ruky majte položené na tvrdom povrchu na úrovni srdca.
  • vždy keď si meriate tlak, odmerajte si ho dva alebo tri krát
  • tlak si merajte každý deň v rovnaký čas, pretože tlak cez deň kolíše. Najlepšie ráno a znova večer
  • výsledky meraní si zapisujte