Tipy a triky, ako sa zbaviť bolestí hlavy aj bez tabletky

Znepríjemňujú nám život, znižujú pracovné nasadenie a kazia pekné chvíle s blízkymi. Bolesti hlavy sa pre mnohých stali už súčasťou života, no netreba za každých okolností siahať po osvedčenej ružovej tabletke. Existuje veľa iných možností, ako sa bolestí hlavy zbaviť i bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Bolesť hlavy Zdroj foto´: Shutterstock.com

O bolestiach hlavy

Príčiny bolestí hlavy sú veľmi rôznorodé. Spolu s bolesťami končatín sa často vyskytujú ako sprievodné javy začínajúceho prechladnutia. Objavujú sa aj po užití veľkého množstva alkoholu či vyfajčenia priveľa cigariet, ako aj pri nedostatku spánku.

Bolesti hlavy sú tiež časté u ľudí bojujúcich s nízkym tlakom. Zapríčiňovať ich môže však aj stuhnutie svalstva, predovšetkým v oblasti šije. Vinníkmi môžu byť aj duševné problémy či stres. Bolesti môžu byť búšiace, ťahavé, pichavé, dunivé, vŕtavé alebo tupé. Postihujú celú oblasť hlavy alebo len čelo, spánky, záhlavie a šiju.

Skôr než sa bolesti hlavy objavia, môžete im predchádzať výdatným spánkom, pravidelným pohybom, relaxovaním, vzpriamenou chôdzou a správnym dýchaním.


Prečítajte si tiež:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy

Čo pomôže?

1. Pitný režim

Bolesti hlavy niekedy môžu prameniť z dehydratácie. Snažte sa tomu predchádzať a vypite denne aspoň dva litre vody, doprajte si šťavnaté ovocie a na obed nevynechajte polievku. Keď vás hlava rozbolí, poriadne sa napite. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí si pri bolestiach hlavy dajú kávu, vynechajte ju, pokiaľ ste počas dňa málo pili. Káva vás totiž dehydruje ešte viac.

2. Ľad

Pri prvých príznakoch je dobré priložiť si na čelo a šiju vrecko s ľadom, zabalené v látkovom obale. Ak nie je nič poruke, poslúži aj vrecúško zmrazenej zeleniny.

3. Zohrejte sa

Je to pomoc najmä pre tých, ktorí bolesťami hlavy trpia dlhodobo. Teplo totiž uvoľňuje svalstvo a zvyšuje prekrvenie. Je dobré vyskúšať elektricky vyhrievané vankúšiky, sprchovanie horúcou vodou alebo horúci vaňový kúpeľ s kamilkovým olejom. Môžete si tiež na šiju prikladať uterák , ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.

4. Liečivé čaje

Vyskúšajte čaj z vŕbovej kôry, ktorý je veľmi účinný na tlmenie bolesti. Uveďte pomaly do varu štvrť litra vody s jednou kopcovitou čajovou lyžičkou posekanej vŕbovej kôry. Tú by ste mali zohnať v každej lekárni. Potom odvar zložte z ohňa, nechajte päť minú lúhovať a sceďte. Pri bolestiach hlavy, spôsobených nervozitou a stresom pomôže čaj z medovky lekárskej.

5. Šatkou okolo hlavy

Podľa „receptov starej mamy“ je dobré uviazať si tesne okolo hlavy šatku. Tá dokáže znížiť prietok krvi v záhlaví a stlmí bolesť. Rovnaký efekt môže mať takáto čelenka tesne stiahnutá okolo čela.

6. Masáž

Treba si *masírovať hlavu špičkami prstov podobne, ako pri umývaní vlasov. Pokiaľ máte vlasy krátke, môže sa pomaly v malých kruhoch masírovať oblasť spánkov a čelo kefou z prírodných štetín. Pred osprchovaním môžete použiť pri masáži mandľový alebo sezamový olej. Naolejujte si aj tvár, pričom postupujte od nosa smerom k ušiam. Nechajte olej pôsobiť 15 minút, potom si umyte vlasy.

7. Oleje

Aj mnohí odborníci sa zhodujú, že potieranie spánkov mätovým olejom môže mať rovnako dobrý účinok ako tabletka proti bolesti. Rozvoňajte si obydlie olejom, ktorý na vás príjemne pôsobí. Pri bolestiach hlavy vám urobí dobre eukalyptový olej, no vhodný je aj levanduľový, z citrónovej trávy, medovkový alebo rozmarínový.

8. Káva s citrónom

Overeným, hoci nie veľmi vychýreným nápojom pri bolestiach hlavy je silná káva bez cukru s citrónovou šťavou. Ako sme už spomínali v prvom bode, vynechajte ju, ak môže byť príčinou vašich bolestí dehydratácia.

9. Pomarančová šťava "po opici"

Bolesti hlavy po prehýrenej noci môže zastaviť vytlačená šťava z pomaranča so štipkou soli. Telo vtedy totiž potrebuje vitamín C, tekutinu a minerálne látky.

10. Robte grimasy

Pri prvých príznakoch bolestí hlavy vyskúšajte špeciálne cvičenie – zodvihnite najprv obe obočia a potom každé osobitne. Prižmúrte najskôr obe oči a potom každé zvlášť. Zamračte sa a zoširoka zívnite. Pohnite dolnou čeľusťou zo strany na stranu. Pokrčte nos a pokračuje improvizačne v ďalších grimasách.

Kedy treba ísť k lekárovi?

Pri často sa opakujúcich silných bolestiach hlavy, najmä ak sú spojené s ďalšími sprievodnými príznakmi, by ste určite mali navštíviť lekára, aby mohol vylúčiť nejaké vážne ochorenie či migrénu. Ak máte ťažkosti s chrbticou, tým správnym odborníkom môže byť ortopéd. Neodkladajte návštevu odborníka, ak vaša bolesť pravdepodobne pramení z nedávneho poranenia či udretia hlavy.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sa skrýva za bolesťou hlavy